Krimi

Datter blev hjerneskadet og 14-årig døde - mor afgav forklaring

En 14-årig pige blev svært hjerneskadet, mens hendes jævnaldrende kæreste døde af indre blødninger.

Retssagen mod en 41-årig mor, som blandt andet er tiltalt for at have forladt sin 14-årige datter, mens hun i påvirket tilstand blev stadig mere svækket og ikke kunne trække vejret, begyndte torsdag i Københavns Byret. Her afgav moren sin forklaring af hændelserne, som også førte til en 14-årig drengs død, til retten. 

Der blev oprindeligt nedlagt referatforbud, men det blev fredag ophævet. Det betyder, at morens forklaring nu kan offentliggøres.

Den 41-årige mor er anklaget for at have forladt sin 14-årige datter, mens hun var i voldsomme kramper og blødte ud af næsen. Datteren blev efterfølgende alvorligt hjerneskadet.  

Desuden er kvinden anklaget for ikke at gribe ind, mens datterens 14-årige kæreste samme aften døde på hendes badeværelse af indre bødninger, ligesom hun er anklaget for at tilskynde de andre unge, som var til stede i lejligheden, til ikke at tilkalde hjælp.

Moren nægter sig skyldig i alle anklager.

Efterlod dreng på badeværelse

Ifølge den 41-årige kvindes egen forklaring ankom en gruppe af datterens venner samt datterens kæreste til morens lejlighed på Østerbro en aften i marts. Her røg de hash, som moren aftenen forinden havde hentet på Christiania. 

I løbet af aftenen hjalp moren den 14-årige dreng på toilettet, da han "vaklede og ikke kunne gå selv". Hendes 14-årige datter var i mellemtiden gået i seng, forklarede moren videre i retten.

Hun efterlod drengen på badeværelset, hvor han sov op ad radiatoren. Ifølge moren vidste hun kun, at drengen havde røget hash og drukket vodka.

Ifølge anklageskriftet er der fundet medicinen metadon i begge børn. Receptpligtig medicin, som var udskrevet til moren. Desuden viste datteren tegn på en række andre stoffer - herunder MDMA.

Politiet var til stede i lejligheden samme aften i anden anledning. De påpegede over for moren, at der kom ”voldsomme lyde” fra den 14-årige pige, som lå og sov, og moren forklarede, at lydene kom fra datterens snorken, da datteren normalt snorkede, når hun sov. 

Det troede betjentene tilsyneladende på, og de forlod lejligheden igen.

Ringede efter hjælp

Da moren senere, ifølge hendes egen forklaring, fik en fornemmelse af, at noget var galt med den 14-årige dreng, sagde hun til de unge mennesker i lejligheden, at de skulle ringe efter hjælp.

Herefter hjalp hun og en gruppe af de andre unge hinanden med at bære den 14-årige dreng ned på gaden, hvor han fik hjælp fra en ambulance, sagde hun i retten.

Ifølge moren havde hun ingen fornemmelse af, at de to børn havde taget metadon. Moren vidste godt, at medicinen er livsfarlig, hvis det indtages i store mængder.

Hun sagde torsdag i retten, at hun ville have ringet efter hjælp tidligere, hvis hun havde vidst, at det var ved at gå så galt, som det gjorde.

En forklaring, som anklagemyndigheden altså tvivler på.

Læge kunne have reddet børnene

Ud over, at kvinden er tiltalt for at lade de to 14-årige være i en hjælpeløs tilstand og undlade at tilkalde hjælp, er hun også tiltalt for at forsøge at dække over, at de havde det dårligt.

Den manglende lægehjælp førte ifølge anklageskriftet til, at den 14-årige dreng døde, og at kvindens egen datter blev svært hjerneskadet.

Det forventes, at der falder dom i sagen den 1. oktober.