16x9

TV 2 jagtede det bevis, politiet aldrig fandt - og fandt det

Det eneste øjenvidne i sagen om 'Drabet uden lig' står nu frem og fortæller, hvad han så. Journalist Jacob Kragelund jagter sporet, politiet overså.

Resumé

I forrige kapitel gennemgik journalist Jacob Kragelund politiets arbejde i forbindelse med retssagen, hvor to mænd blev idømt lange fængselsstraffe for drabet på den 40-årige familiefar og forretningsmand Henrik Haugberg Madsen, selv om der aldrig blev fundet et lig eller tekniske spor, som kunne bevise, at de havde slået ham ihjel.

Anklagemyndighedens tre kronvidner i drabssagen var alle – udover at de var dømte kriminelle – andenhåndsvidner, som ikke selv havde overværet forbrydelsen, men var blevet fortalt om den af den påståede lejemorder, Claus Stokholm Larsen.

De tre vidner kom hver især med detaljerede beskrivelser af, hvordan lejemorderen havde skaffet sig af med Henriks parterede lig. Den ene sagde, at liget var gravet ned, den anden, at det var opløst i en tønde med syre, og den tredje, at det var blevet kørt gennem en flishugger og derefter spredt ud i et dambrug.

Men selv om politiet gennem to år søgte efter ligrester rundt omkring i landet, lykkedes det aldrig at finde det mindste spor efter Henrik Haugberg Madsen.

Det eneste øjenvidne i sagen, en pensioneret major, som opholdt sig i en hytte i Karrebæksminde Feriecenter over for Henriks og partneren Bo Madsens hytte, fortalte i retten, at han så en hvid varevogn køre op foran parrets hytte den aften, hvor Henrik forsvandt.

Hidtil har øjenvidnet afvist at medvirke i et interview med TV 2 Dokumentar. Men nu skifter han mening og aftaler at mødes med Jacob Kragelund i feriecenteret på Enø.

***

På en overskyet og blæsende novemberaften i 2010 havde mørket lagt sig over de mange ens bungalowhytter i Karrebæksminde Feriecenter på Enø.

De fleste af hytterne lå ubeboede og mørklagte hen, men i én af dem, nummer 196, var der lys i vinduet. Her havde en pensioneret major og hans hustru lejet sig ind. Han sad med sin computer i køkkenet, og hun var faldet i søvn foran det tændte fjernsyn i stuen. Klokken var cirka 18.30.

Om et øjeblik skulle han blive vidne til et begivenhedsforløb, der ville få afgørende betydning for fundet af et vigtigt bevis i 'Drabet uden lig’ otte år senere.

Rekonstruktion fra tv-dokumentaren. Billedet viser den pensionerede major, som sad og kiggede ud af køkkenvinduet fra sin feriehytte over mod hytte nummer 201.
Rekonstruktion fra tv-dokumentaren. Billedet viser den pensionerede major, som sad og kiggede ud af køkkenvinduet fra sin feriehytte over mod hytte nummer 201. Foto: TV 2

Pludselig kom en bil kørende med høj hastighed og bremsede op foran hytten skråt overfor. Det var en sort Porsche Cayenne, noterede den tidligere militærmand sig.

To mænd i korte, sorte jakker sprang ud af bilen. De var lave og brede. Sådan lidt ”bodybuilder-agtige”, tænkte han. Mændene tog hver sin kasse fra bilens bagagerum og bar ind i hytten.

Efter noget tid kom også en hvid varevogn susende forbi og parkerede foran hytte nummer 201 med bagenden vendt mod døren. En mand i en lys jakke hoppede ned fra førerkabinen og gik ind i huset. Få minutter senere kom han ud igen sammen med en af mændene i de sorte jakker.

Rekonstruktion fra tv-dokumentaren. Luftfotoet viser den hvide varevogn (øverst), der parkerer foran hytte 201 ved siden af Bo Madsen og Henrik Haugberg Madsens sorte Porsche Cayenne, som stadig holdt med tændte lygter.
Rekonstruktion fra tv-dokumentaren. Luftfotoet viser den hvide varevogn (øverst), der parkerer foran hytte 201 ved siden af Bo Madsen og Henrik Haugberg Madsens sorte Porsche Cayenne, som stadig holdt med tændte lygter. Foto: TV 2

De to mænd bar en aflang, kasselignende genstand imellem sig. Den var tilsyneladende tung.

Sammen bugserede de genstanden ind i lastrummet på den hvide varevogn, hvorefter varevognens chauffør satte sig ind bag rattet og kørte igen. Kort efter forlod også manden i den sorte jakke stedet i den Porsche Cayenne, han var ankommet i.

Sådan lød beretningen fra den pensionerede major, da han senere blev indkaldt til afhøring hos politiet.

Han var det eneste øjenvidne til, hvad der foregik ved feriehytten på Enø den aften, hvor [Henrik Haugberg Madsen] forsvandt. I forhold til forklaringen fra Henriks partner, [Bo Madsen], tilføjede majorens vidneudsagn et nyt og vigtigt element:

Den hvide varevogn.

Politiets forgæves jagt på varevogn

Et års tid efter at Henrik Haugberg Madsen forsvandt fra [hytten på Enø], lavede politiet en rekonstruktion af, hvad der skete om aftenen den 11. november 2010.

Ligesom ved tidligere afhøringer fastslog den pensionerede major, der deltog i rekonstruktionen, at det var en varevogn af mærket Mercedes Sprinter, han havde set ved hytten.

Politiet ledte efter en en hvid Mercedes Sprinter som denne.
Politiet ledte efter en en hvid Mercedes Sprinter som denne. Foto: TV 2

I de efterfølgende to år ledte politiet efter en hvid Mercedes Sprinter, som indeholdt spor efter, at der havde ligget et blodigt lig i lastrummet. Men forgæves.

Den pensionerede major var dog ikke det eneste vidne, der havde omtalt en varevogn.

Hvis de leder efter en Mercedes Sprinter, så finder de den i hvert fald aldrig

Birgitte Mørup Rasmussen

Også den formodede lejemorder Claus Stokholm Larsens ekskone, [Birgitte Mørup Rasmussen], nævnte adskillige gange under politiets afhøringer, at Claus havde anskaffet sig en varevogn til den ”cutter-opgave”, han var blevet betalt for at udføre, og som gik ud på, at han skulle slå én ihjel og partere liget bagefter.

Parteringen skulle angiveligt være foregået i varebilens lastrum, mens den holdt parkeret på en [p-plads ved Claus' hus] i Herfølge. Ved højlys dag og tæt på en børnehave.

Birgitte Mørup Rasmussen.
Birgitte Mørup Rasmussen. Foto: TV 2

Ekskonens beskrivelse af varevognen var dog anderledes end øjenvidnets. Ifølge hendes vidneforklaring var der tale om en tofarvet Folkevogn Transporter, som var lys beige og havde en blå kant nederst.

Politiet skrev oplysningerne ned, men gjorde tilsyneladende ikke meget ud af at undersøge dem. Efter Birgitte Mørup Rasmussens mening var det en stor fejl:

- Hvis de leder efter en Mercedes Sprinter, så finder de den i hvert fald aldrig, som hun siger til journalist [Jacob Kragelund] fra TV 2 Dokumentar.

Øjenvidnet står frem

Øjenvidnet, den pensionerede major [Breide Esbensen], har hidtil afvist at stå frem med navn i et interview med TV 2 Dokumentar. Men han går nu med til at mødes med tv-holdet i feriecenteret på Enø for at tale om den varevogn, som sandsynligvis blev brugt til at fragte Henriks lig væk i.

Interview med "Majoren"

Endnu engang tager Breide Esbensen plads ved køkkenvinduet i nummer 196 med udsigt til rækken af hytter på den anden side af vejen. Han fortæller Jacob Kragelund, hvordan politiet afhørte ham om varevognen.

- Politiet kom med nogle reklamer af forskellig slags, og der kiggede vi på nogle bilreklamer, og så sagde jeg: "Det er den der!", siger majoren.

Hvad mærke var de bilreklamer, I kiggede på?

- Det var Mercedes, for det var det, jeg havde oplyst.

Vi skal huske på, at det er mørkt. Er du sikker på, at du kan se logoet mellem de to forlygter?

Jacob Kragelund

Havde politiet andre mærker med?

- Nej.

Hvorfor er du så sikker på, at det lige præcis var Mercedes-mærket, den her varevogn havde?

- Det kunne jeg jo næsten se, da den holdt derovre. Du kan se stjernen på fronten, og så har den et… altså, det VAR en lang Mercedes varevogn, husker Breide Esbensen om synet af bilen, som stod ved hytte nummer 201, cirka 50 meter fra vinduet, hvor han sad.

square to 16x9

Vi skal huske på, at det er mørkt. Er du sikker på, at du kan se logoet mellem de to forlygter, når det er buldrende mørkt?

- Ja, det mener jeg, at jeg kunne. Skal vi så bare sige formen og den udformning, som bilen har, karosseriet og så videre. Der var ingen tvivl om, at det var en lang Mercedes.

Kunne man forestille sig, at det måske var en Folkevogn Transporter?

- Jo, men de laves jo ikke helt så lange. Men det kunne man da godt forestille sig, at det har været. Det er da ikke utænkeligt. Men jeg vurderer stadigvæk, at det var en lang Mercedes Sprinter-model.

Varevogn blev købt på nettet

Jacob Kragelund og holdet af undersøgende journalister beslutter at gå videre med Birgitte Mørup Rasmussens oplysninger, som politiet aldrig undersøgte.

- Jeg har aldrig haft en hvid varevogn

square to 16x9
Claus Stokholm Larsen i én af sine varevogne. Foto: Privatfoto

Birgitte Mørup Rasmussen husker tydeligt, hvordan eksmanden anskaffede sig den tofarvede Folkevogn Transporter:

- Han købte den over nettet på Den Blå Avis eller noget lignende af en inder, kontant. Han gav 10.000 for den, og da han havde købt den, holdt den på Karlslunde rasteplads, indtil han skulle bruge den, fortæller hun.

Claus Stokholm Larsen foran en af sine gule varevogne af mærket Mercedes Vito. Birgitte Mørup Rasmussen sidder i bilen.
Claus Stokholm Larsen foran en af sine gule varevogne af mærket Mercedes Vito. Birgitte Mørup Rasmussen sidder i bilen. Foto: Privatfoto

[Claus Stokholm Larsen] benægter pure, at han nogensinde skulle have haft en hvid eller tofarvet varevogn. Til gengæld havde han på det tidspunkt et par gule Mercedes Vito'er. Men ifølge it-specialister, der har undersøgt hans computer, lavede Claus faktisk en internetsøgning på ”Folkevogn Transporter” nogle uger før Henriks forsvinden.

TV 2 Dokumentar må finde ud af mere om bilen. Måske findes den stadig et sted derude, selv om Claus på et tidspunkt fortalte Birgitte, at han havde fået presset bilen på et autoværksted i Valby, så den aldrig ville blive fundet igen.

Jacob Kragelund går på jagt i Det Kgl. Biblioteks arkiver for at gennemsøge annoncerne på brugtvognsmarkedet i 2010. Her finder han frem til en sælger, som passer på Birgittes beskrivelse.

Journalist Jacob Kragelund leder efter annoncer på brugtbilsmarkedet i gamle arkiver fra 2010.
Journalist Jacob Kragelund leder efter annoncer på brugtbilsmarkedet i gamle arkiver fra 2010. Foto: TV 2

En opringning til sælgeren med det indisk klingende navn bekræfter, at han for syv år siden afleverede varevognen på en rasteplads. Men han kan ikke længere huske detaljer om køberen.

Ifølge motorregistret er den tofarvede Folkevogn Transporter første gang blevet indregistreret i 1999. Desuden fremgår det af registret, at den 19 år gamle varevogn stadig er i brug.

Den nuværende ejer købte vognen den 2. december 2010. Bare tre uger efter Henrik Haugberg Madsens forsvinden.

Har Birgitte virkelig haft ret, når hun hele tiden har fastholdt sin historie om, at Henriks lig blev parteret i en Folkevogn Transporter?

Fundet i laden

Den nuværende ejer af den tofarvede varevogn er håndværker, hedder [Preben Jensen] og har bilen holdende hos sin arbejdsgiver på Østsjælland. Han har gennem de seneste syv år brugt varevognen i sit arbejde som vvs'er.

Jacob Kragelund kører over for at se nærmere på køretøjet. Da han ankommer til ejendommen, får han øje på forenden af en Folkevogn Transporter, der står halvt skjult i en lade.

Jeg har aldrig brudt mig om bilen. Jeg kan ikke forklare det. Det var ligesom, der var et eller andet over den

Preben Jensen, nuværende ejer af varevogn

En mand iført mørkegrå overalls står ved siden af bilen og kommer Jacob Kragelund i møde. Ejeren Preben Jensen er midaldrende og har gråsprængt overskæg og stærke briller. De hilser kort på hinanden og går sammen ind i laden.

Så den sådan ud, da du købte den, Preben? Altså tofarvet, blå forneden og hvid foroven?

- Ja, det gjorde den.

Har du nogensinde gjort bilen rent her bagi lastrummet?

- Næh. Jeg har fejet den ud. Det er det eneste, jeg har gjort.

Hvornår købte du bilen?

- Det gjorde jeg i 2010, i december måned.

Får du noget at vide om bilens forhistorie?

- Nej.

Jacob Kragelund viser Preben Jensen et foto af Claus Stokholm Larsen.

Preben Jensen kigger på et billede af Claus Stokholm Larsen.
Preben Jensen kigger på et billede af Claus Stokholm Larsen. Foto: TV 2

Var det ham her, du købte bilen af?

- Nej, det er jeg sgu ikke sikker på. Det ansigt siger mig ikke noget, konstaterer Preben Jensen, som dog kan huske, at sælgeren boede lidt uden for Slagelse.

Da du overtager bilen, er der så noget, du synes er usædvanligt ved den?

- Det eneste, jeg synes, er… jeg har aldrig brudt mig om bilen. Jeg kan ikke forklare det. Det var ligesom, der var et eller andet over den.

- Han sagde, at han havde slagtet en gris

TV 2 Dokumentar er nu i besiddelse af den tofarvede varevogn, Birgitte Mørup Rasmussen har beskrevet. Næste skridt er at finde forbindelsen mellem varevognen og Claus Stokholm Larsen.

Hvem var den mellemmand, der solgte bilen videre for Claus? Og hvordan så bilens lastrum ud, da mellemhandleren modtog den fra Claus? Det er syv år siden, så måske er alle spor af drabet for længst vasket væk.

Jacob Kragelund og hans journalistkolleger går i gang med at undersøge, om Claus Stokholm Larsen kendte nogen i Slagelse-området på Vestsjælland. Dér hvor den nuværende ejer sagde, at sælgeren af varevognen boede. Det viser sig, at en af Claus’ venner - som Claus tidligere har haft et autofirma sammen med – bor på Vestsjælland.

Der var blod i den deroppe foran. Specielt oppe i forenden. 

"Poul", mellemhandler af varevogn

Jacob Kragelund opsøger vennen, som ønsker at være anonym og omtales som [”Poul”]. Da Jacob Kragelund kommer kørende i varevognen, husker ”Poul” straks, at han videresolgte vognen for Claus.

Kan du prøve at beskrive for mig, hvordan bilen så ud den dag, Claus kom med den? Hvordan så den ud her inde i lastrummet?

- Der var blod i den deroppe foran. Specielt oppe i forenden. Jeg er overbevist om, at der var så meget blod, at hvis man piller pladen i bunden ud, så er der noget nedenunder.

Sådan så bunden af varevognen ud, da Jacob Kragelund overtog den fra håndværkeren Preben Jensen. Der er meget skidt, men intet blod.
Sådan så bunden af varevognen ud, da Jacob Kragelund overtog den fra håndværkeren Preben Jensen. Der er meget skidt, men intet blod. Foto: TV 2

Hvad er det så, Claus gør?

- Jamen, han tager jo tingene ud, og så begynder han at vaske, og det løber selvfølgelig ud, da han sætter vandslangen ind.

Hvordan forklarer Claus alt det blod?

Ifølge mellemhandleren
Ifølge mellemhandleren "Poul" lå der noget gult værktøj, blandt andet en bajonetsav som denne, i det blodige lastrum på varevognen, da Claus Stokholm Larsen ankom i den. Foto: TV 2

- Han sagde, at han havde slagtet en gris. Det studsede jeg ikke så meget over. Jeg gik ind og lavede nogle andre ting, og da jeg kommer ud på et senere tidspunkt, brænder han noget af omme bagved, fortæller ”Poul”, der ikke ved præcist, hvad det er, Claus brænder af.

Politiet har jo også været i kontakt med dig. Hvorfor har du ikke fortalt det her til politiet?

- Fordi jeg ikke er blevet konfronteret på den måde her. Politiet spørger til en Mercedes Sprinter, og sådan én har jeg ikke været i besiddelse af overhovedet.

Konfrontation med Claus og Bo

TV 2 Dokumentar er nu kommet så langt i deres efterforskning, at tiden er inde til at konfrontere de to drabsdømte, som hele vejen igennem har nægtet sig skyldige i forbrydelsen.

Jacob Kragelund tager endnu engang turen ud til Renbæk Statsfængsel, hvor Claus Stokholm Larsen og Bo Madsen afsoner deres drabsdomme på henholdsvis 15 og 13 års fængsel.

square to 16x9
Claus Stokholm Larsen og Bo Madsen. Foto: TV 2

Politiet mener, at Henrik Haugberg Madsen blev dræbt, kort efter han ankom til hytten på Enø. Herefter blev hans lig fragtet væk i varevognen, som politiet mener, at lejemorderen Claus Stokholm Larsen ankom i.

Claus Stokholm Larsen har dog selv en helt anden forklaring på sin færden den dag, drabet fandt sted. Han hævder, at han tilbragte hele eftermiddagen og aftenen i sit hjem, hvor han blandt andet arbejdede med regnskaber og besvarede mails på sin computer.

Claus Stokholm Larsen foran sin computer.
Claus Stokholm Larsen foran sin computer. Foto: Privatfoto

Men kan det være sandt? Flere ting taler imod hans forklaring.

It-specialister har undersøgt aktiviteterne på Claus Stokholm Larsens computer, som viser, at han åbnede nogle billeder klokken 15.56 og derefter ikke brugte pc’en igen før klokken 20.27.

Så der var et ”hul” i aktiviteterne på over fire timer, hvor han sagtens kunne have forladt sit hjem. Claus’ mobiltelefon var også død i en tilsvarende lang periode, hvor han modtog fem ubesvarede opkald.

Tidslinje over sporbare aktiviteter torsdag 11. november 2010

square to 16x9

På videooptagelser fra overvågningsanlægget ved Claus’ rækkehus i Herfølge ser man Claus Stokholm Larsen gå ind i sit hus for sidste gang om eftermiddagen klokken 17.14, og derefter er der ingen sporbar aktivitet fra ham, før han klokken 20.08 ringer efter en pizza.

Det er inden for det tidsrum, politiet mener, at Claus sneg sig ud ad bagdøren, kravlede gennem et hul i hækken og kørte til Karrebæksminde Feriecenter, dræbte Henrik Haugberg Madsen, bar liget ind i varevognen og kørte retur til p-pladsen ved rækkehuset.

Politiet undersøger, hvorvidt det var muligt for Claus Stokholm Larsen at forlade sit rækkehus gennem baghaven, hvor der ikke var installeret kameraovervågning.
Politiet undersøger, hvorvidt det var muligt for Claus Stokholm Larsen at forlade sit rækkehus gennem baghaven, hvor der ikke var installeret kameraovervågning. Foto: Politiets arkivmateriale

Claus Stokholm Larsen har hele tiden benægtet, at han nogensinde skulle have sat sine ben i Karrebæksminde. Samtidig hævder han, at han har et alibi, fordi Henrik Haugberg Madsen modtog et opkald fra vennen [Preben Svendsen] på sin mobiltelefon i feriehytten klokken 19.26 og derfor må have været i live kort før, Claus bestilte en pizza i Herfølge – 51 kilometer derfra.

Det lyder jo helt grotesk

Claus Stokholm Larsen

Da Claus ser et foto af varebilen, som TV 2 har fundet, benægter han stædigt ethvert kendskab til den.

- Så skulle det angiveligt være den sagnomspundne bil, der ikke har eksisteret? lyder Claus Stokholms ironiske kommentar.

Jacob Kragelund præsenterer de nye oplysninger for Claus Stokholm Larsen. Video: TV 2 Danmark

Heller ikke oplysningen om det blodige lastrum kan han forholde sig til.

- Det lyder jo helt grotesk. Hvem fanden slagter en gris i en bil? Det er jo åndssvagt, konstaterer han.

Bo Madsen er lige så uforstående over for oplysningen om den blodige varebil og Claus’ rolle i sagen.

- Jamen, så skulle han jo have løjet mig direkte op i ansigtet hver evig eneste dag! udbryder Bo Madsen en anelse chokeret til Jacob Kragelund.

Jakob Kragelund præsenterer Bo Madsen med de nye oplysninger. Video: TV 2 Danmark

Det vil jeg faktisk give dig ret i, og det er derfor, jeg tænker, at den eneste anden mulighed er, at du selv er involveret i det her.

- Jamen, det ER jeg ikke. Og det garanterer jeg for! fastslår Bo Madsen.

Er der stadig blod i bilen?

Selv om varevognen nu er fundet, er det langt fra sikkert, at der stadig er rester af det blod, som mellemhandleren ”Poul” så store mængder af i lastrummet for syv år siden.

Vi er nødt til at gøre den grundigt ren, før vi går i gang

Sonny Björk

Umiddelbart er der ingen synlige pletter af indtørret blod på den træplade, der ligger i bunden af bilen. Så der skal eksperthjælp til.

Jacob Kragelund kontakter den svenske kriminaltekniker [Sonny Björk], som har mere end 40 års erfaring med at finde tekniske spor på gerningssteder. Han skal undersøge bilen nærmere.

Varevognen undersøges

square to 16x9
Sonny Björk i gang med at undersøge varevognen. Foto: TV 2

- Vi er nødt til at gøre den grundigt ren, før vi går i gang. For jo renere den er, jo mindre forurenet vil blodet være, forklarer Sonny Björk.

De to mænd støvsuger bilens bund og ifører sig hvide beskyttelsesdragter. De får ved fælles hjælp lirket træpladen op fra lastrummets gulv. På den rillede, hvidlakerede metalbund, der nu kommer til syne, ligger der mere løst skidt. Men der er fortsat intet synligt blod.

På 360-graders optagelsen af varevognen nedenfor kan du selv klikke dig rundt i lastrummet. Her er bundpladen lagt tilbage i bilen igen, og et lille stykke forrest er skåret ud til at foretage en dna-undersøgelse.

- Der er så meget snavs, og blod kan absorberes af den slags skidt. Men vi må prøve at spraye med luminol og se, om vi får en reaktion, lyder det fra den svenske kriminaltekniker.

Luminol-sprayen, som Sonny Björk omtaler, kan afsløre selv de mindste rester af blod. Det viser sig ved en selvlysende grøn farve, der kan ses i mørke.

Sonny Björk sprayer området forrest i lastrummet ved væggen ind til førerkabinen, der hvor mellemhandleren ”Poul” fortalte, at han havde set den største blodmængde.

I mørket lyser varevognens bund pludselig op i forenden af lastrummet.
I mørket lyser varevognens bund pludselig op i forenden af lastrummet. Foto: TV 2

Jacob Kragelund slukker for det elektriske lys. Der bliver helt mørkt i garagen. Det eneste, der ses, er et fosforescerende, grønt skær fra bilens lastrum. Det er blod. Og der er meget af det.

Undersøgelser afslører senere, at blodet er Henrik Haugberg Madsens.

16x9

Sidste kapitel

Datteren får endelig sit svar - men hvad siger de dømte?

Sidste kapitel

Datteren får endelig sit svar - men hvad siger de dømte?

Familien føler sig nu sikre på, at Henrik blev dræbt. Men hvad med de to mænd, der er dømt for drabet? Ændrer fundet af Henriks blod på deres forklaring? Se med i sjette og sidste kapitel, hvor TV 2 konfronterer dem med det nye fund.

'Drabet uden lig' er en dokumentarserie i seks afsnit.

Kapitel 1: Uskyldigt dømt?

Kapitel 2: Lejemorderen

Kapitel 3: Skæbnemødet

Kapitel 4: Vidnerne

Kapitel 5: Varevognen

Kapitel 6: Beviset

Se 'Drabet uden lig' på TV 2 PLAY