Krimi

Historisk sag: 15 bandefolk risikerer fængsel på livstid

En del af regeringens lovstramninger betyder, at bandemedlemmer bliver straffet ekstra hårdt.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale i en sag, som efter alt at dømme vil sende rystelser gennem det københavnske bandemiljø.

Ikke færre end 15 medlemmer af banden Loyal To Familia (LTF) tiltalt for drabsforsøg mod i alt seks personer fra den rivaliserende bandegruppering Brothas.

Hvis de tiltalte kendes skyldige, risikerer de at blive idømt fængsel på livstid eller alternativt fængsel i 20 år.

- Det er en meget omfattende sag med 15 tiltalte, og det er en meget grov sag. Særligt drabsforsøget på de fem ledende medlemmer af den rivaliserende bande, siger anklager i sagen Tomas Hugger til TV 2. 

Udsigten til de historisk hårde straffe skyldes den bandepakke, som Folketinget indførte sidste år. Den betyder, at straffen kan stige til det dobbelte, hvis kriminalitet bliver begået som led i en bandekonflikt.

Halvanden måned siden en dom på 20 år

Inden den omfattende straffesag ønsker anklager Tomas Hugger ikke at spekulere i muligheden for 15 gange livstid. Han lægger dog ikke skjul på, at de går efter langvarige straffe.

- Som udgangspunkt står vi med et dobbelt drabsforsøg, der kan give dobbelt op på straf. Så vi vil gå efter særdeles hårde straffe, hvis de bliver dømt. Men mere konkrete kan vi ikke blive endnu, fortæller han.

På trods af anklagerens forbehold forekommer kravet om livstid eller i hvert fald 20 års fængsel ikke usandsynligt.

Det er således blot halvanden måned siden, at en højtstående LTF'er blev idømt 20 års fængsel for drabsforsøg på to tilfældige cyklister på Nørrebro. Desuden bragte han tre andres liv i fare, da han affyrede i alt 11 skud.

I den sag mente anklageren, at den rigtige straf ville have været fængsel på livstid, men helt så langt ville Københavns Byret ikke gå.

Episoder fra Nørrebro

I sagen mod de 15 bandefolk er der ligeledes tale om episoder fra Nørrebro.

Om den første tiltale for drabsforsøg kan man i anklageskriftet læse, hvordan den store gruppe bandemedlemmer den 23. oktober 2017 under kortegekørsel i tre biler bevægede sig langt ind på Brothas' territorium på Ydre Nørrebro.

Mens de tre chauffører ventede i bilerne, steg de resterende klokken 17.55 ud ved Hothers Plads.

Herfra løb de - bevæbnet med knive og slagvåben - ind i Mjølnerparken, hvor fem ledende medlemmer af Brothas var forsamlet.

Selvom de fem unge nåede at stikke af, forekommer LTF'ernes fremgangsmåde så planlagt, at der er rejst tiltale for drabsforsøg.

- Måden, de ankommer på og kører fra stedet igen sammen, virker meget planlagt og på ingen måde tilfældig, siger anklager Tomas Hugger.

24-årig overfaldet af 8-10 personer

I minutterne efter optrinnet i Mjølnerparken viste mændene da også efter anklagerens mening med al tydelighed, at de var klar til at dræbe.

Ud for Tagensvej 185 trillede de tre biler op på siden af endnu en person med tilknytning til Brothas. 8-10 af mændene væltede ud, og med stik, slag og spark overfaldt de det 24-årige offer.

Blandt meget andet efterlod det manden med ni stiksår i ryggen, en læsion i hovedet samt en punkteret lunge. Han var i overhængende livsfare, fremgår det af tiltalen for det andet drabsforsøg i anklageskriftet.

Alle 15 anses som lige skyldige

Når alle 15 er tiltalt og forsøges dømt for drabsforsøg, skyldes det, at loven siger, at alle er lige skyldige, når det er sket i forening og efter fælles forudgående aftale.

- Så anklagermyndigheden behøver ikke at vise, hvem der har ført kniven, og hvem der slået med boldtræet. De har en gruppe, der har været sammen om det her, og derfor er de allesammen fælles om det, forklarer TV 2s retsreporter Astrid Søndberg.

Alle de tiltalte sidder fængslet - nogen i forbindelse med den konkrete sag, mens andre allerede sad fængslet for kriminalitet i andre sager.

Den potentielt historiske retssag begynder efter planen den 11. januar 2019 ved Retten på Frederiksberg. I alt er der afsat 20 retsdage frem mod den 22. marts.

Ud over lange fængselsstraffe har tre af de tiltalte udsigt til at blive udvist. De resterende 12 er danske statsborgere.