Krimi

Bekymret brors opkald blev startskuddet til terrorsag

Det er første sag ved de danske domstole, hvor kvinder er tiltalt for at have forsøgt at tilslutte sig Islamisk Stat.

For første gang er to kvinder tiltalt efter den del af den danske terrorparagraf, der handler om at fremme terrorvirksomhed ved at forsøge at tilslutte sig terrororganisationen IS. I alt fire er tiltalt i sagen, hvor de i tiden omkring den 18. marts sidste år ifølge anklagemyndigheden forsøgte at tilslutte sig IS i Syrien.

En sag, der bliver behandlet af en domsmandsret ved retten i Glostrup. De to tiltalte kvinder sidder og smiler til hinanden, inden sagen begynder. De har lange kjoler på og er tildækkede med tørklæde. Den ældste kvinde, der i dag er 22 år, bliver ligesom de to mænd på 19 og 20 år ført ind af politiet i håndjern. De har siddet varetægtsfængslet i godt et år.

En af tilhørerne er helt tildækket, hvor man kun kan se hendes øjne. Hun påkalder sig en del opmærksomhed fra alle i salen. Hun har en sort lærredstaske over skulderen med to lukkede øjne på. Endnu en tildækket kvinde er trådt ind. De to rejser sig ikke op for domsmandsretten, som man skal gøre i danske retssale.

Det bliver bemærket af retsformanden Gerd Sinding:

- Det er ikke fordi, vi er nogle særligt alvorlige eller vigtige personer, men det er en alvorlig sag, jeg opfordrer til, at man rejser sig op, når vi kommer ind og ud, så vi opfører os med værdighed, når retten nu er sat.

Alle fire nægter sig skyldige, men vil gerne forklare sig i retten i den sag, der samlet fylder knap 8000 sider.

De to tiltalte mænd er begge danske statsborgere, den ene af marokkansk oprindelse, den anden algerisk.

Bekymret bror

Det var et telefonopkald den 8. marts sidste år til vagtcentralen hos Københavns Politi, der var startskuddet til hele sagen. Fra broderen til en af de to tiltalte kvinder.

- Vagtcentralen, det er Rikke.

- Du taler med H….. Æhhh det drejer sig om min søster. Hun skal til noget..

- Jeg kan ikke høre dig.

- Min søster hun har sagt, hun skal til bryllup med nogle venner.

Vagtcentralen får hans nummer, da hun ikke kan høre, hvad han siger. Hun ringer ham op.

- Det er angående min søster, hun er øhhhh, hun har været meget troende, kan man kalde det, hun har sagt til min mor, hun skal til bryllup i dag, og så er der nogle gamle venner, de har ringet til mig og sagt, din søster hun er ikke til bryllup, hun er på vej til lufthavnen.

Manden i telefonen staver hendes navn og efternavn og fortæller, at hun er 20 år.

- Hun er taget til en moske, som jeg ved, at der er sådan nogle, der støtter IS. Jeg har ikke sagt det til min mor, de er altid mere sammen, men den der moské, jeg ved, den er farlig, fortæller han i telefonen. 

Københavns Politi sender sagen videre til Københavns Vestegns Politi, da de via broderens cpr finder ud af, hvilken kvinde, der er tale om.

Senere finder Vestegnens politi ud af, at kvinden har købt billet til Istanbul den samme dag sammen med de tre øvrige tiltalte. De er købt lidt før midnat med afgang den 8. marts kl. 14.30.

På overvågningsbilleder fra lufthavnen ser man de fire ankomme to timer før afgang. Den yngste tiltalte, der var 17 år i marts sidste år krammer en af de mandlige tiltalte i flere minutter. Hun tager ikke med, hun har nemlig fået frataget sit pas og ved en ny pasansøgning skal begge hendes forældre møde op og give deres samtykke. Hun bliver anholdt den 24. marts, men bliver ikke varetægtsfængslet på grund af hendes unge alder.

De to mænd blev anholdt den 17. marts i Istanbul, da de var på vej til Hatay-provinsen i den sydvestlige del af Tyrkiet tæt på grænsen til Syrien. De tyrkiske myndigheder har oplyst, at da de blev pågrebet, fandt man et algerisk og dansk pas og et falsk syrisk id-kort på den ene samt et dansk pas og endnu et falsk syrisk id-kort på den anden.

Storebror i Syrien

Anklageren begynder afhøring af en af de tiltalte mænd, en snart 21-årig mand fra Aarhus og spørger først ind til hans familieforhold. Hans storebror befinder sig nemlig i Syrien.

Hun dokumenterer billeder på den tiltaltes mors mobil, hvor man kan se storebroderen stå med skulderhylster og våben. Og et billede af ham med en nummerplade på en bil, der stammer fra Aleppo.

- Han er vel død. Det giver sig selv, han har været i Syrien, så er han vel død. Jeg kan ikke svare på, hvad han har lavet der. Jeg har ikke haft kontakt med ham, efter han tog til Syrien. Det har jeg ikke talt med ham om. Det kom bag på mig, at han var taget til Syrien, forklarer den tiltalte, der på anholdelsestidspunktet gik på Aarhus Tech, hvor han gik på grunduddannelse til industritekniker.

Anklageren spørger ind til hans forhold til sin religion.

- Jeg er muslim, men jeg går ikke i moské særlig tit, jeg beder, men det gør jeg derhjemme. Religion er en privat sag, forklarer han. 

Den tiltalte bliver også spurgt ind til sin far, der døde af en svulst for tre år siden. Han var imam i Grimhøjmoskéen i Aarhus og er kendt i det radikale miljø. Han har på sociale medier flere gange rost terrororganisationen IS og blev i 2014 sat på den amerikanske terrorliste.

Han var også anholdt i forbindelse med drabsforsøg på tegneren Kurt Westergaard i den såkaldte tunesersag, men blev senere løsladt, da PET af hensyn til kilder i miljøet ikke ville føre en retssag. Faderen er aldrig dømt for noget.

Forbindelse til kendt salafist

Anklageren dokumenterer den tiltaltes forbindelser. Blandt andet til en person, der er særdeles kendt i det islamistiske miljø. Adnan Avdic, der senest fik fem måneders fængsel for at hylde terror.

- Jeg mødte ham til min fars begravelse. Jeg kender ikke hans holdninger til hverken IS eller Syrien. Jeg har mest set noget om hans holdninger i nyhederne, forklarer den tiltalte.

Den tiltalte har været gift med den yngste af de tiltalte kvinde. Mens han fortæller om deres forhold, gemmer hun sit ansigt i hænderne. Han fortæller, at hendes søster også befinder sig i Syrien. 

Det var en bryllupsrejse

Den ene af anklagerne i sagen Charlotte Jørgensen borer i de tre tiltaltes tur i Tyrkiet. Den tiltalte snart 21 årige mand forklarer, at det var en bryllupsrejse, hvor de hver havde inviteret en ven med.

- Det var en bryllupsrejse, vi skulle alle sammen på ferie. De to andre skulle med for at lære hinanden at kende. Vi tog dem begge med som vores venner. Vi havde talt om at tage til Tyrkiet lige siden vi blev gift.

Den tiltalte kigger ned i bordet og kigger kort op på anklageren, når han svarer hende i meget korte sætninger. Hans kone kom dog aldrig med, da hun ikke havde sit dansk pas, der var blevet inddraget.

Anklager: Hvordan havde du det med at hun ikke skulle med, når I skulle på bryllupsrejse?

Tiltalt: Hvordan skal jeg have det – godt eller dårligt?

Anklager: Var du ked af det?

Tiltalt: Nej, det tror jeg ikke. Det her er personligt, kan vi ikke snakke om rejsen.

Søgning på TV2 dokumentar

Anklageren spurgte også ind til en søgning, den tiltalte foretog flere gange på sin telefon, mens han var i Tyrkiet. På nyhederne og en debat på TV2 NEWS efter TV2 havde sendt dokumentaren ”Er mine piger hellige krigere.”

- Jeg var interesseret. Det er du sikkert også. Er der forskel på om du eller jeg ser den?  spørger den tiltalte.

Da de to tiltalte mænd blev pågrebet i Istanbul og blev kropsvisitereret fundet et falsk syrisk id-kort med eget billede, udstedt til navnet Ryan Tahan. Den tiltalte forklarer, at det ville være nemmere for dem at rejse rundt overalt med et syrisk id-kort

Anklager: I tager på en ferierejse for at lave falske syriske id for at kunne rejse bedre rundt?

Tiltalte: Det var fordi ,jeg er dansk statsborger, så tror alle, at jeg ville være kriger.

Anklager: Men hvorfor fik I så ikke lavet et falsk tyrkisk ID?

Tiltalt: Vi fik et syrisk falsk ID, fordi ham der lavede det, det var det eneste, han kunne lave. Man skulle bare aflevere et billede til ham, så lavede han det.

Der er sat i alt 10 dage af i sagen, hvor anklageren går efter, at de to mænd skal fratages deres danske statsborgerskab, hvis de kendes skyldig. Ifølge anklagemyndigheden har de begge dobbelt statsborgerskab. Den ene marokkansk, den anden algerisk.

Ifølge PETs sidste vurdering af terrortruslen i Danmark er der siden 2012 udrejst  mindst 150 personer her i landet for at tilslutte sig IS i Syrien eller Irak. De 129 er mænd, de 21 kvinder. 30 personer befandt sig i følge PET i januar stadig i konfliktzonerne. Halvdelen af dem er kvinder.