Krimi

De blev ofre for 'Kvinden med den tunge kuffert' - sådan svindlede hun dem

Det idylliske Ørslev Kloster i nærheden af Skive er centrum for en af de bedragerisager, hvor 'Kvinden med den tunge kuffert' er sigtet.

Det var en januar-dag i 2016, Janne Fruergaard Keyes, forstander på refugiet Ørslev Kloster ved Skive, første gang mødte en bedragerisigtet 60-årige norsk kvinde. En kvinde, Janne Fruergaard Keyes kendte under en af hendes mange falske identiteter, Maria Hansen.

- Min første tanke var "nej, hvor er hun sød", siger Janne Fruergaard Keyes til TV 2.

Men det indtryk varede ikke ved. Da 'Maria Hansen' havde boet otte dage på refugiet, flygtede hun fra en regning på cirka 3500 kroner. Hun havde sået splid og ufred blandt personale og beboere på refugiet. Men hvis Janne Fruergaard Keyes troede, mareridtet dermed var overstået, tog hun fejl. Det vender vi tilbage til.

Sigtet i yderligere tre sager

Forleden blev den 60-årige kvinde ved et grundlovsforhør ved retten i Lyngby fængslet, sigtet for 15 forhold fra 2014 til 2016 - ét af de forhold er bedrageriet mod Ørslev Kloster. Hun er siden blevet sigtet i yderligere tre sager, der alle skal være begået efter disse 15 forhold. Desuden er hun sigtet for det forhold, der førte til hendes anholdelse. Her lånte hun ifølge sigtelsen 1600 kroner af en kvinde fra Holte-området.

Men det lykkedes kvinden, som lånte hende pengene, at opspore hende på Hotel Marina i Vedbæk. Her konfronterede hun den 60-årige kvinde, fik 600 kroner tilbage samt en mobiltelefon i pant for resten af beløbet. Herefter alarmerede den mistænksomme kvinde dog politiet, og den 60-årige blev anholdt på det nordsjællandske hotel.

Dermed er der sat en - i hvert fald foreløbig - stopper for en årrække med adskillige bedragerier i både Danmark, Norge og Sverige, som den 60-årige kvinde menes at stå bag.

Til TV 2 oplyser hendes forsvarer Ulla Wulff Hansen, at den 60-årige "ikke ønsker jeg går i dialog med pressen" - men at den 60-årige i hovedsagen nægter sig skyldig i sigtelserne mod hende.

Dømt for adskillige bedragerier

Den fængslede kvinde er blandt andet kendt fra en podcast-serie, som Politiken og Third Ear har lavet med titlen 'Kvinden med den tunge kuffert', som er en reference til et af de første signalementer af kvinden i podcasten. Hun havde nemlig altid en tung kuffert med sig.

Både i Norge og Sverige er kvinden dømt for adskillige bedragerier. I 2012 blev hun idømt to års ubetinget fængsel i Norge. I Sverige har hun ifølge Aftenposten otte domme i en 10-årig periode fra 1992 til 2002. I Sverige er hun af landets medier blevet udnævnt til "Nordens største bedrager", og hun skal angiveligt være udvist af både Danmark og Sverige.

Politiet har ifølge blandt andre Ritzau kendskab til, at hun har brugt 20 forskellige falske identiteter til at begå svindlen, og i nogle tilfælde har hun påstået at være syg af kræft.

På Ørslev Kloster kaldte den 60-årige sig Maria Hansen, og hun fortalte også, at hun havde kræft. Men Janne Fruergaard Keyes tror ikke, det var noget, den 60-årige også bildte sig selv ind.

- Det var bare noget, hun sagde. Hun sagde sådan noget som "jeg har kræft, og sådan er det", fortæller Janne Fruergaard Keyes. Til gengæld måtte hun i løbet af de otte dage revidere det billede, hun havde af den 60-årige som en sød og empatisk kvinde.

- Jeg tænkte også, at hun fylder meget, og at hun er enormt god til at få andres omsorg. Hun begyndte at spille folk ud mod hinanden og tale bag deres ryg, siger Ørslev Klosters forstanderinde.

Skive Folkeblad ville lave historie

Efter otte dages ophold forlod den såkaldte 'Maria Hansen' Ørslev Kloster i al hast - uden at betale regningen på godt 3500 kroner. Janne Fruergaard Keyes valgte i første omgang ikke at anmelde 'Maria Hansen' til politiet.

Men kort efter blev forstanderen ringet op af en journalist fra Skive Folkeblad.

- Journalisten fortalte, at vedkommende havde talt med en kvinde, der sagde, at jeg ikke duede som forstander på Ørslev Kloster. Kvinden havde sagt, at hun og flere andre havde haft dårlige oplevelser med mig. Nu ville journalisten gerne høre min version af sagen, fortæller Janne Fruergaard Keyes.

Det lykkedes hende at stoppe historien, inden den kom i trykken. Og ligesom hun selv, kunne Skive Folkeblad ikke efterfølgende opspore 'Maria Hansen'.

Men beslutningen om at melde den 60-årige kvinde til politiet blev først taget, da Janne Fruergaard Keyes blev kontaktet af et refugie i Løgumkloster, som havde haft en lignende oplevelse med 'Maria Hansen'.

- Jeg tænkte, at hun skulle stoppes, inden det gik ud over flere, siger Janne Fruergaard Keyes.

Bedrageriet mod bedemanden

Men det gjorde det. En af dem, der også blev offer for den 60-årige kvinde, var bedemand Michael Holgersen fra Herlev ved København. I juli i år lånte han kvinden med kufferten 1200 kroner, også efter den 60-årige havde fortalt ham, at hun havde en kræftsygdom. Penge han aldrig så igen.

Ifølge TV 2s oplysninger har Michael Holgersens oplevelser med den 60-årige kvinde resulteret i en af de tre nyeste sigtelser mod kvinden. Michael Holgersen oplyser, at han skal til afhøring i sagen hos Nordsjællands Politi i Gentofte torsdag.

Ligesom Janne Fruergaard Keyes havde bedemanden fra Herlev heller ikke nogen mistanke til den 60-årige i begyndelsen.

- Mit første indtryk af hende var også, at der var tale om et meget sødt og empatisk menneske, fortæller Michael Holgersen til TV 2.

Hun fortalte, at hun havde kræft, og i en mailkorrespondance, som TV 2 er i besiddelse af, skriver den 60-årige kvinde, som overfor Michael Holgersen brugte navnet 'Mia Steen', desuden, at hendes søn er død ved en drukneulykke i Norge. Hun beder ham om at hjælpe med at få overført sønnens lig til Danmark.

Ved de tos andet møde fortalte kvinden ham, at hun havde tabt sin pung i flyet fra Norge, men at den ville komme dagen efter. Michael Holgersen lånte hende 1200 kroner til en overnatning på Hotel Herløv Kro i Herlev.

Vrede mails

Men så skiftede den 60-årige væremåde. Efter bedemanden selv havde kørt hende til Herløv Kro, begyndte hun at klage over forholdene på kroen.

- Hun begyndte over for mig at skælde ud over de ansatte på Herløv Kro, som hun ikke var tilfreds med, fortæller Michael Holgersen.

Senere skrev den 60-årige i en mail, at nu var hendes tante også død - og kort efter lukkede hun den mailkonto, som hun havde brugt til at maile med Michael Holgersen.

- Jeg havde sådan set afskrevet den her episode som lærepenge, selv om jeg da synes, det var tarveligt af hende. Men politiet opfordrede mig til at anmelde det, og det er jeg glad for, jeg har gjort. Hun skal stoppes, siger Michael Holgersen.

Han har selv inddirekte været med til det - da en kvinde fra Holte-området havde læst i et lokalt medie i Herlev, hvad Michael Holgersen var blevet udsat for, fik hun mistanke om, at det var den samme kvinde, hun selv lige havde lånt 1600 kroner.

- Jeg blev ringet op af af en kvinde fra Holte-området, som mente, at hun havde været udsat for noget af det samme som mig, fortæller Michael Holgersen.

Det lykkedes kvinden at opspore den 60-årige kvinde på Hotel Marina i Vedbæk, og her sluttede friheden foreløbig for 'Kvinden med den store kuffert'.