20 anmeldelser om stenkast om måneden - her er de værste

Kameraer, der skal forhindre stenkast fra motorvejsbroer, er ikke kommet op. Se kortet, hvor de alvorligste stenkast mod bilerne er sket.

I november sidste år gav justitsminister Søren Pape Poulsen (K) politiet besked om, at der skulle sættes 30 overvågningskameraer op på udvalgte motorvejsbroer for at forhindre stenkast fra broerne.

Og allerede i december meldte Rigspolitiet ud, at man var ’i fuld gang’ med at sætte kameraerne op.

Men i dag kan Radio 24syv afsløre, at der kun er sat tre af de 30 kameraer op i løbet af de ti måneder, der er gået siden justitsministerens udmelding.

Til gengæld har Rigspolitiet fĂĄet travlt nu og lovede i morges, at der allerede i løbet af i dag ville blive sat yderligere fem kameraer op.

- Det er ikke noget, vi er særligt stolte af. Vi er i fuld gang. Vi havde håbet på at være færdige hen over sommeren med at have dem sat op. Det har vi ikke nået. Men vi har dem oppe pr. 1. november, siger Rigspolitiets kommunikationsdirektør Anders Frandsen til TV 2.

Han forklarer forsinkelsen med, at det har taget tid at udarbejde de tekniske specifikationer, finde ud af, hvor kameraerne skulle sættes op og finde ud af, hvordan de kan beskyttes mod hærværk.

Rigspolitiet oplyser, at man får omkring 20 anmeldelser hver måned. Halvdelen af anmeldelserne drejer sig med sikkerhed om stenkast mod bilerne, mens der i den anden halvdel er tvivl om, det eventuelt kunne være stenslag eller en fugl, der har ramt bilen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger i en skriftlig kommentar, at han nu vil kræve en forklaring på, hvorfor det har taget så lang tid:

- Jeg må sige, at jeg er stærkt utilfreds med, at der ikke er kommet flere kameraer op. Det er en sag, jeg vil bede Rigspolitiets ledelse redegøre for over for forligskredskredsen, skriver han.

Vi er i fuld gang

Thomas Kristensen, pressechef i Rigspolitiet i december 2017

Også Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen kritiserer forsinkelsen:

- Det er simpelthen mangel på respekt. Vi havde fået lovning fra Søren Pape Poulsen på, at kameraerne ville blive sat op inden årsskiftet. Jeg troede, de alle sammen var sat op, og der var styr på det, siger hun til Radio24syv.

Det politiske krav om videoovervågning kom efter en række episoder, hvor der blev kastet store sten ned fra motorvejsbroer mod forbipasserende biler.

Den mest alvorlige fandt sted i august 2016, da en tysk familie blev ramt af en stor betonflise på den fynske motorvej. Kvinden døde på stedet, og manden blev invalid. Flisen blev kastet fra en motorvejsbro, og gerningsmanden blev aldrig fundet.

Allerede i december 2017 kritiserede Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, at det gik langsomt med at få sat kameraerne op. Det fik dengang Rigspolitiets pressechef Thomas Kristensen til at forsikre offentligheden om, at man var ’i fuld gang’ med at sætte kameraerne op.

Stenkast fra motorveje: De mest markante tilfælde