Station 2

Unge piger får beskeder fra fremmede - også med krav om nøgenbilleder

Både unge og voksne udnytter den anonymitet, man kan have online, til at tage magten fra naive, godtroende mennesker, lyder det fra Red Barnet.

TV 2s kriminalmagasin Station 2 har besøgt Brøruphus Efterskole nær Skanderborg for at finde ud af, hvor almindeligt det er, at unge piger bliver kontaktet af fremmede på internettet.

Ud af de 85 piger, der besvarede spørgeskemaet, har 71 piger modtaget beskeder fra en fremmed. Og 30 af dem har oplevet, at nogen, de ikke kender, har bedt om at få et nøgenbillede af dem.

En af pigerne på efterskolen har også oplevet at blive truet med offentliggørelse af et intimt billede, der slet ikke eksisterede. 

- Der var engang en, der skrev til mig, at hvis jeg ikke havde sex med hans ven, ville han dele nøgenbilleder af mig. Jeg har ikke sendt nøgenbilleder, men det tænkte han jo, at jeg nok havde gjort - så han brugte det imod mig, siger 16-årige Freja Nørgaard. 

Det er meget normalt

Hverken Freja Nørgaard eller hendes fire efterskolekammerater, der alle har oplevet at få ubehagelige beskeder fra folk, de ikke kender, er overraskede. For dem er den form for henvendelser en del af deres generations opvækst.

- Det er meget normalt i den her ungdomskreds. Jeg tror ikke, folk ved, hvor meget det egentlig sker, siger Freja Nørgaard.

Ifølge Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet, ved forældre ikke nok om, hvordan unge bruger sociale medier - og derfor guider de dem måske ikke altid godt nok.

- Fordi vi ikke har haft en ordentlig snak om, hvornår noget er for groft, er der mange unge, der opfatter det at blive kontaktet af en fremmed om noget seksuelt som noget, de må finde sig i, siger Kuno Sørensen.

Både unge og voksne udnytter anonymiteten

Det er ikke kun de unge på Brøruphus Efterskole, der oplever at få sådanne beskeder eller trusler. Det viser undersøgelsen "Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser", som Red Barnet har lavet i samarbejde med deres kollegaer i Storbritannien og Ungarn.

Ud af de 915 unge i alderen 13-17 år, der har medvirket i undersøgelsen, har otte procent modtaget seksuelle trusler på nettet inden for det seneste år. 

- Det er højt og bekymrende. Desværre oplever vi, at både unge og voksne udnytter den anonymitet, man kan have online, til at tage magten fra naive, godtroende mennesker, siger Kuno Sørensen. 

Ingen af de fem piger, som Station 2 har talt med på efterskolen, har givet efter for den seksuelle afpresning. Men det har seks procent af de adspurgte i Red Barnets undersøgelse. 

Forældre kan ikke forstå det

Ud af de 30 piger på efterskolen, der er blevet bedt om at sende nøgenbilleder, har syv fortalt det til deres forældre. Det er der ifølge Freja Nørgaard en grund til. 

- Jeg tror, de ville se det som meget værre, end det egentlig er, hvis jeg fortalte om det. Selvfølgelig er det slemt, men vi plejer jo bare at blokere folk, og så er der ikke mere i det. Men der tror jeg, at de ville gå meget mere op i, hvem det er, og hvorfor han skriver til mig, siger hun.