Politi efter viralt opslag: - Vi mangler fortsat alle heste

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

For at ridende politi på hesteryg skal man have været betjent i mindst fem år.

Har du en hest, der er mellem 5-10 år gammel? Og rolig, stabil og modig?

Så er det måske din hest, politiet lige nu har behov for.

Politiet er nemlig i gang med at genetablere en rytterisektion med politiheste og ryttere, og søger i den anledning heste med det "bedste sind og fysik", lyder det i et opslag på Facebook.

Opslaget har siden mandag fået meget opmærksomhed og er i øjeblikket delt mere end 3400 gange med næsten 1000 kommentarer.

Og det glæder Københavns Politi:

- Vi er måske lidt overraskede over, at der har været så stor opbakning i befolkningen. Vi modtager en lind strøm af henvendelser, men det er kun dejligt. Vi er rigtig glade for dem, der ringer til os, og vi tager dem meget seriøst på. Og vi hører gerne fra flere, siger vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard til TV 2.

Har haft politiheste før

Danmark, og i særlig grad København, har haft politiheste før. Sidste gang var i perioden 1998 – 2012, hvor der var 10-12 heste i Københavns Politis Rytteri, inden en sparerunde lukkede staldene ned.

Før det skal man tilbage til 1970’erne for at finde heste i det danske politi, skriver politi.dk. Dengang var det også i København.

Men i finansloven for 2018 blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at reetablere en rytterisektion i dansk politi. Rytterisektionen skal anvendes til ”honorære opgaver samt patruljering i turistområder”, lød det. I Finansloven er der afsat otte millioner i 2018 og 10 millioner kroner årligt i perioden 2019-2021.

En mærkesag for Dansk Folkeparti, kaldte politisk kommentator Hans Engell det, og partiets retsordfører understregede da også, at de vil skabe synlighed, glæde og gavn for befolkningen:

- En politibetjent på en hest er en betjent, som kan ses på rigtigt lang afstand. Det giver en følelse af, at ordensmagten er til stede, sagde Peter Kofod Poulsen, da Finansloven blev vedtaget.

Ifølge Jakob Søndergaard er der med budgettet i finansloven gjort plads til i hvert fald 15-20 heste, hvilket er næsten en fordobling i forhold til sidste gang, der var heste i gaderne, hvor der ifølge Jakob Søndergaard kun var godt 10.

Inden hestene kommer med hjem i politiets stalde testes de intenst, men man mangler fortsat en del heste. Faktisk dem alle:

- På nuværende tidspunkt har vi ikke underskrevet en aftale på en brugbar hest endnu, så det er derfor, at vi søger med lys og lygte efter, om der er nogle i Danmark, der kan hjælpe os. Så indtil jeg har underskrevet en aftale, mangler vi dem alle sammen, siger Jakob Søndergaard.

Skal være stærke

Københavns Politi skriver, at de heste, man søger, skal have et stangmål på mellem 167 og 175 centimer. Det er højden fra jorden til den forreste del af ryggen.

Og det er vigtigt, at hesten er stor og stærk, fortæller næstformand i Politihestens Venner Per Thuesen, der ifølge TV 2 Lorry også har været chef for Den Kongelige Stald-etat på Christiansborg, som huser dronningens heste.

- Vi synes, det er alle tiders, og vi har et fantastisk godt samarbejde med Rigspolitet om det her.

- Når de kigger på en hest, ser de først på, hvor stor den er. Den skal have en passende størrelse, og så skal de se, at den ikke fejler noget. Det skal være en robust hest, for den skal gå på meget hårde sten i meget lang tid, siger Per Thuesen.

For at komme til hest som politibetjent skal man have været politibetjent i mindst fem år. Når en politihest går på pension, bliver den oftest sendt til udvalgte gårde rundt om i landet, hvilket Politihestens Venner sørger for, skriver politi.dk.

Da politihestene blev genindført i 1998 modtog Københavns Politi fire uddannede heste fra norsk og hollandsk politi. Derudover købte man to heste fra Belgien. Jakob Søndergaard fortæller, at man også denne gang kigger udenlands, og at man vil lave et EU-udbud på de manglende heste.