BLOG: Når stalking rammer en hel familie

16x9
Ann-Sofie Bjørk. Foto: TV 2

Vi har på Station 2 gennem et år fulgt en familie, der er blevet udsat for stalking.

Vi havde på Station 2 gennem længere tid talt om, at vi ville lave et program om stalking. Og i november sidste år læste jeg i B.T. den vildeste historie om en ung pige fra Ringsted, der skulle i retten og vidne mod sin ekskæreste, der havde stalket hende gennem et år. Og resten af familien også ved blandt andet at sætte GPS på moderen og endda mormorens bil.

Jeg fik fat på moren, og vi talte og talte og talte. Flere timer. Og hun fortalte, hvordan hendes datters ekskæreste havde ”sat” sig på deres liv. At han overvågede dem, forfulgte dem dagligt og havde købt to huse meget tæt på deres, han havde begået indbrud i deres hjem og taget deres to hunde. De skulle få uger efter vidne i retten i Roskilde, hvor han var tiltalt for omkring 60 forhold.

Vi aftalte, at Station 2 kunne få lov til at følge dem over det næste stykke tid, indtil der var en afgørelse i retten.

De var begge rystende nervøse, da jeg mødte dem foran Retten i Roskilde i november 2017. Moren, Bitten Bjørk, ankom med en god veninde. Bitten er en stærk og kontant dame, men rystede og var meget bekymret for, hvordan hun ville reagere, når hun skulle sidde foran en dommer og den tiltalte og forklare sig.

Dræbte hunde

I begyndelsen gik det godt med klar tale og tjek på fakta, forklaringer og datoer. Men da vi kom til hundene, gik det galt. Ikke galt som sådan, men der knækkede den ellers så seje dame fra Ringsted. Og da hendes datter Ann-Sofie ankom til retten et par timer efter sin mor for at vidne, mødte jeg en totalt rystet pige, der havde kastet op flere gange og var decideret angst. Også hun begyndte at græde, da vi kom til det med hundene.

For få måneder efter datteren havde forladt sin kæreste, og han havde forfulgt hende uanset, hvor hun var, begik han også indbrud i deres hjem og tog deres to hunde Malou og Mickey med sig. De efterlyste hundene, og TV Øst kom og lavede interview.

Datterens ekskæreste ringede og sagde, at han kunne hjælpe dem med at finde hundene. Og i løbet af en hel aften og nat kørte han rundt med dem på Midt- og Vestsjælland, mens han foregav, at hundene var i live og måske var på en rasteplads ved Køge. Eller et andet sted, som han ville få en melding om fra en ven. Men hundene var allerede døde.

Det fandt datteren Ann-Sofie ud af, da hun efterfølgende var hos politiet og modtog en sms fra sin ekskæreste med et billede af de dræbte hunde. Betjenten svarede på ekskærestens sms og anholdt ham efterfølgende. Og ifølge hendes mor legede han bare kispus med dem aftenen og natten før for at kunne være tæt på Ann-Sofie. Og hun holdt ham da også lidt i hånden og lyttede til ham, når han gentagende gange ville  tale tæt med hende. Ikke at hun havde lyst, men hvis det kunne betyde, at de kunne finde hundene i live, ja så var hun villig til at holde ham lidt i hånden. Bare de kunne finde hundene.

Skyldig i 60 forhold

Mor og datter har slettet billederne af de dræbte hunde fra deres telefoner, men har begge fået tatoveret deres navne på håndleddet. Måske skal man som jeg være hundeejer for at forstå, hvor ked af det man bliver, når man mister sin hund. Men måden det skete på, gjorde både dem og politiet bekymrede. Og mor og datter gik under jorden i 14 dage med politiets hjælp. For hvis han kunne finde på at dræbe hundene, hvad kunne han så ellers finde på.

Dommene fra både by- og landsret taler deres tydelige sprog. Ann-Sofies ekskæreste er kendt skyldig i knap 60 forhold om blandt stalking. Han fik ni måneders fængsel og mistede sit kørekort i tre år. Han er kendt skyldig i at dræbe hundene og for nærmest dagligt gennem en periode på halvandet år at have fulgt efter familien, kørt tæt på dem i sin bil, sat GPS på deres biler for hele tiden at kunne vide, hvor de var og forsøgt at afspærre Ann-Sofie på en motorvej. Og bare holdt øje med dem, sågar ved at gennemsøge deres skrald, da han som skraldemand tømte deres skraldespande.

Jeg har set Ann-Sofies kæreste i retten flere gange, og umiddelbart ser han ikke ud som om, han vil erkende eller forstå, hvor stor belastning han er og har været for familien. Tænk at være så besat af en pige, der ikke vil have en mere, at man sætter en GPS på hendes mors og hendes mormors bil. Og næsten dagligt kører efter hende, hver gang hun forlader sin bopæl. Og købe to huse meget tæt på familien, hvor de har haft en fornemmelse af, at han har stået og kigget på deres liv gennem en kikkert.

Vi har løbende været i kontakt med ham for at lave interview og få hans forklaring på, hvad der er sket, og hvorfor han er så besat af en pige, der ikke vil have ham. Men på trods af aftale om interview, er det ikke lykkedes.

Stalkingens konsekvenser

Men situationen har påvirket både datter og mor. I Ringsted, hvor Ann-Sofie har en fornemmelse af, at venner og bekendte ikke helt har kunne forstå, hvor stor en belastning det har været. At hun vel nærmest bare skulle ryste det af sig og ikke forstå, hvorfor det skulle fylde så meget. Og en familie, der har været vant til at have åbne døre og grill i haven, lige pludselig murre sig inde og sætte kameraer op overalt på grunden. Og afsætte deres heste, fordi der ikke var overskud til at passe dem på trods af, at netop det at ride var og er deres store passion.

Jeg har gennem snart et år fulgt en familie med stort overskud og glæde ved livet, der er blevet mere og mere indskrænket. Og en mor, der ikke kan slippe sin datter på trods af, at hun lige som min egen datter, burde være så klar til at leve sit eget liv. Det er forstemmende at se, hvordan et kæresteskab på bare tre måneder har ført til en situation for en familie, der gennem halvandet år har været fuldstændig handlingslammet.

Jeg ved nu, at Ann-Sofie har været ved at trække sig flere gange gennem det år, hvor vi har fulgt hende og hendes mor. Hvorfor skulle hun have de der ”mega irriterende journalister på besøg” og ”hende Janni, der stillede de der spørgsmål, der fik hende til at græde”. Hun ville jo bare gerne være en helt almindelig pige fra Ringsted, passe sit arbejde og leve sit liv og ikke være en ”case” i et dokumentarprogram. Flere gange har vi måtte stoppe optagelserne, fordi hun ikke ville være med. 

"Nu stopper du"

For mig står en dag stadig helt klar. Vi skulle lave det store ”master” interview. Der, hvor man går hele historien igennem fra A til Z. Vores gode fotografer var ankommet i god tid og havde brugt et par timer på at ommøblere stuen med kameraer og skinner til kameraer. Vi var klar. Nu skulle det i kassen. Mit første spørgsmål til Ann-Sofie var: ”Prøv at beskriv dit liv, inden du mødte din ekskæreste?”

Og der stoppede det hele. Tårerne væltede ud, og hun råbte: ”Jeg vil ikke mere. Nu stopper du.”

Og som journalist tænker man, hvad Fanden skete der. Hvad er det, jeg trækker hende igennem. Hvorfor reagerer hun så voldsomt på ét enkelt spørgsmål?

Det gjorde hun, fordi jeg jo lige med det spørgsmål, bragte hende tilbage til tiden før: Hvor alt var godt, og hun var en helt almindelig pige fra Ringsted med sine heste og sine veninder og fredagsture på det lokale diskotek. Og det var alt for voldsomt at sidde der foran alle kameraerne og en velmenende journalist, der med sine spørgsmål fik hende til at tænke på alt det før hun blev kæreste med en fyr, der siden har fyldt alt alt for meget.

Ann-Sofie kom tilbage foran kameraet, og vi fuldførte interviewet. Og hun leverede konge statements, som beskriver, hvordan hendes liv har været.

Hun og hendes mor har og har haft venner og stærke familierelationer. Men det er som om, den stalking, de har været udsat for gennem de seneste år, har ”sat” sig på dem. Og er altædende.

Og selv om Ann-Sofie har været ved at sige fra utallige gange og ikke magtet, at den der Janni, fotograferne Ulf Hedin, Magnus Dall og tilrettelæggeren Anne Sofie Hvenegaard igen kom forbi, så stod hun det igennem. En god ven sagde for et par dage siden til mig, at der er nogle, der skal stille sig i frontlinjen og skal sige, at det gør ondt, det gør virkelig ondt, før der er nogle, der kan gøre noget ved det. Der er 100.000 her i landet, som hvert år bliver udsat for stalking. Og får smadret deres liv. Derfor giver dette program så meget mening for mig og mine kolleger. Forhåbentlig kan det rykke noget. Og få både de, der stalker og de, der bliver udsat for det, til at søge hjælp.

 Så tak Ann-Sofie og Bitten, at vi har måtte være tæt på jer. Tak for, at I har delt jeres historie. Det at være journalist giver så meget mening, når man kommer tæt på personer som jer. Tak.