Mysteriet om danskeren

Dansk forretningsmand var døden nær i afrikansk fængsel - en glemt taske bringer afgørende nyt

Kim Andersen overlevede med nød og næppe et fængselsophold i Zambia. Men traumerne har givet ham hukommelsestab, siger han. Hvorfor mistede han alt?

Kim Andersen sidder på en briks og kigger ind i hvid væg.

Han er netop blevet udskrevet fra Rigshospitalet og indlogeret i en nødbolig for akut hjemløse på øverste etage af kvindekrisecentret Egmontgården i København.

Det er nu syv måneder siden, han blev reddet ud af et fængsel i Zambia - stærkt underernæret og dødeligt syg – og fløjet hjem til behandling i Danmark.

Om natten har han mareridt med flashbacks til de traumatiske oplevelser i fængslet. Som den eneste hvide indsatte var han lavest rangeret blandt fangerne og blev udsat for både vold og seksuelt overgreb, hævder han.

Han ejer ingenting. Ved udrejsen fra Zambia havde han hverken papirer, pas eller penge med sig. Kun det tøj, han havde på kroppen.

Mysteriet om danskeren 2

'Mysteriet om danskeren' er en ny true crime-dokumentarserie i to dele, som sendes på TV 2 den 13. og 20. september 2018.

Andet afsnit af dokumentaren kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.

Som optakt til hvert af programmerne publiceres en artikel på tv2.dk. Læs første del her

Hvorfor mistede han alle sine ejendele? Og hvorfor skulle det gå ham så galt?

Kim Andersen hævder, at han ikke husker, hvad der skete forud for fængslingen. Det eneste, han erindrer, er, at han var en succesfuld forretningsmand, at han havde hus og tre biler, og at han boede sammen med sin kæreste og lille søn.

TV 2 Dokumentar er gået ind i sagen for at hjælpe ham med at finde svar på sine mange ubesvarede spørgsmål.

Efter flere ugers henvendelser til de zambianske myndigheder lykkes det journalisterne at skaffe en udskrift af den dom, der lå til grund for Kim Andersens arrestation. Den viser, at han blev idømt et års fængsel for at have boet i 80 dage på hotellet Crossroads Lodge uden at betale regningen. Et beløb på omkring 30.000 kroner.

Kim nægter dog, at han nogensinde skulle have sat sin fod på den pågældende lodge. Han mener, at nogen har lavet et komplot imod ham, og at hans zambianske kæreste måske er indblandet.

Men hvad er sandheden? Lider Kim Andersen virkelig af hukommelsestab som følge af sit udtærende fængselsophold og livstruende sygdom? Eller er der noget, han skjuler?

Tidligere arbejdsgiver: - Nogen må have ønsket ham fjernet

For at skaffe sig mere viden om Kim Andersens karriere som forretningsmand i Zambia, og hvad der førte til hans store nedtur, beslutter holdet bag TV 2 Dokumentar at opsøge hans tidligere arbejdsgiver Stig Næsh fra helikopterfirmaet Air Alpha.

– Vi opdagede hurtigt, at Kim kunne det, han sagde, han kunne. Han er en mester til at komme i dialog med folk på alle niveauer, og han skabte forbindelserne for os, fortæller Stig Næsh, der i 2005 ansatte Kim som firmaets salgsrepræsentant i Zambia.

Ifølge den tidligere Air Alpha-direktør lykkedes det, takket være Kim Andersens indsats, at tegne en kontrakt med politichefen i Lusaka (Zambias hovedstad, red.). Alt gik godt, lige indtil der nogle år senere blev udskrevet præsidentvalg.

Der er stor korruption og nepotisme, og mange var misundelige på os

Stig Næsh, tidligere direktør for Air Alpha

– Det var den forkerte mand, der vandt valget, i forhold til Kims kontakter, og han mistede sit netværk i de magtfulde kredse. Kulturen er på mange måder underlig dernede. Der er stor korruption og nepotisme, og mange var misundelige på os. Du skal tilhøre den rigtige stamme så at sige. Ellers er der mange ting, du skal tage dig i agt for, siger han.

Da kontrakten gik i vasken for Air Alpha, måtte firmaet trække sig ud af det afrikanske marked. Kim Andersen mistede sit job, men fik en god overgangsordning og beholdt i en periode sit kontor.

– Kim havde masser af kontakter både i over- og underverdenen. Det kan jo være, at nogle af de kontakter har vist sig at være rigtig dårlige for ham senere hen. Der må være nogen, der har ønsket ham fjernet. Enten fordi man ville tage de penge, han måske havde sparet op på en bankkonto efter at have solgt ejendomme, eller fordi han vidste for meget, mener Stig Næsh.

Kim Andersens taske dukker op

 

Mens holdet fra TV 2 Dokumentar er i gang med deres research i Lusaka, får journalist Brian Melby pludselig en opringning fra en mand, som hedder Daniel og er læge. Han hævder at være Kim Andersens tidligere medfange i fængslet Kamwala, hvor Kim sad varetægtsfængslet i det første halve år.

– Jeg har en taske, som Kim bad mig om at opbevare, da han blev deporteret til Danmark, siger Daniel.

Brian Melby henter tasken og ringer hjem til Kim Andersen for at bede om lov til at åbne den. Kim Andersen kan ikke huske, hvad tasken indeholder, men giver sin tilladelse.

På hotelværelset i Lusaka går Brian Melby og den lokale journalist Mwape Kumwaenda i gang med at undersøge taskens indhold.

Den viser sig at være fuld af papirer, visitkort, kvitteringer og massevis af små sedler med håndskrevne noter, hvor Kim har nedfældet aftaler, lavet udregninger og noteret navne på sine kontakter.

Samlet set tegner taskens indhold et billede af, at Kim Andersen i de sidste seks måneder før anholdelsen levede i desperation. Tilsyneladende var han på evig jagt efter at tjene penge og finde et sted at bo.

Til gengæld er der ingen spor af, at han havde kæreste og barn.

Brev afslører Kim Andersens sidste vilje

Blandt de mere personlige dokumenter i tasken finder journalisterne et brev fra Kim Andersens medfange Daniel. Heri omtales et testamente, som Kim Andersen skulle have oprettet, og hvori han har ønsket, at ”Doc Daniel” skal tage sig af hans søn, Alonso.

Brian Melby studser over nogle formuleringer i brevet og ringer til Daniel for at spørge ind til det.

– Kim ønskede, at jeg skulle tage mig af hans søn, Alonso, hvis der skete ham noget, forklarer Daniel i telefonen.

– Er du i kontakt med Kims søn nu, spørger den danske journalist.

– Nej, der er sket det, at Kims søn er død. Det ved du lige så godt som jeg! lyder det lidt skarpt i røret.

En længere pause opstår.

– Er drengen død?

– Ja.

– Hvem siger det?

– Hør her. Kim ved det. Hans søn er død.

Ovenpå den chokerende udmelding tager Brian Melby ud til Kims tidligere medfange og ven for at få en nærmere forklaring.

Daniel fortæller, at der en dag kom en kvinde hen til fængslet og sagde, at hun var veninde til drengens mor. Det var hende, der overbragte beskeden om, at Kims søn var død en måned tidligere.

Ifølge Daniel blev Kim meget rystet og fortvivlet. Ikke alene på grund af sønnens død, men også fordi han ikke havde haft mulighed for at deltage i begravelsen. Han havde brug for noget tid for sig selv, så han kunne sørge, lyder det fra Kim Andersens medfange.

Efter den drejning i sagen forsøger Brian Melby endnu engang at kontakte Kims ekskæreste Debbie Sakala.

Da han ringer til hendes mobilnummer, får han den automatiske besked, at ”abonnenten er ikke til at træffe. Prøv venligst senere”.

De få gange, det er lykkedes journalisterne at få Debbie i røret, har hun sagt, at hun ikke stoler på folk, der kommer fra Danmark, og at hun ikke ønsker at medvirke i et interview.

Hør lydfil fra telefonsamtale mellem journalist Brian Melby og Kim Andersens ekskæreste Debbie Sakala.

I en mail har hun forklaret, at Kim forlod hende og deres fælles søn, Alonso, da sønnen var blot tre måneder gammel. Hun kalder Kim for ”koldhjertet”.

Brian Melby er i syv sind. Han ved ikke længere, hvad han skal tro. Kan han stole på Kim Andersen? Eller er det i virkeligheden Kims ekskæreste Debbie, som fordrejer sandheden? Måske er hun selv "koldhjertet".

For hvorfor fik Kim Andersen besked i fængslet om, at hans søn var død, når drengen tilsyneladende lever i bedste velgående?

Snart dukker der dog andre oplysninger op, som sætter spørgsmålstegn ved Kim Andersens fortid i Zambia.

Farmerpar: - Kim Andersen snød os

Holdet fra TV 2 Dokumentar fortsætter med at gennemtrawle indholdet af Kim Andersens taske.

En af de kontakter, som nævnes flere steder i Kim Andersens noter og papirer, er en Henry van Blerk, som tilsyneladende har været involveret i et byggeprojekt med Kim.

Da Brian Melby kontakter Henry og hans hustru, Doreen, som har en større farm lidt syd for Lusaka, får han en overraskende melding.

–  I 2008 kom Kim Andersen for at tale med os her på gården og spurgte, om vi ville have lavet en ny type vej, hvilket vi indvilgede i. Vi betalte ham omkring 168.000 dollar (over én million kroner, red.) for at starte projektet op. Men der skete aldrig rigtig noget, og så forsvandt han, siger Henry van Blerk og tilføjer.

Der skete aldrig rigtig noget, og så forsvandt han

Henry van Blerk, farmer i Zambia

– Min bror blev også snydt for 50.000 dollar (cirka 320.000 kroner, red.). Og jeg ved ikke, hvor mange penge han har svindlet andre for rundt om i landet. Men jeg véd, at der var andre.

Det viser sig, at Kim Andersen, mens han sad fængslet for sin hotelgæld, fik en tillægsdom på et halvt års fængsel, fordi han havde misligholdt kontrakten med ægteparret van Blerk og ikke var i stand til at betale pengene tilbage.

Overfor TV 2 forklarer Kim Andersen, at det transportfirma, som skulle køre den særlige cement fra producenten i Sydafrika og op til vejprojektet hos van Blerk, aldrig leverede materialet, selv om han havde betalt for det. Så han røg ud i en større tvist med transportfirmaet.

Kim Andersen erkender dog, at han i en periode har haft økonomiske problemer, og at han har måttet kæmpe for at skaffe sig indtægter.

– Når du er dernede, så er det jungleloven, der gælder. Du har jo ikke noget socialt sikkerhedsnet eller hjælp. Så når du står dernede som hvid dansker, må du tænke meget bredt og åbne alle muligheder for at se, om du kan lave en eller anden indtjening for at overleve, siger han.

Det var jo ren og skær overlevelse

Kim Andersen

– Men jeg vil stadigvæk stå fast og sige, at jeg ikke har snydt nogen direkte, hvor de kan komme og sige, at han tog dét fra mig. Det var jo ren og skær overlevelse, det var jo bare for, at jeg kunne købe mad i dag.

Ekskæresten står frem

 

Efter at hun i månedsvis har afvist at tale med TV 2 Dokumentar, indvilger Kims ekskæreste Debbie Sakala endelig i at medvirke i et interview og tale ud for rullende kamera.

Journalisterne håber, at hun kan besvare nogle af de mange spørgsmål, som er opstået omkring hendes forhold til Kim Andersen.

Hvorfor kom hun eksempelvis aldrig og besøgte Kim i fængslet? Og hvorfor fik Kim besked om, at hans søn var død?

Han ejede ikke andet end et par kufferter og det tøj, han havde på

Debbie Sakala, Kim Andersens ekskæreste

Debbie Sakala møder Brian Melby og tv-holdet på deres hotel i Lusaka. Hun begynder straks at fortælle.

– Jeg mødte Kim i 2013, og på det tidspunkt boede han på et værelse i en lodge. Han ejede ikke andet end et par kufferter og det tøj, han havde på. Jeg syntes, han var meget charmerende, meget sød og rar, og jeg blev forelsket i ham, indleder Debbie Sakala.

Hun fortæller videre, at Kim flyttede ind hos hende med sit tøj, og at det passede hende fint, fordi hun havde arbejde og tjente godt.

– Da jeg fortalte ham, at jeg måske var gravid, blev han meget begejstret og glad. Vi var så nødt til at flytte, og han sagde, at han havde fundet et godt sted. Men efterhånden, som jeg boede sammen med ham i længere tid, fandt jeg ud af, at det meste af det, han sagde, var løgn, siger hun.

Kim Andersen har tidligere fortalt til TV 2 Dokumentar, at han så sin kæreste Debbie for sidste gang dagen før, han blev arresteret i januar 2015. Og siden så han aldrig skyggen af hende igen. Hun kom ikke én eneste gang og besøgte ham i fængslet, hævder han.

Men ifølge Debbie Sakala var det Kim selv, der forlod hende og sønnen Alonso.

– Det var den 27. august 2014. Alonso var tre måneder gammel, og jeg kørte ham ind til hospitalet, for at han kunne blive vaccineret. Kim sagde: "Vi ses senere". Men han kom aldrig tilbage, fortæller hun og fortsætter, mens hun kæmper mod gråden.

Da vi kom hjem senere på dagen, havde ejeren låst huset af. Med alle vores ting indeni

Debbie Sakala, Kim Andersens ekskæreste

– Da vi kom hjem senere på dagen, havde ejeren låst huset af. Med alle vores ting indeni. Jeg prøvede at kontakte Kim, men han svarede ikke. Og jeg kunne ikke komme ind i huset, så jeg måtte sove i bilen med min søn.

Debbie Sakala havde ikke længere nogen, hun kunne søge hjælp hos, da Kim havde svindlet stort set alle i hendes omgangskreds, fortæller hun.

På Brian Melbys spørgsmål om, hvorvidt hun har noget kendskab til den kvinde, som opsøgte Kim i fængslet for at fortælle, at hans søn Alonso var død, svarer hun:

– Det er en løgn! Som jeg siger, så er Kim en løgner. Han kan lyve om alt. Det fandt jeg efterhånden ud af. Det er det, der er så smertefuldt. For hvordan kan nogen finde på at lyve om sit eget barns død? Der må være noget alvorligt galt med ham! Jeg føler, at han er komplet hjerteløs.

Kim konfronteres med journalisternes research

København, marts 2018. Der er nu gået over et år, siden tv-holdet første gang filmede Kim Andersen på Rigshospitalet, hvor han var indlagt i isolation for at blive behandlet for tuberkulose og en lang række andre infektioner, som han havde pådraget sig under fængselsopholdet i Zambia.

Nu sidder Brian Melby på en stol over for Kim Andersen. I baggrunden gør kameramanden klar til optagelse.

Det er blevet tid til det afsluttende interview, hvor Kim Andersen vil blive konfronteret med de oplysninger, som journalisterne har fundet frem til gennem deres research.

Indtil videre har han benægtet – ud fra de billeder, han har set af Debbie Sakala – at genkende hende som den kvinde, han boede sammen med. Ligesom han heller ikke genkender drengen som sin søn, Alonso. Han afviser desuden, at han frivilligt skulle have forladt sin familie.

Når jeg fortalte min historie, så skulle folk ikke sige: "Okay, har du flere gode historier, det skulle du næsten skrive ned"

Kim Andersen

– Hvorfor ville du egentlig gerne have, at vi tog til Zambia? indleder Brian Melby.

– Fordi jeg ville have et svar, og fordi jeg ville have, at når jeg fortalte min historie, så skulle folk ikke sige: "Okay, har du flere gode historier, det skulle du næsten skrive ned". Der er ikke noget, som jeg har det dårligt over. For jeg har ikke gjort noget galt. Og jeg har stået ved det, jeg har gjort, og jeg har stået til ansvar for det, fastslår Kim Andersen.

Brian Melby drejer nu samtalen hen på et mere håndgribeligt emne.

– Så lad os gå ind og kigge på den dom, du fik. Den gik jo, som vi også allerede har oplyst dig, ud på, at du havde undladt at betale 45.000 kwacha (cirka 30.000 kroner, red.) for tre måneders ophold på Crossroads Lodge.

– Jeg har ikke nogen regning på Crossroads Lodge, uanset hvad.

– Dét her er en regning fra Crossroads Lodge, som vi finder nede i din taske. Hvordan er den havnet der?

– Jeg har ikke haft tasken i lang tid, og jeg ved jo ikke, om nogle af alle de, der er involveret (i komplottet, red.), har stået bag.

– Hvem er ”de”? Og hvor mange er de egentlig? Du snakker om ”alle dem”?

– Jeg ved ikke, hvor mange det er. Om det er én eller 10, det ved jeg ikke.

Kim Andersen fastholder, at han befandt sig i sit hus den dag, han blev arresteret, og at han så sin kæreste Debbie sidste gang dagen før, altså 24. januar 2015. Han er helt uforstående overfor hendes udsagn om, at han skulle have forladt hende og sønnen Alonso fem måneder tidligere, 27. august 2014.

– Hvorfor skulle jeg bare forlade det hele? Jeg var fandeme den stolteste far, der rendte rundt i Lusaka. Jeg fortalte alle det. Der er ikke én eneste, der ikke vidste det. Så hvorfor skulle jeg forlade det?

– Jeg har et klip, jeg lige skal vise dig, siger Brian Melby og rækker en tablet over til Kim Andersen.

På skærmen toner en lille, mulat dreng med kruset hår frem. Han står i en stue og kigger op mod kameralinsen. En kvindestemme spørger på engelsk: "Hvordan har du det?", og han svarer hurtigt: "Jeg har det fint".

– Hvad hedder du?

– Alonso Andersen, siger drengen, mens han griner og genert vender sig om mod sofabordet. Han kigger ned og siger noget, der lyder som: "Jeg tænker på dig".

Kim Andersen rynker brynene et øjeblik, men fortrækker ellers ikke en mine, mens han ser klippet.

Mysteriet om danskeren 2

'Mysteriet om danskeren' er en ny true crime-dokumentarserie i to dele, som sendes på TV 2 den 13. og 20. september 2018.

Andet afsnit af dokumentaren kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.

Som optakt til hvert af programmerne publiceres en artikel på tv2.dk. Læs første del her

– Hvem er det, du har set der, spørger Brian Melby.

– Jamen, det ved jeg sgu ikke, siger Kim Andersen uforstående og griner lidt nervøst.

Hans gråblå øjne, som er forstørret af de stærke brilleglas, afslører ingen følelser, da han tilføjer.

– Seriøst.

Efterskrift: I juni 2018, tre måneder efter det afsluttende interview, mødte Kim Andersen op til et gennemsyn af TV 2s to afsnit af dokumentaren ’Mysteriet om danskeren'.

Kim Andersen fastholder stadig, at han ikke genkender drengen som sin egen søn, Alonso, og nægter fortsat, at han skulle have forladt sin kæreste og søn i Zambia. Han afviser ligeledes, at han har løjet om sin egen søns død.

Efter at have gennemset de to afsnit, havde Kim Andersen kun ét forbehold: At der til slut skulle bringes et skilt, hvor der stod: "Kim afviser de kritiske udtalelser fra sin tidligere forretningspartner Thomas Ryberg".

Efterfølgende indvilgede Kim Andersen i at få foretaget en dna-test, der skal afsløre, om han er far til den zambianske dreng. Testen er endnu ikke udført.

Se andet afsnit af 'Mysteriet om danskeren' lige nu på TV 2 Play - eller torsdag den 20. september kl. 20.00 på TV 2.