Krimi

Stor aktion mod svindel med ægteskab - ransagning på dansk ø

Organiserede kriminelle har smuglet illegale migranter til Europa og fået dem gift i Danmark, mener Europol.

Fyns Politi gennemførte onsdag en aktion mod proformaægteskaber i samarbejde med tysk politi og Europol.

Flere end 150 betjente fra Tyskland og Danmark deltog ifølge nyhedsbureauet AP i ransagningerne af adskillige adresser.

Det fynske bidrag var dog en mindre del af en større indsats, koordineret af tysk politi, skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Fyns Politi gennemførte onsdag klokken ni på foranledning af det tyske bundespoliti en ransagning på en privatadresse på Ærø, hvor en 73-årig tysk statsborger blev anholdt.

Ransagningen bragte også politiet til Ærøskøbing Rådhus for at hente en række vielsesdokumenter.

Det ultimative mål var ægteskab i Danmark

Det tyske politi ransagede adresser i de nordtyske byer Hamborg og Bremerhaven samt på øen Sild lige syd for den danske vadehavsø Rømø.

Europols center for bekæmpelse af menneskesmugling og Eurojust, en enhed, der hjælper EU-lande med at bekæmpe alvorlig organiseret kriminalitet, leverede støtte til de to landes politi, skriver Europol i en pressemeddelelse.

Baggrunden for den store aktion er 18 måneders efterforskning af en række sager, hvor tyske statsborgere mistænkes for at medvirke til proformaægteskaber.

Onsdagens aktioner var rettet mod ledende aktører i en gruppe af organiserede kriminelle, som bruger proformaægteskaber til at skaffe permanent opholdstilladelse til illegale migranter fra Asien. Det skriver Europol.

Gruppen har hjulpet borgere uden for EU illegalt ind i EU ved at skaffe dem stjålne og falske identitetspapirer, turistvisa og opholdstilladelser.

- Men det ultimative mål var at arrangere proformaægteskaber mellem EU-borgere og disse ikke-EU-borgere i Danmark, så de kunne ansøge og opnå permanent opholdstilladelse i EU, skriver Europol.

Gift med stedfortræder

AP skriver, at de fleste ægteskaber er blevet indgået på Ærø, som Europol tidligere har advaret om bliver udnyttet til ulovlige proformaægteskaber.

Men i visse tilfælde er vielsesceremonierne også foregået i områder af Mexico og USA, hvor det ifølge Europol er muligt at blive gift, selvom den ene part ikke er til stede, men i stedet er repræsenteret af en stedfortræder.

Siden 2015 menes den kriminelle organisation at have smuglet omkring 1200 migranter ind i EU og taget op til 13.000 euro per person for ulejligheden, oplyser Europol.

I samme periode har den stået bag op til 1000 proformaægteskaber, oplyser Jörg Ristow, der er talsmand for bundespolitiet, skriver AP.

Bryllupsboom på Ærø

De mistænkte drev ifølge Europol flere ægteskabsbureauer og brugte agenter til at rekruttere EU-borgere, som var villig til mod betaling at gifte sig med illegale migranter, som de ikke behøvede at bo med.

Mistanken mod gruppens medlemmer går på menneskesmugling, dokumentfalsk, tilskyndelse og medvirken til bigami samt bestikkelse.

I 2016 blev 10.437 udenlandske par viet i 10 danske kommuner. Det er især blevet populært at blive gift på Ærø, hvor man har oplevet et sandt bryllupsboom. Sidste år blev omkring 4600 par gift i øens kirker og på kommunekontoret.

Borgmester vil have ændret loven

Borgmester på Ærø, Ole Wej Petersen, ser gerne, at ægteskabsloven bliver ændret.

- Som det er nu, så skal vi vie et par, hvis deres papirer er i orden. Og det selv om vi har mistanke om, at det er proforma, siger Ole Wej Petersen til TV 2.

For at komme problemet til livs har kommunen gennem flere år, kontaktet politiet når der har været mistanke om, at et ægteskab var ren proforma. Blandt andet har kommunen flere gange rettet henvendelse om netop den mand, der i går blev anholdt på Ærø.

- Det vækker blandt andet mistanke, hvis parret for eksempel ikke taler samme sprog, eller der ikke er en god kontakt mellem dem, siger borgmesteren.

Ole Wej Petersen ser derfor gerne, at ægteskabsloven bliver ændret, så kommunen kan nægte par at blive viet, hvis der er mistanke om, at et ægteskab bliver indgået proforma.