10 år med bandepakker har strammet grebet, men banderne er her stadig
Skærpede straffe og flere dømte har ikke været nok til at sætte en stopper for landets bander og rockergrupper.
’Bandepakken’, ’Fast greb om banderne’ og ’Bander bag tremmer’.
I løbet af de seneste 10 år har politikerne flere gange strammet lovgivningen over bander og rockergrupper og deres indbyrdes opgør, der ikke alene sætter bandemedlemmernes liv på spil – men også udsætter tilfældigt forbipasserende og naboer for fare, når der bliver skudt i gaderne.
’Bandepakke 1’ blev vedtaget tilbage i 2009 og skærpede straffen for en række lovovertrædelser. Der blev indført et princip om, at straffen for kriminalitet kan fordobles, hvis lovovertrædelsen er led i en bandekonflikt.
Det gælder en række grove forbrydelser som drab, grov vold, vold mod politiet, vidnetrusler og overtrædelser af våbenloven.
Som noget ganske særligt blev straframmen tredoblet for folk, der angriber ambulancefolk eller brandfolk eller forhindrer dem i at udføre deres arbejde. Den blev øget fra seks måneder til halvandet års fængsel.
Samtidig øgedes mulighederne for, at udlændinge, der dømmes for overtrædelse af våbenloven, kan udvises fra Danmark.
- Vi vil have disse kriminelle væk fra gaderne. Det vil vi sætte en stopper for med en hård og kontant plan. Der er brug for ekstraordinære skridt, så dem tager vi nu. Vi lancerer en barsk pakke. Nok barskere, end vi har gjort før fra regeringens side, sagde daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) dengang.
Et fast greb
Fem år senere lancerede den daværende socialdemokratisk ledede regering så bandepakke 2, der blev kaldt ’Fast greb om banderne’.
Pakken gjorde det lettere for domstolene at bruge reglerne om dobbelt straf for banderelaterede forbrydelser.
For de alvorlige forbrydelser, der allerede var indeholdt i den første bandepakke, blev lovteksten lempet, så der ikke længere behøvede at være tale om "gensidige opgør", hvor der "flere gange" var brugt skydevåben, før man kunne skride til dobbelt straf.
Med den nye lovtekst var det tilstrækkeligt, at der var tale om en "konflikt", hvor der én gang var brugt skydevåben.
Dobbelt straf
Samtidigt blev reglerne om dobbelt straf udvidet til andre former for kriminalitet – som for eksempel simpel vold, afpresning og trusler.
- Jeg er tilfreds med, at vi nu kan sætte endnu stærkere ind over for rocker- og bandekriminalitet. Med vedtagelsen af lovforslaget i dag kan der falde strege straffe for kriminalitet med tilknytning til en rocker- eller bandekonflikt, udtalte den daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), da loven blev vedtaget i 2014.
54 skudepisoder
Et par år senere var banderne stadigvæk en stor udfordring for myndighederne. En opgørelse fra 2016 viste, at de 1257 personer, der er registreret som rocker- eller bandemedlemmer, blev sigtet 3485 gange og fik 1913 domme for kriminalitet.
Samtidigt vurderede Rigspolitiet, at der i årets løb havde været 54 skudepisoder i det offentlige rum, der havde en eller anden relation til bandemiljøet.
Så i foråret 2017 lancerede den nuværende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), bandepakke nummer tre, ’Bander bag Tremmer’, med 35 forskellige stramninger.
Denne pakke giver blandt andet mulighed for at skærpe straffen for alle skyderier i det offentlige rum med ekstra 50 procent. Det blev muligt at give bandemedlemmer forbud mod at opholde sig i bestemte kommuner. Og straffen for systematisk eller organiseret afpresning blev skærpet med en tredjedel.
- Med denne bandepakke vil vi gøre Danmark til et mere sikkert og trygt land. Formålet er at sætte en stopper for rockernes og bandernes utilstedelige og vanvittige opførsel. Jeg er stolt over at have et flertal bag mig, så vi nu hurtigt kan få sat handling bag ordene og lægge et massivt pres på rockere og bandemedlemmer, sagde Søren Pape Poulsen ved lanceringen i foråret 2017.