Ubådssagen

- Vi går benhårdt efter en stadfæstelse, siger anklageren i ubådssagen

Peter Madsen blev i april idømt fængsel på livstid i Københavns Byret.

Fængsel på livstid. 

Sådan lød afgørelsen fra en enig domsmandsret i Københavns Byret den 25. april, da ubådsbyggeren Peter Madsen blev dømt skyldig i både drab på og mishandling af den svenske journalist Kim Wall. Onsdag begynder ankesagen i Østre Landsret.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

- Vi går benhårdt efter en stadfæstelse og dermed også sagt, at en tidsubestemt straf er det rigtige i anklagemyndighedens bog, sagde senioranklager Kristian Kirk fra Statsadvokaten i København, inden han gik ind i Østre Landsret.

Følg TV 2s liveblog fra ankesagen her.

Selvom Peter Madsen hele tiden har nægtet drabet på den svenske kvinde, valgte han at acceptere byrettens afgørelse om, at han er skyldig. Derfor er det kun straffens længde, som senioranklageren skal overbevise landsretten om, at den skal gentage fra byretten.

Senioranklageren understreger, at det er sagens karakter, der gør, at en tidsubestemt straf er det rigtige, "selvom der i anførselstegn kun er tale om et drab". 

Udover Peter Madsen er kun 14 personer gennem de seneste 10 år idømt en livstidsstraf, og kun i tre af sagerne har der været tale om et enkelt offer.

Forsvarer: Sagen skal ikke føres i pressen

Ligesom i byretten er det Betina Hald Engmark, der er forsvarer for ubådsbyggeren.

Onsdag morgen ville hun ikke sige noget om straffen.

- Selvom vi er i landsretten, og der kun er tale om en udmålingsanke, så er det inde i retssalen, det skal foregå, og ikke i pressen, siger hun.

Hun tilføjer dog, at grunden til, at de har valgt at anke, er, at de ønsker en formildelse af straffen.

Betina Hald Engmark ønsker ikke at kommentere ubådssagen i pressen. Video: Julie Bjørn Teglgård

Følg TV 2s liveblog fra ankesagen her.

Fængslet siden den 11. august

Peter Madsen har siddet fængslet siden den 11. august 2017, hvor han blev reddet i land i Dragør Havn, efter ubåden Nautilus sank i Køge Bugt.

Peter Madsen var tiltalt for drab, anden seksuel omgang end samleje, usømmelig omgang med lig og flere brud på søfartslovgivningen.

Ubådsbyggeren har hele tiden nægtet sig skyldig i både drab og seksuel mishandling, men har erkendt partering, og han har også tilstået brud på søfartslovgivningen, men nægtet, at det skal være sket under særligt skærpende omstændigheder.

Det ventes, at der falder dom i landsretten den 14. september.