Krimi

Læge forklarede kvinde, hvordan hun kunne tage sit liv

To læger erkender i retten, at de har hjulpet en eller flere personer med vejledning eller medicin til at dø, men mener ikke, de har gjort noget galt.

Den store sal 3 er næsten fyldt til sidste plads i Retten i Svendborg, hvor straffesagen mod de to læger Svend Lings og Frits Schjøtt mandag er indledt.

Lægerne er tiltalt for brud på Straffelovens paragraf 240, der handler om at assistere nogen i at begå selvmord - og det er første gang, en sådan sag bliver behandlet i det danske retssystem.

- Det er en indkalkuleret risiko. Det var til at forudse, at det ville ske på et eller andet tidspunkt, siger Svend Lings.

Svend Lings er stifter af netværket 'Læger For Aktiv Dødshjælp', og særligt efter at TV 2-dokumentaren 'Jørgen vil dø' beskrev, hvordan den århusianske brilledesigner Jørgen Vesterby Mikkelsen ønskede at tage livet af sig selv, har han flittigt optrådt i medierne og forklaret, at han mener, lovgivningen er forkert. Og at aktiv dødshjælp burde være tilladt.

- Jeg kan sige, at min klient nægter sig skyldig. Og særligt vedrørende sagens forhold to (om Jørgen Vesterby, red.) bestrides det, at der er tale om selvmord, siger advokat Hanne Rahbæk, der er forsvarer for Svend Lings.

Tiltalt for tre forhold

Han er tiltalt for tre forskellige forhold - et, hvor en person, GE, overlevede et selvmordsforsøg, og to andre sager, hvor to personer afgik ved døden efter at have modtaget vejledning fra Svend Lings.

Herunder 70-årige Jørgen Vesterby, der afgik ved døden den 7. maj 2017.

Frits Schjøtt er alene tiltalt for det første forhold, hvor han har udskrevet receptpligtig medicin til GE, selvom han vidste, at GE ønskede at tage sit eget liv. Hvilket mislykkedes, idet han kom under behandling, står der i anklageskriftet.

- Det er kun forhold et, der vedrører min klient, og det erkendes, siger Birgitte Kirkegaard, der er forsvarer for Frits Schjøtt.

Vidste at mand ville tage sit liv

Den 83-årige læge afhøres som den første i Svendborg og fortæller uden at tøve, at han ikke selv kendte GE.

- Det er en person, som Svend ringede til mig om. Han var alvorligt syg og ønskede at forlade livet. Det var noget uhelbredeligt og smertefuldt og fremadskridende, siger Frits Schjøtt.

Han nikker, da anklageren fortæller om en ransagning i hjemmet, hvor politiet fandt dokumentation for, at han har udskrevet tre recepter på medicin, der kan bruges til selvmord.

- Så du accepterede at udskrive den her recept til ham. Og han har selv indløst den? vil anklager Kirsten Flummer vide.

- Ja, det formoder jeg.

- Så du vidste lige fra starten, at han ønskede at tage sit eget liv?

- Ja.

Vil indføre aktiv dødshjælp - udskrev medicin til selvmordstruet Video: Ulrik Scheibye

Også Svend Lings svarer beredvilligt på alle spørgsmål. Både om de tre selvmord eller selvmordsforsøg, han er tiltalt for, og om baggrunden for oprettelsen af netværket 'Læger for Aktiv Dødshjælp'.

- Et netværk, ikke en forening, pointerer han.

- Oprindeligt var vi ni, men to er døde. Vi er syv tilbage, siger Svend Lings.

- Vores formål er ikke at udøve aktiv dødshjælp. Vores formål er at få indført aktiv dødshjælp i Danmark, siger Svend Lings. 

Selvmordsmanual fjernet

I slutningen af maj 2018 lagde foreningen en manual til selvmord ud på netværkets hjemmeside. I august blev den fjernet igen, da flere af medlemmerne frygtede, at Styrelsen for Patientsikkerhed ville tage deres lægeautorisation fra dem, ligesom Svend Lings og senere Frits Schjøtt har fået frataget deres autorisationer og ikke længere må kalde sig læger.

I vejledningen var flere metoder beskrevet - herunder hvordan man kunne trække en plastikpose over hovedet, som en kvinde gjorde i det sidste og fuldbyrdede selvmord, som Svend Lings er tiltalt for medvirken til. 

Et selvmord, der fandt sted få dage efter, at Svend Lings havde kommunikeret flere gange med kvinden i perioden mellem den 17. juli og 6. august 2018.

- Ja, der havde jeg jo lavet denne her selvmordsvejledning, og der var plastikposemetoden også omtalt, siger Svend Lings. 

Kvinden var frisk i hovedet og led ikke af nogen dødelig sygdom, men Svend Lings fremhæver, at hun ifølge sig selv og datteren var svært alderdomsvækket. Hun havde set sin mand dø, og hun var helt afklaret med, at hun ikke ville leve.

- Jeg gør sommetider en undtagelse, hvis jeg kan sætte mig ind i en svær situation, siger Svend Lings.

For Svend Lings ville have gjort det samme selv, hvis han havde været i den samme situation. Og derfor hjalp han hende, selvom hun ikke var døende.

- Hvis man læser hendes egen gennemgang af det, hun fejlede, så var det jo småskavanker, siger anklager Kirsten Flummer.

- Ja, men der var mange, siger Svend Lings. 

Vil indføre aktiv dødshjælp - forklarede kvinde hvordan hun kunne dræbe sig selv Video: Ulrik Scheibye

Overlevede selvmordsforsøg

Den første person af de tre, som retssagen drejer sig om, var dog GE, som Svend Lings kom i kontakt med i begyndelsen af 2017. Han undersøgte aldrig selv GE, men så en kopi af et brev fra hospitalet, hvor diagnosen var beskrevet. Og han var overbevist om personens sygdom, psykiske stabilitet og ønske om at dø.

- Jeg snakkede længe med ham. Sådan er det tit med personer i denne her situation, siger Svend Lings.

Men GE døde ikke. Han kom i stedet under lægehjælp. 

- Han ringede faktisk for 14 dage siden. Han sagde, at han bare ville give os sin støtte. 100 procent og fuld opbakning. Han fortalte, at han havde været indlagt med depression og også fået elektrochok, og han kunne ikke huske noget. Derfor ville han heller ikke møde op i retten, siger Svend Lings. 

For GE er et af de fire vidner, der er indkaldt til Retten i Svendborg. Og selvom der er vidnepligt, har han meddelt, at han ikke kan møde op, og han har i stedet indsendt en sygemelding. 

Jørgen Vesterby fra dokumentaren 'Jørgen vil dø', der i sin fulde længde skal afspilles i retten, døde den 7. maj 2017 to dage efter selvmordsforsøget. Ifølge de officielle dokumenter var dødsårsagen en hjerneblødning. 

Sagen blev aldrig efterforsket. 

- Har du givet ham medicin? spørger anklageren.

- Det har jeg ikke. 

- Så du siger, at det eneste du har gjort i forhold til Jørgen Vesterby, det er at vejlede ham?

Det bekræfter Svend Lings.

- Jørgen ville ikke leve mere. Han havde haft tre-fire hjerneblødninger. Han ville ikke mere, jeg nævnte selvfølgelig de tre-fire metoder, der står i vejledningen, siger Svend Lings.

Ud over GE, der ikke forventes at afgive forklaring i Retten i Svendborg, er to pårørende til Jørgen Vesterby indkaldt som vidner. Det samme er en af de læger, der er medlem af netværket 'Læger for Aktiv Dødshjælp.

Forlænget sag

Oprindelig var der blot afsat en en enkelt retsdag til sagen mod Frits Shjøtt og Svend Lings, men helt til det sidste har anklagemyndigheden ved Fyns Politi arbejdet med sagen, der er udvidet fra et enkelt selvmordsforsøg til også at omhandle de to påståede selvmord.

Dokumentationen er ud over hele udsendelsen 'Jørgen vil dø' også radioudsendelser fra Radio 24syv, og der er yderligere afsat en halv dag til sagen den 19. september.

- Jeg kan sige, at retten forventer at afsige dom ugen efter - den 26. september, siger retsformand Anders Munch-Jensen.