Krimi

DF kalder politiets ageren i sag om flugtfange for 'dybt paradoksal'

Den 46-årige undslupne fange er krævet udleveret.

At den mand, som onsdag flygtede fra Vestre Fængsel, ikke efterlyses, vækker undren hos Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, for "det er jo ikke en lommetyv."

TV 2 kunne fredag erfare, at fangen er en 46-årig syrer, som Italien kræver udleveret for medvirken til terrorisme.

En aktindsigt til TV 2, viser, at Københavns Byret den 26. juli afgjorde, at den 46-årige mand kan udleveres til de italienske myndigheder, og i kendelsen står der, at manden "udleveres til retsforfølgelse i Italien for to forhold, herunder terrorisme, ved i perioden fra 2014 til dags dato, i forening med flere gerningsmænd, at have ledet, organiseret og deltaget i voldshandlinger med henblik på terrorisme". 

- Det er ikke en lommetyv, det her. Det er en person, der både har finansieret og har i sinde at begå nogle måske meget grove forbrydelser, siger Peter Kofod Poulsen til TV 2, der mener, at justitsministeren må redegøre for sagen.

- Dybt paradoksalt

Den undslupne fange sneg sig ud ved at bytte tøj med en besøgende og foregive at være ham. Manden er desuden mistænkt for at have begået ulovlig bankvirksomhed "til finansiering af terrorvirksomhed", og i retsbogen står der, at "de pågældende forhold kan straffes med fængsel i 7 til 15 år", hvis han kendes skyldig.

Københavns Politi ryddede onsdag Københavns Hovedbanegård i jagten på fangen, men har ikke villet efterlyse manden eller give et signalement, da der ifølge politiet ikke er tale om en farlig fange. Den trafikale nerve blev imidlertid evakueret, da der var tale om en "alvorlig sag."

- Det med, at man på den ene side er mistænkt for at have villet begå terror og finansiere terror, og på den anden side åbenbart ikke er farlig, det, synes jeg, lyder dybt paradoksalt, lyder det fra Peter Kofod Poulsen.

Sagen kaldes pinlig

Socialdemokraternes retsordfører, Morten Bødskov, har kaldt sagen for "pinlig".

- Andre lande skal have tillid til, at når vi har personer siddende i vores varetægt mistænkt for terror, som de gerne vil have udleveret, så skal de have tillid til, at vi har styr på dem, og det har vi ikke haft i denne situation, siger han til TV 2.

Frank Jensen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, forstår ikke, hvorfor manden ikke betragtes som farlig, selvom han ikke har stået ved frontlinjen i terrorsager.

- Når man laver så stor en politiaktion, der berører så mange mennesker på Hovedbanegården, bør man forklare lidt mere grundigt bagefter, hvorfor man pludselig ændrer holdning til hans farlighed, fordi det er der ikke rigtig nogen, der helt forstår, siger han.

Hverken Kriminalforsorgen eller Københavns Politi har fredag villet kommentere sagen over for TV 2.

Torsdag forklarede Kim Østerbye, der er formand i Fængselsforbundet, besøgsproceduren i fængsler. Et besøg sker under private forhold, så den besøgende er alene med fangen i besøgsrummet, lød det blandt andet. 

- Vi fotograferer ikke varetægtsfanger. Det har vi tidligere foreslået, men fået afslag på. Det bør man alvorligt overveje nu, da det betyder, at alle fanger får et legitimationskort, vi kan identificere dem med, sagde Kim Østerbye videre.