TV 2 Echo

Han afpressede hende med nøgenbilleder – vidste ikke, hun optog deres samtale

Manden, der påstod at have billeder af Maya Kallmayer, sad i fængsel, da han forsøgte at true hende til at vise sig på webcam for ham.

For knap tre år siden blev Maja Kallmayer kontaktet på nettet af en mand, der hævdede, at han havde billeder af hende kun iført undertøj. Han ville have, at hun viste sig for ham på webcam, ellers ville han lægge billederne ud på nettet. 

Maja Kallmayer, der dengang var 15 år gammel, vidste, at hun ikke havde taget nogen billeder af sig selv i undertøj. Men dengang boede hun på en campingplads, som hendes forældre ejede. Så hun frygtede, at nogen kunne have taget billeder af hende i smug.

- Jeg var jo bange for, at de fandtes, og at mine venner og dem i klassen ville se dem og kigge underligt på mig. Hvis det skulle ske, så vidste jeg ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv, siger Maja Kallmayer, der i dag er 17 år. 

Der bliver set skævt til piger, der får delt billeder

Sådan er hun ikke den eneste, der tænker. Det viser undersøgelsen "Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser", som Red Barnet har lavet i samarbejde med deres kollegaer i Storbritannien og Ungarn.

Ud af de 915 unge i alderen 13-17 år, der har medvirket i undersøgelsen, er 69 procent enige i, at folk vil tænke dårligt om en pige, hvis hendes intim- eller nøgenbillede bliver lagt ud på nettet. 

Og ifølge Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet, kan det skyldes, at der er nogle uskrevne regler for, hvor meget man kan tillade sig som dreng og pige. 

- Mens drenge nærmest vokser i anseelse, jo flere piger de scorer, fremkalder det negativitet og nedgørelse, hvis en pige gør det samme. Og det er den tankegang, der går igen her. En pige, der bliver udstillet på den måde, bliver set skævt til, fordi seksualitet ikke er noget, piger bare skal kaste i grams, siger han.

Manden sad i fængsel

Maja Kallmayer endte med at tale med manden på Skype. Hun tændte aldrig for sit webcam, men optog i stedet samtalen med manden med sin mobiltelefon.  

Hun spurgte, hvorfor han ville se hende på webcam. 

- Så jeg kan få bekræftet, at du er den, du er - og så jeg kan få det slettet, svarede manden. 

Han talte om en mappe på Google Drev med billeder, som han påstod, var af Maja Kallmayer kun iført undertøj. 

- Det er kun dig, der kan få det stoppet på en måde, og det er ved, at du kommer på webcam, sagde han. 

Maja optog samtalen med manden på sin mobiltelefon. Video: Julie Kragh Thisgaard

Efter samtalen vækkede Maja sine forældre for at fortælle dem, hvad der var sket. Deres reaktion fik hende til at indse, hvor alvorligt det var. 

Selvom hun var sikker på, at de billeder, manden talte om, ikke fandtes, delte de videoen på Facebook for at advare andre om det.

Samtidig meldte de ham til politiet. Det viste sig, at manden, der forsøgte at afpresse Maja, sad i fængsel. Han var dømt for overgreb og for at kontakte op mod 900 piger. 

- Kunne dét være sket for mig?

Da Majas sag kom for retten, valgte hun at vidne imod manden. 

- Første gang jeg så ham, da var jeg så bange. Man havde forestillet sig lidt sådan en lille uskyldig mand. Men han var faktisk en stor, skummel, gammel mand, siger hun. 

- Der kom nogle vilde sager frem, hvor jeg tænkte "Kunne dét være sket for mig?" Det værste var at vide, hvad den mand, der sad derovre, han ville have set mig gøre, siger hun. 

Manden var i gang med at afsone en straf på 4,5 års fængsel og blev idømt yderligere 20 dages fængsel for sit forsøg på at afpresse Maja Kallmayer.

Torsdag klokken 20.50 sender Station 2 programmet 'Fra venneanmodning til sexafpresning', hvor Maja Kallmayer og tre andre piger fortæller om, hvordan de er blevet udsat for seksuelle krænkelser på nettet. Du kan allerede nu se det på TV 2 PLAY