Krimi

Undsluppen fange byttede identitet med besøgende i fængslet

Ifølge Kriminalforsorgen lykkedes det manden at flygte via fængslets besøgsafdeling onsdag aften. Manden har forbindelse til Italien, siger politiet.

Onsdag aften blev Københavns Hovedbanegård lukket ned og al togtrafik indstillet, da en fange fra Vestre Fængsel var på fri fod. 

Torsdag eftermiddag er det endnu ikke lykkes politiet at fange manden. 

Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om en varetægtsfængslet mand, som skulle udleveres til Italien, hvor han er sigtet for flere forhold. Heriblandt økonomisk støtte til en terrororganisation.

Københavns Politi bekræfter over for TV 2, at sagen har forbindelse til Italien, men at de er underlagt tavshedspligt af hensyn til de italienske myndigheder. 

- Vi kan bekræfte, at han sidder fængslet på en udenlandsbegæring fra de italienske myndigheder, siger ledende politiinspektør Peter Dahl.

Byttede tøj med en besøgende

I en pressemeddelelse oplyser Kriminalforsorgen, at manden flygtede via fængslets besøgsafdeling onsdag aften omkring klokken 19.30, hvor det lykkedes en besøgende og den varetægtsfængslede at bytte identitet.

Status er, at vi ikke har fanget ham og ikke har nogen formodninger om, hvor han befinder sig

Peter Dahl, ledende politiinspektør, Københavns Politi

- Et besøg foregår under private former. Det vil sige, at man er alene med fangen i besøgsrummet. I den her sag har de to mænd så byttet påklædning, siger Kim Østerbye, formand i fængselsforbundet. 

Han forklarer videre, at der formentlig har været et vagtskifte blandt betjentene i løbet af besøgstiden, og at fangen kan have udnyttet det. 

- Vi fotograferer ikke varetægtsfanger. Det har vi tidligere foreslået, men fået afslag på. Det bør man alvorligt overveje nu, da det betyder, at alle fanger får et legitimationskort, vi kan identificere dem med, siger Kim Østerbye videre. 

Ifølge Ekstra Bladet er den besøgende, som byttede tøj med fangen, ikke blevet varetægtsfængslet for sin rolle under flugten. Vicepolitiinspektør Brian Belling fra Københavns Politi fortæller til avisen, at manden er blevet løsladt, men at han er sigtet efter straffelovens § 124 om hjælp til undvigelse.

Politi leder ikke offensivt efter fange

Tidligere på dagen udtalte Københavns Politi, at fangen ikke er vurderet som værende farlig. Fangen efterlyses ikke med billede, da politiet på nuværende tidspunkt ikke brug for offentlighedens hjælp, lyder det fra politiinspektør Peter Dahl: 

- Status er, at vi ikke har fanget ham og ikke har nogen formodninger om, hvor han befinder sig. I øjeblikket eftersøger vi ham, men vi leder ikke offensivt efter ham, som vi gjorde på Hovedbanegården i går. 

- Da vi får anmeldelsen fra Vestre Fængsel, går vi selvfølgelig ind og kigger på den her person, og umiddelbart vurderer vi det som en meget alvorlig sag. Men sideløbende med evakueringen af Hovedbanegården havde vi så nogle folk, som læste sig længere ind i den her sag. Og der kunne vi meget hurtigt konstatere, at han ikke var farlig, siger Peter Dahl videre. 

Tog holdt stille i to timer

Onsdag aften blev både fjerntog og alle S-tog indstillet på Københavns Hovedbanegård og holdt stille i lidt over to timer. 

Ifølge TV 2s reporter på stedet befandt der sig "rigtig mange" politifolk og hunde på stationen. 

Et øjenvidne fortalte samtidig, at passagerne fik meldingen om evakueringen over højtalerne: 

- Vi hører pludselig over højtalerne, at vi skal skynde os ud i en vældig fart, og at alle tog er aflyst. Jeg sagde til min lillesøster, at vi bare skulle løbe. Vi blev rigtig bange, siger Catarina Nielsen.