Bandemedlem skulle dræbes på åben gade

16x9
Københavns Byret. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Skyderi på Rovsingsgade var ikke en del af bandekonflikten, fordi Brothas først efter blev stemplet som bande.

Den ældste af to brødre frifindes for et drabsforsøg i Rovsingsgade i København sidste sommer.

Det er Københavns Byret onsdag kommet frem til.

Her var to brødre, som ifølge politiet begge er medlemmer af banden Brothas, på 30 og 27 år tiltalt for at have skudt mod et medlem af Loyal To Familia. Af de otte skud ramte et enkelt offeret i ballen.

Men retten finder, at kun lillebroren er skyldig i at have affyret skuddene, og han er blevet idømt 10 års fængsel for drabsforsøget. Hans bror var rigtigt nok til stede, men udelukkende som fører af den bil, som de to kom kørende i.

Retten mener ikke, at storebroren var klar over, hvad der skulle ske, da de kom kørende omkring Rovsingsgade.

Skyldige i våbenbesiddelse

Nævningetinget finder dog begge brødre skyldige i våbenbesiddelse. Den 30-årige storebror er derfor blevet idømt fire års fængsel, hvilket også inkluderer en reststraf fra tidligere kriminalitet.

Anklagemyndigheden havde derudover rejst tiltale for, at drabsforsøget skete som led i den verserende københavnske bandekonflikt. Brødrene var tiltalt efter paragraf 81a - den såkaldte bandeparagraf.

Men fordi politiet først begyndte at overvåge Brothas som en bande efter drabsforsøget 25. juli 2017, kan de to ikke dømmes efter bandeparagraffen, beslutter byretten.

Begge brødre nægter desuden, at de er medlemmer af Brothas.

Hvis man dømmes efter 81a, kan man risikere en straf, der er dobbelt så hård.

Københavns Byret finder derimod, at drabsforsøget for lillebroren og våbenbesiddelsen for dem begge blev begået efter straffelovens paragraf 81b, som tages i brug, når der er blevet brugt skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted.