Krimi

TV 2 erfarer: Flugtfange mistænkes for ledende og voldelig rolle i forbindelse med terrorisme

Den 46-årige syrer kræves udleveret for at have "ledet, organiseret og deltaget i voldshandlinger med henblik på terrorisme".

Den mand, som onsdag flygtede fra Vestre Fængsel, er ifølge TV 2s oplysninger en 46-årig syrer, som Italien kræver udleveret for medvirken til terrorisme.

TV 2 har fået aktindsigt i kendelsen, hvor Københavns Byret den 26. juli 2018 afgjorde, at manden kan udleveres til de italienske myndigheder.

Her står der, at manden "udleveres til retsforfølgelse i Italien for to forhold, herunder terrorisme, ved i perioden fra 2014 til dags dato, i forening med flere gerningsmænd, at have ledet, organiseret og deltaget i voldshandlinger med henblik på terrorisme". 

Manden er i øvrigt mistænkt for at have begået ulovlig bankvirksomhed "til finansiering af terrorvirksomhed", og i retsbogen står der, at "de pågældende forhold kan straffes med fængsel i 7 til 15 år", såfremt han kendes skyldig.

Han har fast bopæl i Sverige, men blev anholdt af det danske politi i januar på en køretur gennem Danmark mod Tyrkiet, hvor han ifølge egen forklaring i retsbogen ville aflevere sine børn til deres mor. 

Skiftede identitet med besøgende

Manden er fortsat på fri fod, efter at han slap ud af Vestre Fængsel ved at bytte tøj med en besøgende onsdag. 

Det skete ifølge Kriminalforsorgen onsdag omkring klokken 19.30. Manden nåede at slippe ud af fængslet, inden politiet opdagede, at det var den besøgende, der sad tilbage i besøgslokalet. 

Københavns Politi lukkede Københavns Hovedbanegård i forsøget på at pågribe fangen, men har efterfølgende undladt at efterlyse manden med navn og foto, fordi de ikke vurderede ham farlig. Politiet leder, med egne ord, "ikke offensivt efter ham".