Narkobilist afledte politiet, mens vennerne tømte bilen

Vennerne til en narkobilist fik travlt, da han pludselig løb fra politiet, og de fik mulighed for at fjerne en mistænkelig genstand fra bilen.

Et par betjente drejede i maj i år ind på parkeringspladsen på Stengårdsvej i Esbjerg for at få fat på nogle af de unge, som de i forvejen havde kendskab til. Fire unge mænd var netop kørt derind i en bil og steg ud, så snart politiet kom.

Station 2 Politirapporten var med, da patruljevognen ankom.

Der lugtede kraftigt af hash i bilen, og mens betjentene ventede på at få et narkometer bragt ud af nogle kolleger, tilbageholdt de føreren, så han kunne blive testet.

Det viste sig dog, at han havde andre planer.

Unge mænd er synderne

Den unge mand fra Esbjerg er langt fra den eneste, der er blevet standset og mistænkt for at køre med narkotika i blodet. De seneste år er antallet af narkobilister eksploderet.

Tal fra politiets statistikker viser, at antallet på landsplan er steget fra 3006 i 2012 til 6568 i 2017, og Syd- og Sønderjyllands politikreds er et af de steder, hvor en stor del af bilisterne med narkotika i blodet bliver standset.

Her snuppede politiet sidste år 972 narkopåvirkede bilister mod 130 i 2012.

- Narkometrene er den primære årsag til, at tallene er eksploderet, og at vi lige nu tager dobbelt så mange narkobilister som spritbilister. Det er simpelthen blevet nemmere for os at lægge et højt kontroltryk. Typisk er det unge mænd i alderen 18 til 30 år, som vi tager med narko i blodet, siger Knud Reinholdt, leder af færdselspolitiet i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, er enig i den betragtning:

- Vi kan se både i uheldsstatistikken for narkokørsel og i forhold til dem, politiet tager, at det hovedsageligt er unge mænd, der kører narkopåvirket. Det hænger sammen med, at det er den gruppe, der typisk bruger stoffer, og så er det generelt sådan, at mænd kører mere bil end kvinder, og at mænd generelt er lidt dårligere end kvinder til at lade være med at køre, når de er påvirkede, siger hun. 

Derfor var det heller ikke noget særsyn i Esbjerg, da politiet standsede en bil med netop fire unge mænd og mistænkte føreren for at have kørt i påvirket tilstand.

Afleder politiet

- Er du nervøs? lød det fra en af betjentene, da den unge mand først fortalte, at han havde glemt sit kørekort derhjemme, for så at komme i tanke om, at han havde det med alligevel.

- Nej, slet ikke, svarede han.

Alligevel gik der kun få minutter, før den unge fyr stak i løb, og de to politifolk måtte sætte efter ham. I mellemtiden skyndte vennerne sig ind i bilen og snuppede noget, som de tilsyneladende ikke ville have, at politiet fik fingre i.

De løb fra stedet, mens betjentene havde travlt med at få styr på ham, der var stukket af.

- Det første, vi tænker, er, at vi bare skal have fat i ham, og så bagefter kommer vi til at tænke på, om det er et eller andet, han laver for ligesom at trække opmærksomheden væk derovrefra, men altså vi er nødt til at holde plus på ham, der løber. Vi ved jo ikke, hvorfor han stikker af, lød et efterfølgende fra den ene af politifolkene.

Hash sløver

Selv om den anholdte flere gange fortalte, at han ikke havde røget hash, og at den stærke lugt var der, fordi de andre i bilen havde røget, viste en test, at han var påvirket.

Hash kan findes i blodet i lang tid, efter at man har røget, og selv om det kan være flere dage siden, skal man tænke sig om, før man sætter sig bag rattet.

Fra Rådet for Sikker Trafik er den simple tommelfingerregel: lad være med at tage stoffer, og hvis du gør det, så lad være med at køre bil.

- Det er svært at forudsige, præcist hvordan du bliver påvirket af stoffer, og hvor stærkt det, du tager, er, så lad bilen stå, hvis du har taget noget. Et stof som hash sløver og nedsætter reaktionsevnen, og det kan være rigtig farligt, når du skal køre bil, hvor du har brug for at kunne reagere hurtigt, hvis der opstår en situation, lyder det fra Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Bøde på 4000 kroner

Sidste år blev straffen for hashkørsel lempet, så straffen for at køre med lave koncentrationer af hashens aktive stof THC i blodet er mildere end for høje koncentrationer.

Det er altså fortsat ulovligt at køre med hash i blodet. Straffen for at gøre det med små mængder THC i blodet er bare blevet mildere.

For alle andre ulovlige stoffer giver det tre års ubetinget frakendelse af kørekortet, første gang en bilist bliver taget med dem i blodet. 

Den unge mand fra Esbjerg fik en bøde på 4000 kroner samt kørselsforbud for at køre i hashpåvirket tilstand.

Se Station 2 Politirapporten mandag klokken 21.25 på TV2 eller på TV2 Play.