- Jeg var ved at besvime, da jeg h√łrte det, siger Pape om flugtfange - nu vil han stramme reglerne

Stramningerne m√łder opbakning hos F√¶ngselsforbundet.

Efter en 46-√•rig terrormist√¶nkt mand fra Syrien den 1. august flygtede fra Vestre F√¶ngsel i K√łbenhavn ved at bytte plads med en bes√łgende, vil justitsminister S√łren Pape Poulsen (K) nu stramme op p√• kontrollen i de danske f√¶ngsler.

For at undg√• at det nogensinde sker igen, vil han give Kriminalforsorgen mulighed for at fotografere og tage fingeraftryk af de varet√¶gtsf√¶ngslede. 

- Vi kan jo ikke have s√•dan en grotesk situation, som vi lige har oplevet. Vi skal vide, hvem der sidder der, og derfor har vi brug for billeder og fingeraftryk ‚Äď ogs√• af varet√¶gtsarrestanter, siger S√łren Pape Poulsen til TV 2.

Som loven er nu, kan Kriminalforsorgen kun tage fotos af de indsatte, der har modtaget deres dom, mens man ikke må tage billeder af varetægtsfængslede, som afventer rettens dom.

Menneskelig fejl

Ministeren understreger dog, at forslaget ikke skal forstås som et udtryk for, at sikkerheden i de danske fængsler halter.

- Generelt mener jeg, at sikkerheden har været god nok hidtil, men det er klart, at ting kan ændre sig, og det her havde vi ikke forestillet os kunne ske, siger han.

Selv var han dybt chokeret, da han h√łrte om fangen, der uden videre var spankuleret ud fra Vestre F√¶ngsel.

- Jeg var ved at besvime p√• grund af iltmangel, da jeg h√łrte det. Jeg t√¶nkte, at det var helt vanvittigt, at det kunne ske. Der sker fejl, hvor der er mennesker, men det skal bare ikke ske igen.

Fængselsforbundet: Et skridt i den rigtige retning

Allerede p√• mandag vil ministeren indkalde til h√łring i forhold til forslaget, og stramningen m√łder opbakning fra formanden for F√¶ngselsforbundet, Kim √ėsterbye.

- Det er et skridt i den rigtige retning. For os findes der ikke noget mere √¶rgerligt end at miste en fange, uanset m√•den det sker p√•. S√• det har l√¶nge v√¶ret et √łnske fra vores side at indf√łre foto-ID p√• varet√¶gtsfanger, siger han.

Han erkender dog, at f√¶ngslerne ogs√• internt skal forbedre deres tilgang til eksempelvis bes√łg udefra.

- Der er ingen tvivl om, at kontrollen skal sk√¶rpes, men man skal huske p√•, at et sted som Vestre F√¶ngsel er en stor fabrik, hvor der sidder over 400 fanger. S√• man kan n√¶ppe forvente, at de f√¶ngselsbetjente, der g√łr tjeneste i bes√łg, kender samtlige 400 fanger.

En pinlig affære

At det overhovedet kan lade sig g√łre for en fange i et dansk f√¶ngsel at flygte er b√•de pinligt og grotesk, hvis man sp√łrger S√łren Pape Poulsen, og tidligere operativ chef i PET Frank Jensen er ikke sen til at give ham ret. 

- Vi er et land, der g√łr meget ud af at bek√¶mpe terror, og vi er med helt fremme, og s√• sker s√•dan et kiks, siger han til TV 2. 

Han st√łtter derfor ogs√• op om, at justitsministeren nu vil tage et n√łje kig p√• omr√•det, men han er ikke sikker p√•, at det vil opveje for det lettere skadede image, vi har f√•et i resten af verden p√• grund af misseren. 

- Jeg tror ikke, lovforslaget kommer til at betyde det helt store, men hvis vi ikke var kommet med det, havde det f√•et konsekvenser i forhold til andre landes tillid til Danmark, lyder det fra den tidligere PET-chef. 

S√łren Pape Poulsen fort√¶ller til TV 2, at lovforslaget ikke kommer til at st√• alene, for der er flere initiativer p√• vej. Hvilke tiltag, der konkret er p√• tegnebr√¶ttet, kan han dog ikke uddybe p√• nuv√¶rende tidspunkt. 

- Vi m√• g√łre alt, hvad vi kan, for at det ikke sker igen, understreger han.