Krimi

Nordea involveret i ny sag om hvidvaskning af penge

Endnu et vekselbureau er blevet sigtet for hvidvaskning, og i følge TV 2s oplysninger, er det igen Nordea, der har leveret 500-eurosedlerne.

Operation X afdækkede torsdag, hvordan Nordea i årevis har leveret 500-eurosedler til tre kriminelle vekselbureauer på Nørrebro i København, og at en stor del af disse kontanter er brugt til hvidvask af narkokriminelles fortjenester.

Nu er der ifølge TV 2s oplysninger endnu en hvidvasksag på vej mod et vekselbureau, og igen er Nordea involveret.

Københavns politi bekræfter, at de har sigtet et vekselbureau på Nørrebro for hæleri og hvidvaskning.

- Det er korrekt, at vi har efterforsket på en sag om hæleri og hvidvaskning rettet mod et vekselbureau, som vi mener, har hjulpet en hashorganisation med at hvidvaske hashpenge, siger Steffen Thaaning Steffensen, der er politikommissær i Københavns Politi.

Københavns Politi kom på sporet af vekselbureauet, efter politiet i en periode skyggede personer fra en hashorganisationen. Her fulgte politiets observationsgruppe de såkaldte pengemænd fra hashorganisationen ned til vekselbureauet på Nørrebrogade i København.

På den måde minder den nye sag om hvidvaskningssagen mod New Travel & Exchange og narkobagmanden Tejs Halberg.

Fra 500-euro til 200-euro

I den sag blev en Nordea-medarbejder indkaldt som vidne, og Operation X var til stede i retten, da medarbejderen under vidneansvar fortalte, at Nordea i 2014 havde leveret kontanter til omkring 15 vekselbureauer i Danmark, og at det sædvanligvis var 500-eurosedler, der blev bestilt.

Tilbage i 2011 blev Nordea ellers advaret af politiet om, at banken er forpligtet til konkret at konstatere, at der ved omvekslingen af 500-eurosedler ikke er tale om hvidvask eller forsøg på terrorfinansiering, men Nordea fortsatte altså med at levere enorme mængder af 500-eurosedler til kriminelle vekselbureauer frem til marts 2015.

Den nye hvidvaskningssag omhandler en periode fra 2014 til 2015.

- Pengene er hovedsageligt hvidvasket til 500-eurosedler og 200-eurosedler, forklarer politikommissær Steffen Thaaning Steffensen.

Sagen viser altså tilsyneladende, at selvom Nordea stoppede leveringerne af 500-eurosedler til vekselbureauer i marts 2015, så fortsatte banken med at levere den næsthøjeste seddel, 200-eurosedlen.

Nordea: Vi er kede af det

Nordens største bank har været særdeles leveringsdygtige i de store eurosedler.

Som Operation X viste, så har banken leveret for knap en milliard kroner i 500-eurosedler til kriminelle vekselbureauer.

Med den nyeste sag kan det være fjerde gang, at Nordeas forsyninger af kontanter er havnet direkte i hænderne på kriminelle på Nørrebro i København.

Banken ønsker ikke at kommentere på den nye sag, men henviser til deres mailsvar til TV 2:

- Set i bakspejlet ville vi ønske, at vi havde stoppet handlen med 500-eurosedler tidligere. Det er vi kede af ikke at have gjort. Det er vigtigt for os at understrege, at vi i Nordea tager vores ansvar meget alvorligt, og at vi nu ser denne form for forretning som noget, der hører fortiden til.