Mysteriet om danskeren

Dansk forretningsmand udsultet i afrikansk fængsel – hvem er han, og hvorfor er han endt der?

I næsten et år sidder en dansk mand fængslet i Zambia, før han findes af en nødhjælpsarbejder. Dødeligt syg og med store huller i hukommelsen.

Solen brager ned i fængselsgården i Lusaka Central Prison, hvor hundredvis af sorte mænd i slidte t-shirts og orange fangedragter sidder langs murene eller går planløst rundt. Afmagrede og kraftesløse.

Sygdommene florerer i det overbelagte fængsel, der er bygget under kolonitiden til 200 fanger, men nu huser over 1000.

Midt i fængselsgården sidder en enkelt hvid mand. Han har et par stærke briller på, og fra dybe øjenhuler stirrer han udtryksløst ned på jorden, mens han mumler for sig selv. Han hedder Kim Andersen, er 56 år og dansk statsborger.

I næsten et år har han opholdt sig i fængslet, hvor han lige netop har overlevet på to sparsomme måltider om dagen. Hans skelettynde krop er ramt af en række infektioner, og benene er hævede efter lang tids fejlernæring.

Tilsyneladende er han glemt af omverdenen.

Men hvordan er det kommet så vidt, at en dansk mand er havnet i et zambiansk fængsel og er døden nær af sygdom og sult? Og hvad er hans forhistorie?

Jeg ser et menneske, som er desperat, ensom, bange, og som bare gerne vil hjem

Lena Kresovich, nødhjælpsarbejder i Ubumi Prisons Initiative

Disse spørgsmål melder sig, da en medarbejder fra hjælpeorganisationen Ubumi i november 2015 får et tip fra den danske ambassade i Tanzania om, at en dansker er fængslet i Zambias hovedstad, Lusaka, og har brug for hjælp.

Hun søger om tilladelse til at aflægge besøg i fængslet og finder den afkræftede Kim Andersen.

– Da jeg ser Kim første gang, kommer der et menneske ud, der ligner lidt et skelet. Som er ved at dø. Jeg ser et menneske, som er desperat, ensom, bange, og som bare gerne vil hjem, siger Lena Kresovich fra Ubumi Prisons Initiative.

Efterfølgende sørger hun for, at den dødeligt syge dansker får mad og livsnødvendig medicinsk behandling på et lokalt hospital.

Nogle måneder senere er Kim Andersen kommet sig så meget, at han med opsyn af en læge kan sendes med fly hjem til Danmark.

I samarbejde med ambassaden og det danske udenrigsministerium lykkes det folkene fra Ubumi at overtale de zambianske myndigheder til at frigive Kim Andersen, som nu har udstået sin fængselsstraf.

Men selv om han er undsluppet helvede, er et nyt mareridt på vej til at begynde.

Dette er historien om en dansk mand, som pludselig mister alt, men som ikke husker, hvad der gik forud. Og i sin søgen efter svar på, hvad der skete, støder han ind i endnu flere ubesvarede spørgsmål om sin fortid. 

Alvorlige infektioner og sår i sjælen

Da Kim Andersen ankommer til Rigshospitalet en sen eftermiddag i april 2016, er hans helbredstilstand så dårlig, at personalet på infektionsmedicinsk afdeling er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet kan redde hans liv.

Han var skind og ben og så virkelig sygelig ud

Majken Gersager, sygeplejerske på infektionsmedicinsk afd. på Rigshospitalet

En af afdelingens sygeplejersker Majken Gersager husker tydeligt synet af den afpillede patient, der blev kørt ind i kørestol.

– Han var skind og ben og så virkelig sygelig ud. Han var nærmest i chok og tydeligt mærket af det, han havde været udsat for. Man kunne mærke, at han var glad og lettet over at være kommet til Danmark. Men samtidig virkede han meget alene, fortæller hun.

I før- og efter-fotoet nedenfor ses Kim Andersen med normal kropsvægt og som udsultet fange. 

Kim
Kim

Det viser sig, at Kim Andersen ikke bare er svækket af afmagring og et nedsat immunforsvar. Han er ramt af en lang række alvorlige infektioner, heraf alene seks forskellige maveinfektioner, hiv-smitte og tuberkulose, og at hans tilstand er kompliceret at udrede.

I de efterfølgende syv måneder er han indlagt i isolation på Rigshospitalet, hvor han behandles med stærk antibiotika. Efterhånden som hans tilstand bliver mere stabil, begynder han at fortælle brudstykker af sine oplevelser i fængslet. 

Blandt andet husker han, hvordan han om natten sov direkte på betongulvet i et såkaldt ”dormitory”, det vil sige en celle på 30-40 kvadratmeter, hvor omkring 150 mand nærmest lå i lag ovenpå hinanden, og hvor bakterier og infektioner uhindret kunne brede sig.

Celle i zambiansk fængsel

Som den eneste hvide indsatte var Kim Andersen lavest rangeret i hierarkiet og dermed afskåret fra privilegier som at have et tæppe eller en madras at sove på. 

Han husker også, at han blev udsat for et seksuelt overgreb af tre medfanger. Hvordan det præcist foregik, har han fortrængt, men det er en oplevelse, der har givet sår i sjælen, og det påvirker ham dybt, når han fortæller om det.

Offer for et komplot?

I sammenlagt et år er Kim Andersen indlagt på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital, før han udskrives i sommeren 2017 og indlogeres i en lille lejlighed under Københavns Kommunes hjemløseenhed på Amager.

Hans immunforsvar er blevet styrket, og han har taget så meget på i vægt, at man ikke umiddelbart kan se på ham, at han stadig slås med en række kroniske lidelser, som han får medicin for.

Men Kim Andersens situation er langt værre end det.

Han har tilsyneladende ingen familie eller nære venner i Danmark. Der er store huller i hans hukommelse. Han ved ikke, hvorfor han blev fængslet i Zambia, og hvorfor det skulle gå ham så galt.

Jeg kendte jo så mange mennesker dernede

Kim Andersen

– Det piner mig, for jeg kendte jo så mange mennesker dernede. Hvad har jeg gjort, siden jeg skulle miste alt? spørger han.

Kim Andersen fortæller, at han kun erindrer om sin tid i Zambia, at han var en succesrig forretningsmand, at han boede i et stort hus, havde tre biler og omkring 200.000 dollars. Han havde også en zambiansk kæreste og en lille søn, da han blev arresteret.

Kim har mistanke om, at nogen har lavet et komplot imod ham for at sætte ham ud af spillet og tage hans ejendele fra ham. I Zambia, hvor korruption og magtspil er en del af hverdagen, kan man betale sig fra alt, mener han.

Han frygter, at hans kæreste kan være indblandet i hans fængsling. For hvorfor var hun ikke hjemme den eftermiddag, nogle civilklædte betjente pludselig bankede på døren? Og hvorfor kom hun ikke og besøgte ham under hans lange ophold i fængslet?

TV 2 vil hjælpe Kim med at finde svar

For at få svar på sine mange spørgsmål indvilger Kim Andersen i, at TV 2 Dokumentar går ind i sagen og forsøger at opklare, hvad der gik forud for hans fængsling.

Det er imidlertid ikke nogen nem opgave, tv-holdet har kastet sig ud i. For Kim Andersen kan ikke henvise til en eneste person i Zambia, som kan bringe dem på sporet af hans fortid. Hverken venner, samarbejdspartnere eller kunder.

Der er kun ét menneske hjemme i Danmark, som han har holdt kontakt til i de 11 år, han opholdt sig i Afrika. Det er en Bente Christensen fra Odense.

Bente Christensen fra Odense fortæller om sit venskab med Kim Andersen. Video: TV 2 Danmark

Hun fortæller, at hun mødte Kim tilbage i 2005 på Air Pub i Odense. På det tidspunkt var han netop kommet hjem fra sit første ophold i Zambia, hvor han havde været nede i et Danida-projekt.

Hun syntes straks godt om ham, og de faldt hurtigt i snak. Han betroede hende blandt andet, at han havde mistet det meste af sin familie og var ret alene i sit liv.

Når jeg sådan forsøgte at få ham til at uddybe de ting, han fortalte om, så var det som om, at så stoppede kommunikationen

Bente Christensen, bekendt af Kim 

Bente Christensen kendte nogle folk fra det fynske firma Air Alpha, som solgte ambulancehelikoptere og havde planer om at udvide forretningen til Afrika. Hun sørgede for, at Kim Andersen blev præsenteret for ledelsen, der ofte kom på Air Pub.

Så gik det hurtigt. Kim blev ansat som firmaets salgsrepræsentant, og snart var han på vej til Zambia igen.

Siden holdt de to kontakt via Skype, hvor Kim gennem årene opdaterede Bente om sit liv i Zambia. Han uploadede jævnligt billeder på nettet, og efter Bentes mening var der rigeligt mange smukke kvinder på dem. Til gengæld var det meget sparsomt, hvad han fortalte om sit privatliv dernede.

– Når jeg sådan forsøgte at få ham til at uddybe de ting, han fortalte om, så var det ligesom om, at så stoppede kommunikationen, siger hun.

”Alle i Lusaka kendte Kim”

Med hjælp fra en lokal, kvindelig journalist i Lusaka ved navn Mwape Kumwaenda forsøger TV 2 Dokumentar at finde frem til folk i den zambianske hovedstad, der har haft forbindelse til Kim Andersen.

De vil finde svar på, hvordan en dansk forretningsmand kunne havne i et zambiansk fængsel, og hvilke begivenheder, der gik forud for hans anholdelse.

Tilfældigvis opdager Mwape Kumwaenda, at en af hendes perifere veninder er Facebook-venner med Kim Andersen. Veninden fortæller, at hun kendte Kim overfladisk, og at han var typen, der ”væltede sig i kvinder”. Hun advarede ham om, at han kunne blive smittet med sygdomme, han ikke kunne slippe af med igen.

Noget tyder på, at Kim Andersen var et kendt ansigt i Lusakas by- og natteliv.

Der stod altid 15-20 mennesker omkring ham i baren, og han købte drinks til dem hele natten

Barejer i Lusaka

Holdet fra TV 2 Dokumentar går i gang med at forhøre sig blandt restauratører og barejere i de dele af byen, hvor hvide turister og tilflyttere typisk holdt til.

Flere steder nikker man genkendende til et foto af Kim. Blandt andet på den irske pub O’Hagans, hvor han nærmest var stamgæst. Her beskriver man ham som en fantastisk fyr, der var meget generøs. Og det er en karakteristik, der går igen rundt omkring på beværtningerne.

– Alle i Lusaka kendte Kim. Der stod altid 15-20 mennesker omkring ham i baren, og han købte drinks til dem hele natten, fortæller en barejer eksempelvis.

Af samme grund er der flere, der udtrykker undren over, hvorfor Kim Andersen pludselig forsvandt fra den ene dag til den anden. Man gik derfor bare ud fra, at han formentlig var rejst hjem til Danmark igen.

Få hvide mennesker fører sig sådan frem i Zambia

Henrik J., tidligere udsendt for Mellemfolkeligt Samvirke

En tidligere wildlife-arbejder i Zambia, danske Henrik J., mødte Kim Andersen ved flere lejligheder, mens han var udsendt for Mellemfolkeligt Samvirke. Første gang, han stødte på ham, var i 2008, hvor han tilfældigt så ham i bybilledet.

– Han var en solbrun, lidt smart fyr med helt afbleget hår, som kørte rundt i en sølvgrå Mercedes og var ledsaget af en utroligt smuk, zambiansk kvinde. Kun få hvide mennesker fører sig sådan frem i Zambia, påpeger Henrik J..

Han tilføjer, at Kim Andersen ofte blev set sammen med indflydelsesrige personer, og at han både havde forbindelser i toppen og bunden af det zambianske samfund.

– Da jeg på et tidspunkt var på udkig efter et job, inviterede han mig ud i sit store hus i velhaverkvarteret Millennium Village. Jeg oplevede ham som et rart og dejligt menneske. Meget hjælpsom. Han havde mange kontakter og var parat til at lægge hovedet på blokken for min skyld, siger han.

Jagten på ekskæresten

For at komme nærmere sandheden om, hvad der førte til hans anholdelse og et år i lidelse og glemsel, ønsker Kim Andersen først og fremmest at få kontakt til sin zambianske ekskæreste.

Han fortæller journalisterne, at han mødte sin kæreste Debbie med det fulde navn Deborah Sakala tilbage i 2011. Senere flyttede de sammen, og efter et års tid fortalte hun til hans store glæde og overraskelse, at hun var gravid.

Det resulterede i sønnen Alonso, som blev født i foråret 2014.

Kun Gud vil hævne det, han gjorde mod mig og min søn

Deborah Sakala, formodet ekskæreste til Kim Andersen

Ifølge Kim selv var han ”verdens stolteste far”, der gerne pralede med – overfor alle, han mødte – at han havde fået en søn. Men han kunne samtidig fornemme på Debbie, at hun ikke brød sig om, at han udbredte nyheden alle vegne.

Da TV 2 Dokumentar laver en søgning på Facebook, dukker der en meget lang liste af kvinder frem med navnet Deborah Sakala. Det viser sig, at en af dem har en søn, der hedder Alonso med den rette alder til at kunne være Kims søn.

Hvis hun er Kims ekskæreste, kan hun måske give svar på, hvad der skete i januar 2015, hvor Kim blev arresteret?

Et par uger senere får TV 2 Dokumentar pludselig en besked fra Debbie Sakala, og hun bekræfter ganske rigtigt, at hun var kærester med Kim Andersen. Hendes udlægning af forholdet er dog en hel del anderledes end hans.

Hun skriver blandt andet, at Kim forlod hende og deres fælles søn, da denne var blot tre måneder gammel. Hun kalder sin tidligere, danske samlever ”koldhjertet” og undrer sig over, hvordan noget menneske kan forlade sin eneste, dejlige søn på den måde.

”Kun Gud vil hævne det, han gjorde mod mig og min søn”, konstaterer hun.

Da Kim får forevist Facebook-billederne af sin formodede ekskæreste og nu 3-årige søn, er der ingen genkendelse i hans blik.

– Jeg må indrømme, at jeg ikke kan kende moren. Det siger mig ikke noget. Uanset om navnene passer. Hun ligner ikke den kæreste, jeg havde. Jeg tror ikke på, at hun kan ændre sig så meget på de tre år og to måneder, der er gået nu, siger han.

Selv om Deborah Sakalas mail var skrevet på formfuldendt engelsk, er hun ikke interesseret i at stille op til interview. Og da TV 2 Dokumentars journalist Brian Melby ad omveje skaffer hendes nummer og ringer hende op, er hun kort for hovedet og siger, at hun ikke har tillid til danskere, og at ”Kim har meget at skjule”.

Efterfølgende svarer hun ikke på opkaldene.

Dommen

Men hvad var årsagen til, at Kim Andersen endte i fængsel? Hidtil er der ingen, der har nævnt nogen teorier om, hvorfor han fik en fængselsdom.

Journalist Mwape Kumwaenda forsøger at skaffe dommen, som skulle være faldet i august 2015. Syv måneder efter at Kim Andersen blev anholdt og varetægtsfængslet.

Nogle uger senere er der bid, og holdet fra TV 2 kan hente en kopi af Kims dom hos de zambianske myndigheder.

Det viser sig, at Kim Andersen er blevet dømt for at have boet på pensionatet Crossroads Lodge i 80 dage uden at betale regningen. Det beløb, han skyldte, svarer til omkring 30.000 danske kroner.

Ifølge domsudskriften nægtede Kim sig skyldig i tiltalen, men blev idømt 12 måneders fængsel for den ubetalte gæld.

Tv-holdet tager ud til Crossroads Lodge for at finde ud af, om der er hold i beskyldningerne mod Kim. De sætter sig diskret ved et udendørs bord og drikker en kop te. Da tjeneren kommer hen til dem, viser journalist Brian Melby et foto af Kim frem og spørger, om han kender ham.

– Ja, det er Kim Andersen. Han ser anderledes ud, men jeg kan godt genkende ham. Han har boet her i adskillige måneder. Men der skete noget… lyder det fra tjeneren, der efterfølgende viser de danske tv-folk ind i hotellet og hen ad en gang, til de står foran døren til værelse nummer 4.

Her skulle Kim Andersen angiveligt have boet i næsten tre måneder uden at betale i perioden fra november 2014 til januar 2015.

Konfrontationen

Men der er noget, der ikke stemmer i forhold til den forklaring, Kim Andersen selv er kommet med omkring sin anholdelse.

Han har tidligere fortalt om dagen for sin anholdelse, at han husker, han kom træt hjem efter en lang arbejdsdag og undrede sig over, at hans kæreste Debbie ikke var der. Hun plejede at ringe, hvis hun var ude af huset. Kort efter bankede det på døren, og tre mænd – to civilklædte og en uniformeret betjent – meddelte ham, at han var anholdt og skulle følge med.

Hvorfor skulle jeg bo der, når jeg havde mit eget hus? Det er jo fuldstændig godnat

Kim Andersen 

Kims forklaring stemmer dog ikke overens med den beskrivelse, der er i dommen. Her står der nemlig, at han blev anholdt på Crossroads Lodge den 26. januar 2015, efter at han endnu en gang havde forsøgt at udskyde betalingen for sit ophold.

Da Kim Andersen konfronteres med de oplysninger, journalisterne fra TV 2 Dokumentar har skaffet gennem deres research, er han helt uforstående. Han benægter pure, at han nogensinde skulle have opholdt sig på Crossroads Lodge.

Journalist Brian Melby konfronterer Kim Andersen med information om Kims ophold på Crossroads Lodge. Video: TV 2 Danmark

– Hvorfor skulle jeg bo der, når jeg havde mit eget hus? Det er jo fuldstændig godnat. Det er bare en historie fra de varme lande, som de finder på. Jeg havde jo et hus på det tidspunkt, forsikrer en tydeligt irriteret Kim Andersen i telefonen hjemme fra Danmark.

mysteriet om danskeren

'Mysteriet om danskeren' er en ny true crime-dokumentarserie i to dele, som sendes på TV 2 henholdsvis den 13. og 20 september 2018.

Første del kan ses på TV 2 PLAY allerede nu.

Som optakt til hvert af programmerne publiceres en artikel på tv2.dk dagen før tv-premieren.

Men hvad er sandheden? Er det korrekt, når Kim påstår, at han ikke havde nogen grund til at bo på en lodge? Eller er hans hukommelse stadig så hullet, at der er perioder i fortiden, som fortsat henligger i mørke?

Bunken af ubesvarede spørgsmål er stor, og tilsyneladende vokser den bare mere og mere, efterhånden som journalisterne graver dybere ned i Kim Andersens fortid.

Der sker imidlertid en afgørende udvikling i sagen, da Kims ekskæreste Deborah Sakala endelig indvilger i at stille op til interview med TV 2 Dokumentar. Samtidig dukker en taske op, som Kim Andersen har efterladt hos en tidligere medfange i Zambia.

Måske vil det bringe journalisterne nærmere på mysteriets opklaring.

Se første del af ’Mysteriet om danskeren’ lige nu på TV 2 Play - eller torsdag den 13. september kl. 20.00 på TV 2.

16x9

Læs 2. afsnit den 19. september 2018

Gemmer sandheden om Kim Andersen sig i denne taske?

Kim Andersens tidligere medfange, Daniel, kontakter TV 2 Dokumentar og fortæller, at han har en taske, som Kim har bedt ham om at opbevare. Men hvad indeholder tasken? Det ved han ikke, siger Kim selv.