Leverede en milliard kroner til kriminelle vekselbureauer – nu svarer Nordea på kritikken

Nordea beklager, at banken først i 2015 stoppede distributionen af 500-eurosedler - fire år efter en advarsel fra politiet.

I årevis har Nordea – Nordens største bank - forsynet kriminelle vekselbureauer i København med en milliard kroner i kontanter. Stort set alt blev leveret i 500-eurosedler, og de er blandt andet blevet brugt til at hvidvaske penge fra narkokriminalitet.

Det fortæller Operation X torsdag på TV 2.

I programmet jagter vært Morten Spiegelhauer svaret på, hvorfor Nordea forsatte med leverancerne af 500-eurosedler til vekselbureauerne helt frem til 2015, selvom banken allerede i 2011 af politiet blev advaret om, at 500-eurosedler primært bruges af kriminelle til hvidvask af penge og til finansiering af terrorisme.

Men Nordea har ikke ønsket at stille op til interview eller svare på specifikke spørgsmål. Ikke før nu.

Tre vekselbureauer dømt

I alt har Nordea leveret kontanter og primært 500-eurosedler til omkring 15 vekselbureauer i Danmark. Af dem er tre bureauer dømt for at have hjulpet kriminelle med at hvidvaske penge.

I de tre sager er det kommet frem, at Nordea samlet har leveret for en milliard kroner til de tre vekselbureauer i det tidsrum, sagerne dækker. 950 millioner af dem blev leveret i 500-eurosedler.

Selvom det er en alvorlig sag, så er den - i modsætning til andre store sager om hvidvask - meget simpel, og den burde være opdaget for længst. Det mener Jakob Dedenroth Bernhoft, der er tidligere juridisk chef i Danske Revisorer og nu selvstændig rådgiver.

- Det er den mest alvorlige sag vi har set på dansk grund, når det drejer sig om hvidvask. Den er meget banal. Det drejer sig simpelthen om en masse penge, der bliver kørt fra banken direkte over i de her vekselkontorer. Der er ikke noget indviklet i den. Det burde være opdaget af selv den yngste bankelev, at der var et eller andet galt her, siger han til TV 2.

Alligevel fortsatte Nordea frem til 2015 med at levere for millioner af 500-eurosedler til kriminelle vekselbureauer og medvirkede på den måde til, at kriminelle kunne hvidvaske penge fra narkokriminalitet.

Det beklager banken nu.

- Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt. Det er ikke noget, vi har lyst til at medvirke til. Det er noget, vi gør alt, der står i vores magt, for at undgå at medvirke til i dag. Men det, vi tænkte dengang, var, at vi leverede til lovlige virksomheder, som stod på Finanstilsynets liste over godkendte vekselkontorer, siger Julie Galbo, risikochef i Nordea til TV 2.

Indtjening på op til 22 mio. om året

Nordea kan ikke svare på hvad de nøjagtigt har tjent på salget af 500-eurosedler til vekselbureauer i Danmark, men i interviewet med  TV 2 NEWS giver Julie Galbo dette bud.

- Det er svært at sige, fordi vi gør det ikke op præcis på den måde, men vi har et internt estimat fra 2014, som tyder på, at vi har tjent mindre end to promille af vores samlede indtjening i de år kommer fra den her type af aktiviteter.

I 2013 var Nordeas indtjening i Danmark på 11,1 milliarder kroner, og to promille af det beløb svarer til lige over 22 millioner kroner.

Julie Galbo understreger, at det interne estimat er behæftet med en del usikkerhed og vedrører Nordeas valutasalg til alle kunder i Danmark og ikke kun til vekselbureauer, men hun mener også at beløbet er egentlig er underordnet.

- Der er ingen tvivl om, at hver en krone, vi har tjent på det her, er en krone for meget.

Tidligere PET-chef Frank Jensen er langt fra imponeret over at Nordea forsatte det massive salg af 500-eurosedler flere år efter politiets advarsler.

- Hvis det er overvejende sandsynligt, at det man foretager sig, vil føre til noget kriminelt, så er det også strafbart. Og der vil jeg så sige, at da det ikke er totalt hjernedøde mennesker, der sidder i Nordeas ledelse, så må det være overvejende sandsynligt for dem, at når de modtager store bunker af små sedler, der skal omveksles til 500-eurosedler, så er der ingen anden mulighed, at enten kan de ikke finde ud af at styre virksomheden eller også gør de det med vilje for at tjene penge, siger Frank Jensen til TV 2 NEWS.

Stoppede distribution for sent

Ifølge hvidvaskloven er det bankens ansvar at finde og underrette om mistænkelige transaktioner til politiet. Men Nordea kan ikke svare på, hvor mange gange banken har indberettet leverancer af 500-eurosedler til politiet.

- Vi har ikke leveret specifikke indberetninger på 500-eurosedler. Vi har leveret underretninger på leverancer af valuta til vekselkontorer. Det har ikke handlet specifikt om 500-eurosedler, men om de generelle aktiviteter hos visse typer kunder, siger Julie Galbo.

Hun siger, at banken har stoppet sin distribution af 500-eurosedler. Det skete dog først i 2015. Og det var for sent.

- Min bedste forklaring er, at det er et modenhedsspørgsmål. Man tænkte ikke på den måde på det tidspunkt, og det er vi nu voldsomt kede af. Det beklager vi. Det var ikke godt nok, siger Julie Galbo.