Krimi

- Jeg var ved at besvime, da jeg hørte det, siger Pape om flugtfange - nu vil han stramme reglerne

Stramningerne møder opbakning hos Fængselsforbundet.

Efter en 46-årig terrormistænkt mand fra Syrien den 1. august flygtede fra Vestre Fængsel i København ved at bytte plads med en besøgende, vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu stramme op på kontrollen i de danske fængsler.

For at undgå at det nogensinde sker igen, vil han give Kriminalforsorgen mulighed for at fotografere og tage fingeraftryk af de varetægtsfængslede. 

- Vi kan jo ikke have sådan en grotesk situation, som vi lige har oplevet. Vi skal vide, hvem der sidder der, og derfor har vi brug for billeder og fingeraftryk – også af varetægtsarrestanter, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

Som loven er nu, kan Kriminalforsorgen kun tage fotos af de indsatte, der har modtaget deres dom, mens man ikke må tage billeder af varetægtsfængslede, som afventer rettens dom.

Menneskelig fejl

Ministeren understreger dog, at forslaget ikke skal forstås som et udtryk for, at sikkerheden i de danske fængsler halter.

- Generelt mener jeg, at sikkerheden har været god nok hidtil, men det er klart, at ting kan ændre sig, og det her havde vi ikke forestillet os kunne ske, siger han.

Selv var han dybt chokeret, da han hørte om fangen, der uden videre var spankuleret ud fra Vestre Fængsel.

- Jeg var ved at besvime på grund af iltmangel, da jeg hørte det. Jeg tænkte, at det var helt vanvittigt, at det kunne ske. Der sker fejl, hvor der er mennesker, men det skal bare ikke ske igen.

Fængselsforbundet: Et skridt i den rigtige retning

Allerede på mandag vil ministeren indkalde til høring i forhold til forslaget, og stramningen møder opbakning fra formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

- Det er et skridt i den rigtige retning. For os findes der ikke noget mere ærgerligt end at miste en fange, uanset måden det sker på. Så det har længe været et ønske fra vores side at indføre foto-ID på varetægtsfanger, siger han.

Han erkender dog, at fængslerne også internt skal forbedre deres tilgang til eksempelvis besøg udefra.

- Der er ingen tvivl om, at kontrollen skal skærpes, men man skal huske på, at et sted som Vestre Fængsel er en stor fabrik, hvor der sidder over 400 fanger. Så man kan næppe forvente, at de fængselsbetjente, der gør tjeneste i besøg, kender samtlige 400 fanger.

En pinlig affære

At det overhovedet kan lade sig gøre for en fange i et dansk fængsel at flygte er både pinligt og grotesk, hvis man spørger Søren Pape Poulsen, og tidligere operativ chef i PET Frank Jensen er ikke sen til at give ham ret. 

- Vi er et land, der gør meget ud af at bekæmpe terror, og vi er med helt fremme, og så sker sådan et kiks, siger han til TV 2. 

Han støtter derfor også op om, at justitsministeren nu vil tage et nøje kig på området, men han er ikke sikker på, at det vil opveje for det lettere skadede image, vi har fået i resten af verden på grund af misseren. 

- Jeg tror ikke, lovforslaget kommer til at betyde det helt store, men hvis vi ikke var kommet med det, havde det fået konsekvenser i forhold til andre landes tillid til Danmark, lyder det fra den tidligere PET-chef. 

Søren Pape Poulsen fortæller til TV 2, at lovforslaget ikke kommer til at stå alene, for der er flere initiativer på vej. Hvilke tiltag, der konkret er på tegnebrættet, kan han dog ikke uddybe på nuværende tidspunkt. 

- Vi må gøre alt, hvad vi kan, for at det ikke sker igen, understreger han.