Krimi

17-årig dømt for MDMA-dødsfald

15-årige Adam Buk døde i februar, efter han havde indtaget MDMA købt af den 17-årige mand.

Retten i Næstved kender mandag en 17-årig mand skyldig i uagtsomt manddrab på den 15-årige Adam Buk fra Haslev.

Retten idømmer den 17-årige seks måneders betinget fængsel, samtidig med at han skal udføre 120 timers samfundstjeneste.

Adam Buk købte sammen med en ven stoffet MDMA af den 17-årige unge mand fra Næstved. De to tog det euforiserende stof og blev herefter indlagt.

Efter at have ligget i koma i flere dage mistede Adam Buk livet den 15. februar i år, mens hans ven kom sig.

Kammeraten fortalte mandag i retten, at de to drenge ikke var klar over, hvad det var for et stof, de havde købt.

 - Vi spurgte efter hash. Så blev det sagt, at der ikke var noget, men der var nogle piller, fortalte den 15-årige i Retten i Næstved.

Vidste ikke, hvordan de skulle indtage stoffet

Da de to drenge mødtes med den 17-årige sælger, kom det bag på dem, at de fik krystaller og ikke piller, forklarede den 15-årige. Derfor var de ikke sikre på, hvordan de skulle tage stoffet.

De to gik hen til en legeplads, hvor de tog lidt af stoffet.

- Der indtager vi det første gang. Vi sniffer det, sagde vennen.

Da de to drenge ikke kunne mærke noget, gik de videre og endte på en café, hvor de tog stoffet sammen med cola. Her begyndte de at mærke stoffet virke, og de gik herefter videre og satte sig ned et sted.

Herefter kan den 15-årige ikke huske mere, før han var hjemme igen. Efterfølgende blev han indlagt, og det samme gjorde Adam Buk, som blev lagt i kunstigt koma, indtil han den 15. februar afgik ved døden.

Anklager krævede et års fængsel

Under retssagen argumenterede specialanklager Skipper Pelle Falsled for, at det kan være strafbart at give noget ulovligt eller farligt videre til andre, og at der var tale om begge dele, da den 17-årige solgte et gram MDMA til de 15-årige.

- Der følger et særligt ansvar, når man har med en farlig genstand at gøre. Så bør man advare modtageren. Her er det den tiltalte, der direkte overdrager stoffet til de 15-årige, uden et ord om hvad det er, eller hvordan de skal indtage det, lød det fra anklageren.

- Det er efter anklagemyndighedens opfattelse groft uagtsomt, sagde han inden domsafsigelsen.

Anklageren argumenterede for et års fængsel, hvoraf en del skulle gøres betinget. Forsvarer Eigil Strand ønskede frifindelse for uagtsomt manddrab til den 17-årige, men mente, at han kunne straffes for at have solgt MDMA.

15-årig kritiserede frifindelse af bagmand

Den nu dømte 17-årige havde fået stoffet fra en anden 17-årig, der den 15. maj blev dømt skyldig i at sælge MDMA og for at udsætte andre for fare.

Retten i Næstved idømte dengang bagmanden fire måneders fængsel. Men han blev frikendt for uagtsomt manddrab, hvilket fik Adam Buks mor, Katharina Lindqvist, til at rette kritik af dommen.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg, det er fuldstændig til grin, sagde hun efterfølgende til TV ØST.

- Jeg synes, det er at gøre grin med alle os, der sidder og har lidt tab eller har haft vores børn i fare på grund af sådan en fyr her. Det kan godt være, at det ikke var ham, der direkte solgte det til Adam, men hvis ikke ham her havde distribueret det ud, så var det aldrig havnet hos min søn, sagde Katharina Lindqvist.