21-årig kan ikke slippe af med sin eks - han har købt to huse lige i nærheden

I dag skal Højesteret for første gang tage stilling til en stalkingsag. Her fortæller Ann-Sofie Bjørk, hvordan hun er blevet stalket af sin ekskæreste

ADVARSEL: STÆRKE BILLEDER UNDERVEJS

Allerede da den dengang 19-årige Ann-Sofie Bjørk stak nøglen i låsen en lørdag aften i oktober, fornemmede hun, at der var noget galt.

Hun var kørt fra fødselsdagen i Herlev lidt før sin mor, så hun var alene, da hun bevægede sig ind i deres store landejendom.

- Mickey? Malou? kaldte hun.

Det var mærkeligt, tænkte Ann-Sofie Bjørk. Hundene stod altid klar ved døren, når de kunne høre hende eller hendes mor komme hjem. Da hun trådte indenfor, fik hun med det samme øje på hundeburet ude i bryggerset. Det lå væltet på gulvet.

Hun gik forsigtigt længere ind i huset og opdagede den åbne skuffe i køkkenet. Skabene på badeværelset var også gennemrodede. Panikken voksede i hende. Der havde været indbrud hos dem.

Hun kaldte på hundene igen. Men det nyttede ikke noget. De var væk – men hvor?

Fascinerende blev kontrollerende

Indbruddet var den første af mange episoder i det, der blev et årelangt mareridt for den i dag 21-årige Ann-Sofie Bjørk og hendes mor. I Station 2-programmet 'Forfulgt af min eks', som sendes torsdag klokken 20.50 på TV 2, fortæller de, hvordan de er blevet forfulgt, truet, chikaneret og overvåget.

Ann-Sofie Bjørk.
Ann-Sofie Bjørk. Foto: TV 2

Det hele begyndte som kærlighed, da Ann-Sofie Bjørk i foråret 2016 lærte en ung mand at kende, som var lidt ældre end hende og virkede til at have styr på sit liv. Han havde flere forskellige kørekort, jagttegn og fast arbejde. Han ejede et hus, som han var ved at renovere.

Ann-Sofie Bjørk sammen med sin ekskæreste.
Ann-Sofie Bjørk sammen med sin ekskæreste. Foto: Privatfoto

Men efter bare få måneder fortrød Ann-Sofie Bjørk, at hun havde sagt ja, da han i juni spurgte, om de skulle være kærester. Hun var egentlig ikke så vild med ham alligevel, og jo mere tid de tilbragte sammen, desto tydeligere blev det for hende, at han havde nogle underlige sider.

Det var nærmest, som om han blev besat af hende. Hun skulle hele tiden fortælle ham, hvad hun lavede, hvor hun var, og hvem hun var sammen med. Hun så sine venner mindre og mindre, fordi hendes kæreste ikke brød sig om, at hun gik ud med dem. Når hun alligevel tog ud, krævede kæresten at få tilsendt billeder af hendes tøj, så han kunne godkende det. Hun måtte ikke tage kort kjole på, og bluserne måtte hverken være for nedringede eller gennemsigtige.  

Det irriterede Ann-Sofie Bjørk grænseløst, at han ville bestemme over hende. Kontrollen voksede, og under en koncert i Tivoli gik det op for hende, hvor meget kæresten holdt øje med hende.

Midt under koncerten fik hun en besked fra ham på Snapchat. Det var et billede af hende på balkonen. Han var fulgt efter hende til København for at holde øje med hende, selvom hun havde sagt, at det var en tøsetur. Det var dråben for Ann-Sofie Bjørk. Hun ville ikke være med til det længere. Sidst i september 2016 slog hun op.

Hun havde på fornemmelsen, at han ville reagere stærkt på, at hun forlod ham. Men hun havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvad reaktionen ville komme til at betyde for hendes liv.

De er ikke varme mere

Dagen efter indbruddet fik Ann-Sofie Bjørks mor, Bitten, en besked fra Ann-Sofies ekskæreste:

30-10-2016  07:33
Ekskæreste
Godmorgen Bitten, hvor er det forfærdeligt at høre det med jeres hunde, håber de kommer hjem hurtigst muligt igen! har delt dit opslag, skal nok sige til hvis jeg høre eller ser noget

Fire dage senere var mor og datter på politistationen for at blive afhørt. Mens Ann-Sofie Bjørk talte med en af betjentene, sms'ede hun frem og tilbage med sin ekskæreste.

I løbet af sms-samtalen blev det klart for hende, at ekskæresten vidste, hvad der var sket med hundene.

03-11-2016 
Ann-Sofie
Men har du set dem????
Ekskæreste
Hundene???
Ja
Ja kunne høre de ik trak vejret og var ik varme

"Hvorfor var de ikke varme mere?" tænkte Ann-Sofie Bjørk. Hendes hjerte hamrede hurtigt.

Politimanden opfordrede hende til at svare ekskæresten for at få bevis på, at hundene var døde.

Beviset kom med det samme. Ekskæresten sendte hende et billede af Mickey og Malou, som lå ved siden af hinanden i skovbunden med blodpletter over det hele. De var døde.

Ann-Sofie Bjørks hunde, Mickey og Malou.
Ann-Sofie Bjørks hunde, Mickey og Malou. Foto: TV 2

Ann-Sofie Bjørk kastede sin telefon fra sig, da hun forstod, hvad hun så. Selvom hun havde mistet håbet om, at de ville finde hundene i live, havde hun ikke regnet med det her. Det var det værste, hun nogensinde havde set. Hendes elskede hunde smurt ind i blod. Kvalmen væltede op i hende, og hun fik hjælp til at komme ud på toilettet, hvor hun kastede op. 

Imens overtog betjenten hendes telefon og svarede ekskæresten, som om det var Ann-Sofie Bjørk, der skrev. Hun ville komme ud til ham, så hun kunne se hundene selv, skrev betjenten. Ekskæresten afslørede, hvor han var henne, så politiet rykkede ud og anholdt ham med det samme. I hans bagagerum fandt de hundene.

"Hvordan kunne han gøre det?" tænkte Ann-Sofie Bjørk.

Han havde selv siddet med hundene i sine arme og kælet med dem. Nu havde han taget livet af dem.

Efterfølgende fik ekskæresten et polititilhold af Midt- og Vestsjællands Politi, som betød, at han hverken måtte opsøge eller kontakte Ann-Sofie Bjørk og hendes familie. Senere blev han dømt for at have dræbt hundene. Ekskæresten havde stukket Mickey ti gange i brystet, halsen og nakken og Malou fem gange i halsen, hvoraf et af stikkene var gået hele vejen gennem Malous hals.

Altid lige i nærheden

Men polititilholdet betød ikke, at Ann-Sofie Bjørk fik fred fra sin ekskæreste. Tværtimod. I tiden efter indbruddet sendte han hende utallige sms’er, og han ringede til både Ann-Sofie Bjørk og hendes mor på alle tider af døgnet. Han er dømt for at bryde polititilholdet 14 gange. 

Ann-Sofies mor, Bitten.
Ann-Sofies mor, Bitten. Foto: TV 2

Han begyndte at dukke op alle steder, hvor Ann-Sofie Bjørk var. Uanset hvor hun var, holdt han øje med hende. Uanset hvornår hun kørte hjemmefra i sin bil, dukkede han op lige i nærheden.

Som en oktoberaften – næsten et år efter indbruddet – da Ann-Sofie Bjørk var ude at køre sammen med sin kusine.

Et par forlygter blændede Ann-Sofie Bjørk og hendes kusine, så de blev nødt til at stoppe op på landevejen på vej hjem mod kusinens mor. Foran dem holdt en bil midt på vejen og spærrede, så de ikke kunne køre forbi. Ann-Sofie Bjørk kunne kende bilen – det var hendes ekskærestes.

Hun forsøgte at trække ud i siden af vejen, men pludselig begyndte han at bakke, indtil han kom til en lille sidevej, hvor han trak ind.

"Endelig vil han lade os komme forbi", tænkte Ann-Sofie Bjørk. Men netop som hun trådte på speederen, gjorde ekskæresten det samme og kørte ud foran hende i høj fart.

Ann-Sofie Bjørk var bange. Hun frygtede, hvad han kunne finde på, så hun vendte om for at køre hjem til sin mor igen. Lige da hun havde vendt bilen, fik hun øje på ham i bakspejlet. Han var også vendt om, og nu kom han igen kørende imod dem i høj fart.

- Han kommer efter os nu. Ring til politiet, råbte hun til sin kusine, inden hun bremsede hårdt op.

Mens de holdt stille og ringede til politiet, holdt han lige bag ved dem. Men pludselig gassede han op endnu en gang, kørte forbi dem og forsvandt – denne gang uden at vende tilbage.

Tilbage i bilen sad Ann-Sofie Bjørk og hendes kusine. Chokerede og grædefærdige. Ann-Sofie Bjørk havde været overbevist om, at han ville køre ind i dem. Hun troede, de skulle dø.

Ekskæreste jagter Ann-Sofie Video: TV 2 Danmark

Har brudt opholdsforbud 28 gange

Chikanen fyldte mere og mere i både Ann-Sofie Bjørk og hendes mors liv. Ekskæresten begyndte også at følge efter hendes mor, når hun kørte på vejene omkring deres hjem i Ringsted.

For at slippe væk fra chikanen begyndte Ann-Sofie Bjørk på Gerlev Højskole i al hemmelighed. Men hun nåede kun at gå der i seks uger, før han også fandt hende der.

Chikanen blev så voldsom, at politiet 1. februar 2017 – tre måneder efter indbruddet – gav ekskæresten forbud mod at opholde sig i området omkring den lille landevej, som fører ned til den landejendom, hvor Bitten og Ann-Sofie Bjørk bor.

Et opholdsforbud, som han er dømt for at have brudt 28 gange siden.

square to 16x9
Huset, hvor Ann-Sofie og hendes mor bor. Foto: TV 2

Chikaneret på motorvejen – troede, alt var forbi

Ann-Sofie Bjørk var på vej tilbage på Gerlev Højskole efter en weekend hjemme i Ringsted. Hun var netop trukket ud i motorvejens yderspor for at overhale en lastbil, da hun fik øje på en bil i bakspejlet, der kørte meget stærkere, end hun selv gjorde.

Hun pressede allerede sin lille Peugeot, så hun kunne ikke sætte farten op. Bilen bagved kom meget hurtigt meget tæt på. Den nåede helt op i bagsmækken på hende, før hun var forbi lastbilen og kunne trække ind igen.

Netop som hun tænkte, at katastrofen blev afværget, trak bilen ind foran hende og bremsede hårdt op. Ann-Sofie Bjørk var nødt til at gøre det samme. Lastbilen bag hende dyttede højt. Den kunne ikke nå at bremse. "Nu er det slut", tænkte hun. Hun ville ikke komme til at se sin familie igen.

Men i det øjeblik var der noget i hende, der tog over og fik hende til at reagere hurtigt. Hun trak i rattet, så bilen akkurat nåede ud i nødsporet, inden lastbilen susede forbi. Da hun holdt stille, tog hun en dyb indånding. Pulsen dunkede i kroppen. "Hvad skete der lige der?" tænkte hun. Ann-Sofie Bjørk ringede til sin mor og lagde telefonen på passagersædet.

square to 16x9

Hun samlede sig og kørte videre, mens hun talte med sin mor i telefonen. Hun tog den første frakørsel, men på vej gennem en rundkørsel fik hun øje på bilen igen. Den kom kørende imod rundkørslen fra modsatte side. Da hun svingede ud af rundkørslen, fik hun øje på ham. Hendes ekskæreste sad bag rattet. Hun havde ikke genkendt ham før nu, fordi han ikke kørte i den bil, han plejede.

Han gassede op og kørte uden om hende. Denne gang trak han ikke ind foran, men fortsatte indtil han hurtigt var ude af syne. Men der gik ikke lang tid, før hun kunne se ham igen. Han kom kørende lige imod hende. Frygten for, hvad han nu kunne finde på, ramte Ann-Sofie Bjørk. Hvad skulle hun gøre? Hun råbte til sin mor, som stadig talte med hende i telefonen på passagersædet. Men der skete ikke mere. Han kørte forbi og forsvandt ud af syne. Endnu en gang måtte Ann-Sofie Bjørk samle sig, tage en dyb indånding og køre videre med frygten for, hvor og hvornår han dukkede op næste gang.

Det gjorde Bitten Bjørk mistænksom, at det altid lykkedes ham at være lige der, hvor de var. Siden datteren var taget på højskole, kunne Bitten Bjørk ikke forlade hjemmet, uden at han dukkede op. Derfor kørte hun sin bil til Falck for at få den undersøgt. De fandt en gps bag anhængertrækket, og da de efterfølgende tjekkede Ann-Sofies Bjørks bil, fandt de mærker efter en gps.

En hverdag præget af frygt

Frygten for, hvornår ekskæresten dukker op igen, er efterhånden blevet en kronisk følelse for både Ann-Sofie og Bitten Bjørk. Stalkingen er blevet en del af hverdagen, og det har fået store konsekvenser for den måde, de lever deres liv på.

Ekskæresten har hele tiden boet omkring ti kilometer fra Ann-Sofie og Bitten Bjørk. Men i april 2017 købte han en ejendom 900 meter vest for deres hjem. I september 2017 købte han endnu et hus, som ligger 900 meter øst for deres hus. Begge huse ligger omkring 200 meter uden for det opholdsforbud, han har fået af Midt- og Vestsjællands Politi. De føler sig omringet og overvåget konstant.

Mor: Jeg er ikke bange for dig.
Eks.: Nej, det skal du heller ikke være.
Mor: Nej, jeg er ikke bange for dig. Men jeg er så sindssyg vred på dig, så du ikke drømmer om det. Og jeg vil ikke have, at du forfølger mig. Og jeg vil ikke have , holder øje med os. Du skal lade os være i fred. Og alt det der er sket og alt det du har gjort – jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen. Jeg tilgiver dig aldrig nogensinde. Så du skal ikke kontakte os, og du skal ikke følge efter os. Du skal ikke gøre noget.
Eks.: Jeg har heller ikke tænkt mig at kontakte dig.
Mor: Vi vil intet have med dig at gøre. Og du skal holde dig så langt væk fra os.
Eks.: Det kommer jeg ikke til. Jeg bor jo lige ved siden af. Jeg kan sidde og kigge med en kikkert over i dit køkken.

Mor og datter er blevet nødt til at sikre sig mod ekskærestens overvågning med overvågning. Man kan ikke komme hen til deres hus uden at blive filmet af et af de seks udendørs kameraer. Indenfor har de installeret yderligere fire kameraer, mens der på gårdspladsen er sat projektørlamper op, som tænder, når nogen går forbi sensorerne.

Selvom det så lovende ud for Ann-Sofie Bjørk og hendes konkurrenceridning for bare to år siden, er hun stoppet helt. Det tager så meget energi fra hende at tænke på, hvornår ekskæresten mon dukker op igen næste gang, at hun har mistet overskuddet og lysten til at ride.

15. november 2017 blev Ann-Sofies ekskæreste idømt ni måneders fængsel for blandt andet indbrud, hærværk, overtrædelse af sit polititilhold og for at have voldt nærliggende fare for Ann-Sofie og hendes mor i trafikken. En dom, som Østre Landsret stadfæstede 27. juni 2018.

Men onsdag 27. marts skal sagen for Højesteret. Det er første gang i dansk retshistorie, at en sag om stalking kommer for landets højeste retsinstans. Men for Ann-Sofie Bjørk føles ni måneder som ingenting.

Ann-Sofie og hendes mor Bitten på vej ind til Østre Landsret.
Ann-Sofie og hendes mor Bitten på vej ind til Østre Landsret. Foto: TV 2

Ann-Sofie Bjørks ekskæreste har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Du kan se Station 2: 'Forfulgt af min eks' på TV 2 Play.