Højtstående bandemedlem får 20 års fængsel

Anklager havde krævet livstid. Den dømte nægtede, at han skød 11 gange for at dræbe.

Et højtstående medlem af banden Loyal To Familia skal i fængsel i 20 år for blandt andet drabsforsøg på to tilfældige cyklister på Nørrebro i København.

Det har Københavns Byret afgjort fredag.

Den 27-årige Billal Nabil Hassan er desuden dømt for at have forvoldt fare for andres liv eller førlighed og våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder.

Anklager Jens Povlsen havde krævet fængsel på livstid, hvilket er en usædvanlig straf i en sag, der handler om drabsforsøg.

- Jeg er godt opmærksom på, at det kan virke voldsomt i en sag om drabsforsøg. Men uanset hvordan man vender og drejer det, skal der idømmes livstid. Der er ikke anden mulighed sagde anklageren ifølge Ritzau i retten før dommen.

Ankede til landsret

Den dømte Billal Nabil Hassan ankede øjeblikkeligt dommen til Østre Landsret.

Han har erkendt skyderiet om natten den 21. september sidste år. Men han nægter, at han skød for at dræbe, og at skuddene faldt i forbindelse med den verserende bandekonflikt.

Men retten fandt, at skyderiet var egnet til at fremkalde en konflikt, fordi det fandt sted i et område, der kontrolleres af den rivaliserende bande Brothas. 

Den omstændighed giver mulighed for at fordoble straffen, og netop derfor endte det med en så udsædvanlig straf som 20 års fængsel. Som udgangspunkt er den længste tidsbestemte straf fængsel i 16 år.

- I og med at det er første gang, at vi har haft mulighed for at tage stilling til så grov en sag efter bandeparagraffen, så er det en rimelig usædvanlig sag. Jeg kan ikke huske at have set en lignende sag, siger anklager Jens Povlsen til TV 2.

I udmålingen af straffen lagde retten vægt på våbnets farlighed, antallet af skud, gerningsstedets karakter, den førnævnte regel om strafskærpelse, og at den dømte er tidligere straffet for personfarlig kriminalitet.

Skød 11 gange på under et minut

Det var omkring klokken 01 om natten, at Billal Nabil Hassan på under et minut affyrede 11 skud på den yderste del af Nørrebrogade i København, hvor Brothas hører til.

De første skud var rettet mod en 19-årig mand og to forskellige forretninger, hvor medlemmer af Brothas ofte hænger ud. Tre personer var i livsfare, men ingen blev ramt.

Efterfølgende løb Billa Nabil Hassen til Den Røde Plads, hvor han skød mod to tilfældige cyklister.

Den ene, en 32-årig svensk kvinde, blev ramt i ballen, og en mand i midten af 30'erne blev strejfet af et projektil

Den dømte var tiltalt for i alt fire drabsforsøg, men han blev frifundet for to.