Ubådssagen

I hele verden løbes der for Kim Wall - Det er fuldstændig uvirkeligt og overvældende, siger moderen

Årsdagen for drabet på Kim Wall handler om livet, ikke døden. Om fællesskab frem for tab.

For præcis et år siden stod den svenske journalist Kim Wall i tårnet af ubåden NC3 Nautilus. På vej ud i Øresund med Peter Madsen. Historien var en reportage om det danske raketkapløb.

Men opgaven den 10. august 2017 blev Kim Walls sidste.

Mens Peter Madsen er dømt for drab, æres Kim Walls minde og arbejde ét år efter i barndomsbyen Trelleborg i det sydlige Skåne - og i 15 andre byer verden over.

- Det er umuligt at sætte ord på, hvad det betyder for os. Det er fuldstændig uvirkeligt og overvældende. Helt ud over det normale, siger Kim Walls mor, Ingrid Wall, til TV 2.

I Kim Walls fodspor

I hjembyen Trelleborg snor en udstilling af 39 plancher sig gennem gågaden. De viser et uddrag af Kim Walls billeder og tekster - et lille glimt af mere end 15.000 fotografier, som den 30-årige journalist og fotograf efterlod sig.

Udstillingen er sammensat af Kim Walls forældre, Ingrid og Joachim Wall, der gerne viser billederne frem og fortæller om datterens arbejde.

- Det betyder meget for os at se billederne her. Det er en måde at føre Kims navn og arbejde videre, siger Ingrid Wall.

Almindelige mennesker

Begge forældre håber, at datterens arbejde kan inspirere andre. 

- Læg mærke til personernes øjne, siger Joachim Wall, der selv arbejder om pressefotograf.

Han fremhæver datterens blik for de almindelige mennesker, for retfærdighed - og det er med smil om munden og stolthed i stemmen, han udpeger særlige billeder i udstillingen.

En lille pige, der smiler genert, mens hendes hænder lukker sig beskyttende om en fugl, En fattig mand i et slumkvarter. En flok piger i Indien, hvor en enkelt kigger direkte ind i kameraet med et udtryk, der ser meget ældre ud.

Kim Wall blev mindet i Skåne med et løb. Video: Sebastian Myrup Hansen

Gebyr til mindefond

Men det er ikke kun udstillingen, der rører forældrene. En idé om et løb til ære for datteren blev til meget mere, og alene i Trelleborg måtte arrangørerne stoppe for tilmeldinger, da op mod 600 havde meldt sig til løbet.

I alt er der arrangeret mindeløb i 15 byer over hele verden. Fra New York til Beijing, fra Berlin til London. 

Og også i København.

- Det er helt fantastisk, at der er så mange over hele kloden, som er blevet berørt af Kims skæbne og på forskellige måder vil ære hende og hendes minde, siger Ingrid Wall.

Kim Walls forældre mindes deres datter i Trelleborg. Video: Carina Buus

Deltagergebyret går ubeskåret til den mindefond, som Kim Walls forældre har oprettet efter hendes død, og tanken er, at de hvert år på datterens fødselsdag kan uddele et rejselegat til en ung, kvindelig journalist, der ligesom Kim har hele verden som sin arbejdsplads.

Ifølge de to initiativtagere, Lotta Wahlqvist og Lotta Kjellander, skal løbet være en årlig tilbagevendende begivenhed.

Forældrene håber, at der næste år løbes på alle kontinenter.

Drabsdømt

Historien om Kim Wall blev dækket af medier fra store dele af verden. Først eftersøgningen af ubåden og kampen mod tiden, da der stadig var håb om liv - siden politiets opklaringsarbejde og måneders eftersøgninger med dykkere og særlige hunde, indtil hele Kim Wall var fundet.

Og retssagen, som også forældrene fulgte.

- Det er så frygteligt uretfærdigt, hvad hun blev udsat for, siger ingrid Wall. 

Men dagens løb handler om liv, om håb. Om fællesskabet mellem så mange mennesker, der mindes og ærer Kim Wall. Og målområdet ved løbet i Trelleborg er da også præget af smil og latter - fra både deltagerne og Kim Walls forældre.

- Vores sorg bliver jo ikke mindre. Men det kan mærkes i hjertet, og det føles godt, siger Joachim Wall.

- Jeg er stolt af Kim. Men jeg er også stolt og taknemmelig over, at der er så mange, der er mødt op, siger han.

Peter Madsen blev den 25. april 2018 idømt en livstidsstraf af en enig domsmandsret i Københavns Byret. Han har anket strafudmålingen til landsretten, men accepteret skyldsspørgsmålet - altså rettens afgørelse om, at han er drabsmand.

I alt skal Østre Landsret bruge tre dage på at afgøre Madsens skæbne: Det drejer sig om 5., 12. og 14. september.