Krimi

Harmonikaspiller skal i fængsel for at tigge i Nyhavn

Harmonikaspilleren straffes med 14 dages fængsel.

En rumænsk mand, der sidste sommer spillede harmonika i Nyhavn i København, er blevet fundet skyldig i at tigge.

Østre Landsret straffer onsdag den 63-årige mand med fængsel i 14 dage. Tidligere var manden ellers blevet frifundet af Københavns Byret.

Men de tre dommere og tre domsmænd i landsretten er enige om at følge kravet fra senioranklager Rikke Jensen fra Statsadvokaten i København. Efter spilleriet gik han nemlig tæt på gæsterne på en restaurant med sin bløde hat.

- Det er en pågående adfærd, siger Rikke Jensen i sin procedure.

I den oprindelige dom lagde byretten vægt på en afgørelse helt tilbage fra 1934. Her frifandt Højesteret Frederik Christensen, der var anklaget for betleri ved at have spillet harmonika i en københavnsk baggård for at få penge. Byretten så ikke den store forskel i de to situationer.

Ikke alle, der spiller, straffes

I landsretten spørger rumænerens forsvarer om konsekvenserne:

- Skal den danske musikkonservatorie-uddannede pige, der spiller violin på Strøget, så også arresteres?, lyder det fra advokat Ole Bjørn Christensen.

Men den sammenligning er ikke korrekt, mener senioranklageren. Kvinden med violinen og andre gademusikanter har blot en æske stående foran sig.

Hun og de øvrige opsøger ikke folk og beder om penge, hvilket rumæneren gjorde i Nyhavn 5. juli ved middagstid sidste år.

- Det er ikke sådan, at alle mulige, der spiller på Strøget, nu skal anklages for betleri, siger Rikke Jensen efter dommen.