Ubådssagen

Forsvarer læste Peter Madsens forklaringer op - også de usande

Ankesagen ventes afsluttet den 14. september.

Først var forklaringen en, så var den en anden. Og sidenhen også flere andre.

Følg TV 2s liveblog fra ankesagen her.

Onsdag begyndte Peter Madsens ankesag i Østre Landsret, og hele eftermiddagen blev brugt på, at den drabsdømtes forsvarer, Betina Hald Engmark, læste Peter Madsens tidligere forklaringer op. Forklaringer som indeholdt op til flere usandheder.

Og hun var ikke færdig med sin oplæsning, da retsformanden klokken 15.21 afbrød hende og sagde "Tak for i dag".

Almindeligt i dansk retspraksis

Men hvorfor bruge tiden på at læse forklaringer op, som Peter Madsen selv har erkendt, ikke var sande?

Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg er det helt almindeligt i dansk retspraksis, at landsretten skal høre, hvad der kom frem i byretten.

- Peter Madsens forklaring er vigtig i den form, den er dokumenteret. Så hvis ikke forsvareren læste den op, så måtte anklageren gøre det.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Anklager afviser kritik

En enkelt gang var forsvareren enig med anklager Kristian Kirk i, at dele af oplæsningen ikke var nødvendig at oplæse for retten.

- For min skyld kan vi godt spring det med det maritime over, sagde han, og Betina Hald Engmark nikkede og gik videre i sin oplæsning.

Hun nåede da også på ankesagens første retsdag at kritisere anklageren, som ikke, mente hun, var objektiv i sin forelæggelse af sagen.

Det handlede blandt andet om hans formulering af, at de videoer og tekster om tortur og mishandling, han ville fremlægge i landsretten, var 'gru og rædsel'. 

Efter retssagen afviste Kristian Kirk kritikken over for TV 2. Han mente ikke, at han gjorde andet end at lægge vægt på det, som byretten lagde til grund for sin dom.

. Video: Jacob Carlsen

Ankesagen fortsætter

Peter Madsen blev den 25. april i Københavns Byret dømt skyldig i drab og mishandling på den svenske journalist Kim Wall. I byretten fik han straffen fængsel på livstid.

Ubådsbyggeren accepterede byrettens afgørelse om skyld, men ankede strafudmålingen til landsretten.

Ankesagen fortsætter den 12. og 14. september.

Følg TV 2s liveblog fra ankesagen her.