Efter sult og sygdom i afrikansk fængsel: - Det er svært at være hjemme i Danmark

Den nu 59-årige Kim Andersen er taknemlig for, at han blev reddet hjem til Danmark. Men siden udskrivelsen fra Rigshospitalet har livet været svært.

I dokumentarserien 'Mysteriet om danskeren' har TV 2s seere i de seneste par uger kunnet følge historien om danske Kim Andersen, som var døden nær efter at have tilbragt et år i et zambiansk fængsel.

Flere spørgsmål meldte sig undervejs: Var Kim Andersen offer for hukommelsestab efter et traumatisk fængselsophold og alvorlig sygdom? Eller valgte han bevidst at skjule dele af sin fortid i Zambia?

Tv-seerne blev ikke efterladt med et klart svar efter torsdagens andet og sidste afsnit, som endte med en konfrontation, hvor Kim Andersen fortsat afviste at genkende sin ekskæreste Debbie Sakala og sønnen, Alonso.

Ved konfrontationen holdt danskeren desuden fast i, at han har været udsat for et komplot, og at det var årsagen til, at han mistede alt og endte i fængsel.

Da TV 2 møder Kim Andersen et halvt år efter de sidste optagelser til programmet, er han stadig ikke klar til at vedkende sig et faderskab over den zambianske dreng. Men han åbner alligevel en dør på klem.

Se video-interview med Kim Andersen over artiklen.

Stikker ikke halen mellem benene

Som det fremgik af efterskriftet i programmet, har Kim Andersen indvilget i at tage en dna-test, som skal give svar på, om han er far til Alonso. 

Her flere måneder senere har han stadig ikke fået foretaget dna-testen. Og det er der en naturlig forklaring på, siger han.

- Jeg vil godt lige have styr på mig selv og mit helbred først, lyder det fra den nu 59-årige Kim Andersen.

Han fortæller, at han lige siden hjemkomsten til Danmark i april 2016 har kæmpet med store helbredsproblemer, og at han blandt andet er blevet diagnosticeret med fire kroniske lidelser, deriblandt tuberkulose, som han dagligt tager stærk medicin for.

Dna-testen har derfor ikke ligget forrest i hans bevidsthed.

- Jeg er ikke sådan én, der stikker halen mellem benene. Når jeg har sagt i udsendelsen, at jeg vil tage en dna-test, så gør jeg det også. Men det bliver, når tid er. Det nytter jo ikke noget, hvis han (Alonso, red.) får at vide, at han har en far, og at jeg så måneden efter er død, argumenterer Kim Andersen.

Kunne genkende stemmen

Når Kim Andersen i tv-programmerne fastholder, at han hverken kan genkende sin ekskæreste eller sin søn ud fra de billeder, han har fået forevist, er der også en naturlig forklaring på det, hævder han.

- Der var jo gået over tre år siden, jeg havde set dem sidst. Så da tv-holdet viste mig billederne fra Facebook, kunne jeg i ærlighedens navn ikke kende dem, forklarer Kim Andersen.

Han erkender dog nu, at Debbie Sakala er den kvinde, han havde et forhold til i Zambia.

- Ja, hun er min ekskæreste. Jeg genkendte hende ikke af udseende. Men da jeg så videoklippet, kunne jeg genkende stemmen, siger han.

Den nu 4-årige Alonso vakte dog ingen genkendelse:

- Da han var helt lille, var han for det første mere hvid i huden, og der synes jeg at indbilde mig selv, at jeg kunne se nogle ligheder med mig selv. Men jeg kunne ikke genkende ham på videoklippet, lyder det fra Kim Andersen.

Føler sig gjort ikke-dansk

Kim Andersen føler sig dybt taknemlig over, at han fik hjælp til at komme hjem til Danmark, da han - stærkt udsultet og dødeligt syg - blev fundet i det zambianske fængsel af en nødhjælpsarbejder fra Ubumi Prisons Initiative.

- Da jeg stod i Kastrup, var jeg verdens lykkeligste mand og tænkte: "Gudskelov, nu er du hjemme, og nu er du i Danmark, og nu er det fint", siger han.

Men efter udskrivelsen fra Rigshospitalet har livet i Danmark været svært, synes han.

- Til min store overraskelse skulle jeg på integrationsydelse, hvilket jeg ikke kunne forstå, fordi jeg både er født, opvokset og uddannet i Danmark. Lige pludselig skulle jeg føle, at jeg skulle integreres, og jeg blev gjort ikke-dansk, siger han og fortsætter.

- Det mest krænkende var, at jeg skulle ringe op til mit gamle gymnasium og bede om at få et eksamensbevis for at kunne få 1500 kroner ekstra i dansktillæg, selv om jeg er fuldt ud dansker.

Ønsker bare et almindeligt liv

På grund af de økonomiske udfordringer, hvor Kim Andersen i perioder kun har haft omkring 1000 kroner i overskud om måneden, når de faste udgifter var betalt, føler han heller ikke, han har overskud til at foretage sig noget.

- Man bliver mere og mere isoleret, for når folk inviterer dig til noget, må du sige nej, for det har du ikke penge til, konstaterer han.

Af samme årsag mener Kim Andersen heller ikke, at han har noget at kunne give til sin søn, hvis det viser sig, at han er far til Alonso.

- Det vil bare gøre det værre for mig selv, hvis jeg lige nu og her fandt ud af det. For så ville jeg bare gå og have det dårligt over, at jeg ikke kunne være en ordentlig far og give ham noget.

I forhold til den nærmeste fremtid har Kim Andersen kun få ønsker.

- Først og fremmest ønsker jeg, at al den sygdom vil tage en ende. Den næste store drøm er at komme på førtidspension, så jeg kan leve et helt almindeligt liv, slutter han.

Se 'Mysteriet om danskeren' lige nu på TV 2 Play.