Ubådssagen

Peter Madsens tidligere ven: - Jeg har tre ufærdige breve til ham liggende

Det har påvirket Daniel Karpantschof dybt, at hans tidligere ven har vist sig at være morder, og derfor er han lettet over livstidsdommen.

Mange danskere fulgte onsdag med i spænding, da Peter Madsen fik sin dom for mordet på den svenske journalist Kim Wall.

Men mens mange danskere har fulgt med i den makabre drabssag af ren nysgerrighed, sidder der også en hel del mennesker rundt omkring i det ganske land, for hvem sagen har en anden betydning.

En af dem er Daniel Karpantschof.

I mere end to år var han tætte venner med den nu drabsdømte Peter Madsen. Et venskab, som et mord og en retssag nu har vendt op og ned på. Det fortæller han i ’Go’ aften Danmark’.

- Haft det ad helvede til

Onsdag ved middagstid blev Peter Madsen kendt skyldig i drabet på Kim Wall, andet seksuelt forhold end samleje af særligt farlig karakter og usømmelig omgang med lig. For det er han blevet idømt fængsel på livstid.

Det er den hårdeste straf, man kan få i Danmark, men alligevel ser hans tidligere ven positivt på sagens udfald.

- Jeg har rent ud sagt haft det ad helvede til. Det har været en meget, meget mærkelig proces at skulle være vidne til og få ind på livet. Derfor er jeg mere lettet end noget andet. Jeg endte med ikke at være så meget i tvivl om, hvorvidt han var skyldig eller ej, så idéen om, at han måske kunne blive frifundet, fordi der ikke nødvendigvis var fuld bevisførelse for, at han kunne kendes skyldig – den tanke var i virkeligheden mere ubehagelig end så meget andet, fortæller Daniel Karpantschof, der også har arbejdet sammen med Peter Madsen.

- Et fantastisk menneske

Den overbevisning har Daniel Karpantschof dog ikke haft hele vejen igennem.

- Jamen, til og med den 10. august var han jo et af de mest fantastiske mennesker, jeg har mødt. Virkelig et dejligt menneske, siger han og erkender, at det er svært at høre sig selv sige sådan om en mand som Peter Madsen.

- Det har været en rejse for mig at skulle forene den Peter, jeg kendte, med den Peter, som har siddet på den her anklagebænk. For det er jo selvfølgelig det samme menneske, og det må man jo også forholde sig til.

I første omgang troede Daniel Karpantschof da heller ikke, at hans ven stod bag Kim Walls forsvinden.

- Der var selvfølgelig en lang periode, hvor man som tidligere ven og sparringspartner sagde: ”Vi må hellere give ham the benefit of the doubt”. Men på et eller andet tidspunkt i løbet af efteråret – omkring oktober, november – der blev det tydeligt, at der var noget, der ikke hang sammen, siger han og henviser til den periode, hvor forskellige del af Kim Walls lig dukkede op.

- Forvrider ens opfattelse

Da Daniel Karpantschof først havde ændret holdning til Peter Madsens uskyld, ramte sagen ham hårdt.

- Jeg havde det rent ud sagt ad helvede til. Det er jo ikke mig, der er offeret her, men det er klart, at man bliver påvirket af, at der er et menneske, der kan gøre det her. At det så er et menneske, man har stået nær, og som har stået nær en, og som man har positive indtryk af og relationer til – det forvrider jo fuldstændigt ens opfattelse af de relationer, man har, fortæller han.  

Samtidig sluttede venskabet til den drabsdømte øjeblikkeligt.

- Jeg har tre ufærdiggjorte breve liggende på mit kontor til ham. I virkeligheden har jeg gerne villet prøve at forstå nogle af de her ting, men på den anden side har jeg spurgt mig selv, om jeg egentlig har et behov for at have ham som en del af mit liv. Det er ikke et behov, jeg har. Det er et afsluttet kapitel for mig nu, og det er måske også derfor, at jeg er lettet over, at han ikke blev frifundet, for så havde det åbnet en masse døre, siger Daniel Karpantschof.

Sov ikke i tre dage

Undervejs i retssagen deltog Daniel Karpantschof i et enkelt retsmøde. Det gjorde han for at tvinge sig selv til at forholde sig til, at mennesket, han kendte som en ven, og mennesket, der var drabstiltalt, var en og samme person.

- Det var et meget grafisk retsmøde. Det var meget ubehageligt, og det endte med, at jeg gik ud derfra og var meget tæt på at kaste op. Det bliver meget virkeligt, når anklageren hiver en skruetrækker frem og siger: ”Sådan her så den ud”.

Efter retsmødet sov Daniel Karpantschof ikke i tre dage, og siden da har han kun fulgt sagen på afstand.

Selv om dagens domsafsigelse viste sig kun at være et foreløbigt punktum i sagen, da Peter Madsen og hans forsvarer omgående ankede dommen til landsretten, bliver det det sidste punktum for hans tidligere ven.

- Nu er det det. Der er en masse ting, som ligesom er afsluttet. Der er dog også nogle ting, der hænger fast. Jeg kan ikke kigge på en skruetrækker uden at reagere, og jeg har stadigvæk nætter, hvor jeg vågner og tænker: "Shit, mand".

- Jeg er stadig fascineret

Daniel Karpantschof er ikke den eneste af Peter Madsens venner og samarbejdspartnere, som sagen har taget hårdt på.

En anden er orlogskaptajn Steen Lorck, som fulgte dagens domsafsigelse fra fjernsynet hjemme i privaten.

Han var venner med Peter Madsen i ni år, og også han har definitivt afsluttet venskabet med den dømte, som, han er overbevist om, er skyldig.

Ligesom Daniel Karpantschof husker han dog også Peter Madsen for en anden side end de fleste andre danskere.

- Han er et fantastisk begavet menneske, som både har teoretiske og praktiske færdigheder. Jeg er stadig fascineret af alt det, han har udrettet, siger Steen Lorck.

- Men han er også en mand, som har to sider. Han har en decideret skyggeside, som han har været dygtig til at skjule for mig.

Torsdag aften sender TV 2 en Station 2-dokumentar med Daniel Karpantschof og andre af Peter Madsens forhenværende venner. Se med på TV 2 klokken 20.50 eller på TV 2 PLAY.