Danskerne overtræder forbud mod afbrænding - og melder hinanden

Politiet opfordrer folk til selv at tage affære og kontakte naboen, inden man går til ordensmagten.

Tørken i Danmark har ført til et landsdækkende afbrændingsforbud. Det er dog langt fra alle danskere, der respekterer forbuddet, og det får nu naboer i hele landet til i stigende grad at melde hinanden for overtrædelse af forbuddet.

- Vi får cirka to henvendelser om dagen, folk er generelt meget opmærksomme, siger Palle O. Hansen, der er pressekonsulent ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV Øst.

Han bekræfter, at det primært er naboer og forbipasserende, der står bag anmeldelserne.

Politiet: - Tag selv affære

Også i Midt- og Vestsjællands Politi får de dagligt henvendelser om ulovlige afbrændinger. Kommunikationsansvarlig Carsten Andersen opfordrer folk til selv at tage affære, inden man kontakter politiet.

 - Vi synes, det er en god idé, hvis man går ind til sin nabo, hvis man kan se, at de har gang i noget, der ikke er så godt. Hvis man kan klare det selv, så er det bare godt naboskab, siger han til TV Øst og fortsætter:

- Hvis det for eksempel er i et sommerhusområde, hvor nogle udlændinge har lejet et sommerhus, så er det jo ikke sikkert, de er opmærksomme på det, hvis ikke udlejningsfirmaet har informeret dem om det, og så kan man jo godt lige gå ind og sige, at man ikke må brænde af på grund af tørken.

Risikerer bøde

Vagtchef Stig Heidemann fra Østjyllands Politi bekræfter over for TV 2, at man også her får henvendelser fra bekymrede naboer:

- Jeg har ikke konkrete tal på, hvor mange anmeldelser vi har fået, men de kommer jævnligt. De går på folk, der overtræder forbuddet ved at tænde grill eller bål. Vi rykker ud og kigger på, om afbrændingsforbuddet er overtrådt. Er det tilfældet, risikerer de en bøde på 5000 kroner.

Afbrændingsforbuddene varierer fra kommune til kommune, og det er derfor vigtigt at orientere sig på kommunens hjemmeside.

Også på Bornholm er der afbrændingsforbud, og her har man alene tirsdag eftermiddag fået seks henvendelser om 'bål til ulempe', som politiet kalder det.

- Det er typisk naboer og forbipasserende, der kontakter os i de her sager, fortæller vagtchefen hos Bornholms Politi til TV 2.