Ubådssagen

Peter Madsens forsvarer: Han var yderst påvirket

I en livechat på tv2.dk fortalte Betina Hald Engmark, der forsvarede Peter Madsen i ubådssagen, hvornår hun mødte ham første gang.

Peter Madsen sad helt stille og kiggede ned, da dommeren i Københavns Byret onsdag læste op fra dommen.

Tilhørerne i retten kunne se en mand i sort bluse og sort jakke, som virkede til at tage livstidsdommen med ro.

Men ifølge den person, der var tættest på Peter Madsen i retten, så var den drabsdømte ubådsbygger påvirket, da han hørte dommen.

I en livechat på tv2.dk svarede hun på spørgsmål fra TV 2s brugere, og her blev hun spurgt til, hvordan Peter Madsen reaktion var på dommen:

- Den var, som man kan forvente, når en person er blevet idømt lovens strengeste straf. Han er selvfølgelig yderst påvirket og også chokeret, siger Betina Hald Engmark.

Ikke enige i dommens resultat

Betina Hald Engmark havde efter domsafsigelsen ikke mange kommentarer til de mange fremmødte journalister. Det begrunder hun med, at sagen er anket til Østre Landsret og derfor ikke er færdig endnu.

- Jeg havde den kommentar, som jeg kunne komme med på daværende tidspunkt. Og det var jo, at min klient og jeg ikke er enige i dommens resultat, og derfor har min klient valgt at anke. Straffesagen er således ikke afsluttet endnu. Ligesom under byrettens behandling af sagen så tager jeg afstand fra, at ankesagen skal køre i pressen, siger hun.

Og det især er den store interesse fra medierne, der har gjort sagen speciel for forsvarsadvokaten.

- Den her sag er isoleret set ikke den største straffesag, jeg har været med til. Men hvis man måler det ud fra det mediecirkus, der har været - så jo. Så har det været den største sag. Den store medieinteresse har været utroligt tidskrævende, siger hun.

Her følger nogle af de spørgsmål, Betina Hald Engmark svarede på fra TV 2s brugere.

Kendte du Peter Madsen i forvejen?

- Nej. Jeg anede ikke engang, der var en person, der hed Peter Madsen, som var ubådsbygger, før den 11. august 2017, siger Betina Hald Engmark.

Hun var på vej hjem fra Skanderborg Festival om aftenen den 11. august, da hun blev ringet op og spurgt, om hun ville fungere som hans forsvarer i sagen, fortæller hun.

Det var familien til Peter Madsen, der spurgte hende. Og hun mødte ham første gang den 12. august på Københavns Politigård inden en afhøring.

Hvorfor sagde du ja til at være hans forsvarer?

- Alle har i et retssamfund krav på at få en forsvarer. Og når sagen har en vis grovhed, har man også krav på at få beskikket en forsvarer af retten. Så når jeg bliver spurgt, om jeg vil være forsvarer i en sag, så siger jeg selvfølgelig ja. Så længe jeg har kompetencerne og tiden til det. For jeg tror på vores retssamfund.

Skal du også repræsentere Peter Madsen i ankesagen?

- Ja, det er i hvert fald det, der er planen på nuværende tidspunkt.

Har Peter Madsen fortalt dig, om han slog Kim Wall ihjel?

- Hvad min klient har fortalt mig vil altid være omfattet af en tavshedspligt. Derfor hverken kan eller vil jeg kommentere på det.

Forholder du dig til, hvorvidt du tror, han har gjort de ting, han bliver anklaget for eller ej?

- Nej, det gør jeg ikke. For jeg skal ikke tage stilling til, om han er skyldig eller ej. Mit job er alene at forsvare ham og hans interesserer og sikre, at han får en fair og retfærdig rettergang.

Du kan læse alle Betina Hald Engmark svar i livebloggen her.