Krimi

Politi: Tre grunde til, at berygtet bande er knækket

En målrettet indsats, strengere straffe og intern splittelse betyder, at en af landets mest berygtede bander er svækket.

Det var primært medlemmer af banden Loyal To Familia (LTF), der var skyld i den store stigning i banderelateret vold i Storkøbenhavn sidste år.

I alt registrerede politiet 42 banderelaterede skudepisoder i sommeren og efteråret, hvor tre personer blev dræbt og flere ramt, blandt dem tilfældige på gaden.

Men mindre end et år efter er volden faldet markant, og politiet vurderer, at truslen fra LTF er reduceret markant.

- Organisation på gaden er ikke længere særlig stor, siger Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør og leder af Nationalt Efterforskningscenter.

Intern splittelse

Ifølge Michael Kjeldgaard skyldes svækkelsen af LTF tre faktorer - en massiv indsats fra politiet, mulighed for strengere straffe samt en intern splittelse i organisationen.

- Rigtig mange af de mest dedikerede medlemmer sidder nu enten varetægtsfængslet eller er ved at afsone en dom. Det er medlemmer, der har kriminalitet som levevej og ikke har nogen ambition om at blive resocialiseret, siger han.

Samtidig har dele af banden i blandt andet Aarhus og Tingbjerg erklæret sig uenige med bandens ledelse og er brudt ud, mens Michael Kjeldgaard også vurderer, at mange enkelte medlemmer er stoppet af frygt for straf.

- Den indsats, vi har lavet, har givet stof til eftertanke, siger han.

Flere bag tremmer end nogensinde

Nye tal fra Justitsministeriet viste i starten af maj, at der lige nu sidder flere bandemedlemmer fængslet end nogensinde før. Præcis 439 mennesker er lige nu bag tremmer for banderelateret kriminalitet, hvilket glæder justitsminister Søren Pape Poulsen.

- Når så store dele af bandemiljøet sidder i fængsel, er de for det første væk fra gaden, så vi andre kan leve i fred og ro. Og for det andet kan alle vores gode, forebyggende medarbejdere arbejde med at få dem væk, der er tæt på miljøet, så vi ikke føder en ny årgang bandemedlemmer, sagde han den 8. maj.

Samtidig er sagen mod Loyal To Familias leder, Shuaib Khan, stadig i gang. Det er nu op til Højesteret at vurdere, om han skal udvises for trusler mod en betjent.