Krimi

Slovak tiltales for vold mod Papes forlovede, men sigtelsen om hadforbrydelse frafaldes

Byretten har afgjort, at 34-årig slovak skal varetægtsfængsles i yderligere 14 dage. Nye oplysninger i sagen.

Den 18. maj blev Søren Pape Poulsens forlovede, Josue Vasquez, overfaldet. Byretten har afgjort, at den 34-årige slovak skal varetægtsfængsles i yderligere 14 dage.

En 34-årig slovakisk mand skal fortsat sidde varetægtsfængslet i en sag, hvor han er sigtet for vold ved at have overfaldet Josue Vasquez, som er justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede.  

I retslokale 70 i Københavns Byret er det netop blevet afgjort, at den sigtede fængsles i yderligere 14 dage frem til den 13. juni.

Forsvareren for den sigtede krævede ellers den 34-årige slovak løsladt, da der er fremkommet nye, væsentlige oplysninger. 

- Det kan ikke bevises, at min klient har udøvet forsætlig vold. Det kan alene bevises, at han har taget del i et slagsmål. Det har han erkendt, siger forsvareren, advokat Michael Sahl Nielsen, på en videoforbindelse fra Vestre Fængsel, hvor han befinder sig med den sigtede og en slovakisk tolk. Men altså forgæves.

Anklager Jack Hurup oplyser samtidig, at den oprindelige sigtelse mod den slovakiske mand om, at der skulle være foregået en hadforbrydelse, frafaldes. Det skyldes, at anklagemyndigheden ikke kan bevise dette. Slovakken er dermed ikke længere sigtet for paragraf 266 b, den såkaldte racismeparagraf.

Nægter sig skyldig

Episoden fandt sted natten til den 17. maj omkring klokken 03.30 uden for LA Bar på Gammel Mønt i hjertet af København.

Slovakken, som selv er advokat, var i Danmark for at se VM i ishockey, og ifølge retsreferatet fra grundlovsforhøret forklarede Josue Vasquez til politiet, at den fængslede slovak uden varsel slog ham på højre side af ansigtet og halsen med knyttet hånd samtidig med, at han sagde "I don’t like homoes".

Den 34-årige nægter sig skyldig og hævder omvendt, at det var Josue Vasquez, der slog først.

Den slovakiske mand siger, at han havde været i byen i København natten til torsdag, at han var fuld, og at han på et tidspunkt kom op at skændes med en fremmed person. Han erkender, at han har været involveret i et slagsmål, men nægter, at han skal have sagt noget nedladende om homoseksuelle.

Slovakken arbejder til dagligt som skatteadvokat i Polens hovedstad, Warszawa.

Nye oplysninger i sagen

Dommeren i Københavns Byret fængslede oprindelig den 17. maj den 34-årige slovak i 13 dage.

Han blev da sigtet efter udlændingelovens paragraf 35, der betyder, at en udlænding kan varetægtsfængsles, "når der er bestemte grunde til at anse varetægtsfængsling for nødvendigt for at sikre udlændingens tilstedeværelse under sagen og under eventuel appel, indtil en eventuel bestemmelse om udvisning kan fuldbyrdes".

Københavns Politi oplyste onsdag i sidste uge, at man havde sikret videomateriale. Disse nye overvågningsvideoer fik den slovakiske mands forsvarer, advokat Michael Sahl Nielsen, til fredag at kære fængslingskendelsen til landsretten. 

- Politiets oplysninger betyder, at der er et helt nyt grundlag for fængslingen. Det er oplysninger, som bestemt taler for min klients sag, og derfor har jeg fundet det mest rigtigt at gå i landsretten med de her ting, siger Michael Sahl Nielsen.

Justitsminister Søren Pape Poulsens forlovede, Josue Medina Vasquez, blev overfaldet foran LA-bar i København natten til torsdag. Video: Elisabeth Thiis

Hurtigt defineret som hadforbrydelse

Kort efter episoden foran LA Bar kommenterede Søren Pape Poulsen sagen på Facebook.

‪- Nu ser vi fremad og bearbejder hændelsen så godt, som man nu kan. Jeg har ikke andre kommentarer til episoden. Det håber jeg, I alle har forståelse for, skrev justitsministeren.

Også Københavns Politi reagerede hurtigt på Twitter.

- Justitsministerens samlever er blevet udsat for vold i nat i København. I den forbindelse er en mand sigtet for hadforbrydelse og vold. Han er fængslet for vold frem til den 30. maj. Sagen efterforskes, skrev politiet, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligeledes i et tweet skrev, at Josue Vasquez var offer for en hadforbrydelse.

Kritik af politi og ministre

Dette får forsvarer Michael Sahl Nielsen til at rette kritik af både politiet og andre involverede myndigheder.

- Jeg mener, det er uanstændigt, at statsministeren blander sig i rettens gang, siger Michael Sahl Nielsen, forsvarer for den 34-årige sigtede i sagen, til TV 2.

- Man sidder her som advokat og er lidt forstemt. Det er lidt mærkeligt, at både politiet og statsministeren haster ud og siger, at der er tale om en hadforbrydelse, før min klient er blevet dømt for noget, siger Michael Sahl Nielsen, som også oplyser, at landsretten endnu ikke har taget stilling til det kæremål, han sendte fredag.

- Det er en kedelig situation. Det er meget mærkeligt, at landsretten ikke har taget stilling til de fire-fem siders materiale, jeg har sendt. Den påståede forurettede er forlovet med justitsministeren, så man kan mistænke, at der har været en finger med i spillet fra ministerens side. Men det er selvfølgelig ikke en mistanke, man kan begrunde, siger advokaten.

Michael Sahl Nielsen fortæller videre, at hans klient, som sidder bag tremmer i Vestre Fængsel, er meget uforstående over for, hvorfor han er fængslet.

- Han fatter ikke en daddel af det her. Han har erkendt, at han har slået én gang. Men han har også selv fået et slag, og han siger, at han har reageret med en afværgerefleks. Sandheden i denne sag kommer an på, hvilken side man står på, siger den slovakiske mands forsvarer.

Jagtede hinanden i gaderne

Søren Pape Poulsen og Josue Vasquez, der kommer fra Den Dominikanske Republik, mødte hinanden i sommeren 2013 i Bruxelles, hvor Vazquez arbejdede.

Josue Vasquez har over for politiet forklaret, at han kom ud fra LA Bar den pågældende nat, og at den sigtede altså uden varsel slog ham på højre side af ansigtet eller halsen.

Omvendt siger den 34-årige slovak, at Josue Vasquez var voldelig, og hævder tværtimod, at det var ministerens forlovede, der slog først. 

I retslokale 70 i Københavns Byret i dag, hvor TV 2 var til stede, kom det frem, at videoovervågningen fra området nær LA Bar viser, at den sigtede og den forurettede jagter hinanden rundt i gaderne natten til den 17. maj.

Overvågningen viser også, at Josue Vasquez forlod baren et halvt minut før den slovakiske mand, samt at slovakken spyttede efter Vasquez forud for, at den Vasques søgte tilflugt bag en dørmand.

Hævelser på kinden

Det kom også frem, at anklagemyndigheden har genafhørt Josue Vasquez, og at man har afhørt et vidne, som var i byen med den sigtede slovakiske mand.

Justistsminister Søren Pape Poulsens forlovede er desuden blevet undersøgt på Frederiksberg Hospital, og her har man kunnet konstatere, at han havde hævelser på højre del af sit ansigt, på det ene kindben og kæben.

Den slovakiske mands forsvarer, advokat Michael Sahl Nielsen, er skuffet over dagens afgørelse i Københavns Byret.

- Min klient har erkendt, at han har deltaget i et slagsmål, men dommeren har altså skønnet, at han har gjort sig skyldig i vold. Det er klart, at vi vil kære denne afgørelse til landsretten. Jeg er dog tilfreds med, at sigtelse mod min klient om, at han skulle have begået en hadforbrydelse, frafaldes, da dette ikke kan bevises, siger Michael Sahl Nielsen.

Omvendt fastholder anklagemyndigheden ved anklager Jack Hurup, at der er et homofobisk motiv i overfaldet, og at dette bør være en skærpende omstændighed. Til trods for at ingen vidner altså har hørt den slovakiske mand sige "I don’t like homoes".