Ubådssagen

Klokken 13 rettes hele verdens opmærksomhed mod Danmark

Den 25. april klokken 13.00 falder afgørelsen i en af de kriminalsager, der har påkaldt sig mest opmærksomhed. Ikke kun i Danmark, men i hele verden.

Følg domsafsigelsen direkte på tv2.dk og TV 2 NEWS klokken 13.

Jeg befandt mig i Nordengland på grænsen til Skotland, da Kim Wall stævnede ud med Peter Madsen i august sidste år. Jeg var på orlov med min mand, da en af de mest spektakulære kriminalhistorier nogensinde ramte Danmark. Jeg fulgte udviklingen på TV 2 Play på min iPad, når vi kom til et sted med wifi. Min mand insisterede på, at jeg holdt orlov, men det var svært. Det at være væk, når man som jeg har dækket de fleste af de store krimisager, siden jeg blev ansat på TV 2 for 17 år siden.

Det var et forløb, der var ret voldsomt at følge. Der er kvinder, der bliver dræbt og tortureret og smidt i vandet, men dette skete på en ubåd, på bunden af havet. Og et nærmest vanvittigt forløb med en ubådsbygger, der kommer sikkert i land og til vores fotograf fortæller, at han er ked af, at Nautilus er sunket. Det er det, han tænker mest på, da han går i sin kedeldragt på vej hen til en politibil.

Resten kender de fleste ganske godt. At han dagen efter i grundlovsforhør blev sigtet for drab. At han skiftede forklaringer fra først at have fortalt, at Kim Wall fik en luge i hovedet og døde, og efter hendes hoved blev fundet forklarede, at hun måtte være død af en forgiftning, og han ikke kunne komme ned til hende, da et undertryk forhindrede ham i at åbne lugen.

Og vi fulgte eftersøgningen af hendes krop. Flere end 1000 dykkertimer med hjælp fra svenske lighunde, fra hendes torso blev fundet den 21. august, til den sidste arm blev fundet i november.

Sagen fylder flere end 5000 sider, der er afhørt omkring 215 vidner og politiet har fået flere end 1000 henvendelser.

Faktiske forhold

De faktiske forhold ligger klar. Peter Madsen og Kim Wall sejler ud den 10. august klokken 19.20. Kim Wall sender flere billeder til sin kæreste fra klokken 19.25 og en time frem. Sidste sms fra hende til kæresten er 20.16. Hun skriver: ”I am still alive by the way, but going down. I love you. He brought coffee and cookies".

Klokken 20.29 er der konstatereret nogle få internetaktiviteter fra hendes telefon. Der slutter de sidste livstegn. Hendes kæreste forsøger at kontakte hende 21.43 og bliver bekymret, da han ikke får kontakt. Klokken 20.20 ligger ubåden Nautilus i nærheden af et krydstogtsskib. Fra 20.43 til 23.05 er Nautilus usynlig på radaren. Den er neddykket i 3 timer og 40 minutter.

Kim Walls kæreste har forklaret i retten, at de begge skulle holde en afskedsfest. Ugen efter skulle de sammen flytte til Beijing. Hun havde i april forsøgt at få en interviewaftale med Peter Madsen. Hun var nemlig i gang med at skrive en artikel til magasinet Wire om det danske rumkapløb, og da Peter Madsen pludselig ringer om eftermiddagen den 10. august og vil interviewes, springer hun på. Også selv om parret reelt har en afskedsfest med venner senere.

Hendes kæreste overvejer at tage med, men de bliver enige om, at han skal modtage gæsterne, og så støder hun til senere. Hun vil have artiklen i hus, inden de skal rejse. Da han ikke kan komme i kontakt med hende, bliver han selvsagt nervøs. Og ved 02.00-tiden kontakter han politiet. I løbet af natten bliver der iværksat en større efterforskning. Nautilus bliver set om morgenen den 11. august klokken 10.00. En helikopter får kontakt med Peter Madsen, der fortæller, at han har haft tekniske problemer, men nu er på vej til Refshaleøen. 40 minutter efter synker Nautilus. Vidner på en sejlbåd ser ham stå på toppen af ubåden og redder ham om bord, da ubåden synker.

Madsen bliver sejlet til Kastrup. Flere medier, deriblandt TV 2 står der, da han ankommer. Politiet er der, og han bliver anholdt klokken 11.35.

Inden han bliver afhørt, bliver han kørt til Retsmedicinsk Institut. Han havde friske rifter og blod over venstre næsebor. Blod, der senere viste sig at være Kim Walls. Ved den første afhøring, der fandt sted på Station City fra 14.30-18.30 forklarer han, at han har sat Kim Wall af på Refshaleøen klokken 22.30.

Klokken 10.38 næste dag bliver han fremstillet i grundlovsforhør. Han bliver sigtet for manddrab, men nægter sig skyldig. Grundlovsforhøret bliver afbrudt på grund af andre møder i dommervagten. Han bliver kørt tilbage til Station City og forklarer nu i en afhøring, at hun døde i en tragisk ulykke, da hun fik lugen i hovedet, og han derefter begravede hende i hel tilstand. Klokken 18.00 bliver han fremstillet igen og forklarer det samme over for dommeren. Han bliver varetægtsfængslet på såkaldt begrundet mistanke. Den 15. august bliver han genafhørt og fastholder sin forklaring. Den 21. august driver Kim Walls torso i land. Og de efterfølgende måneder er der en omfattende eftersøgning i farvandet for at finde de resterende lemmer af Kim Wall.

Det var en ulykke

Peter Madsen har forklaret, at der ikke findes noget værre for en person som ham end at sejle ud to personer og komme hjem uden hele besætningen.

At han skiftede forklaring undervejs, forklarer han med, at han troede, at det ville være lettere for hendes pårørende, hvis hun var død omgående, fordi hun havde fået en luge i hovedet, end at hun var død af forgiftning og derfor kunne have lidt i mange minutter, mens han kæmpede for at få lugen i Nautilus åbnet.

- Det er forfærdeligt, det der er sket, og det ville jeg gerne skåne verdenen for, sagde han i retten.

Her er ordvekslingen mellem anklager og Peter Madsen om, hvad der skete:

Peter Madsen: Dette mareridt stopper ved, at den ene og den anden motorer stopper. Jeg forsøgte at få Kim Wall til det. Jeg ved ikke, om det var hende, der gjorde det, eller det bare skete. Jeg åbner dækslugen – jeg får en sky af varm luft i hovedet og kommer ned i undervandsbåden. Der er meget fyldt med udstødningsgas. Jeg finder hende liggende, jeg sætter mig og prøver at give hende liv. Jeg kan ikke være der særligt længe, der er udstødningsgasser, jeg kravler op igen og får åbnet den anden luge, så går jeg ned og færdiggør min procedure og sejler Nautilus derefter.

Anklager: Du klapper hende på kinderne og det er så?

Peter Madsen: Jeg forsøger at få liv i hende. Der er ingen puls.

Anklager: Forsøger du at få hende op i den friske luft?

Peter Madsen: Det kan jeg ikke, så ville der være drevet en ubåd i land med to døde mennesker.

Anklager: Du er en stor mand, 85 kilo. Hun er ikke så stor.

Peter Madsen: Hvis du skal have en bevidstløs person ud, jeg kan ikke få hende ud.

Anklager: Nej, men du forsøger det heller ikke?

Peter Madsen: Det er ikke en mulighed. I har set billederne fra Nautilus. Der ligger en bevidstløs person, jeg konstaterer, at jeg ikke kan være der, hun har ikke nogen synlige livstegn, ellers ville jeg også ligge dernede. Det rigtige ville have været at fragte hende op, men det er ikke muligt.

Anklager: Så går du op, får startet motorerne op og sejler videre.

Peter Madsen: Ja overordnet set. Jeg er overbevist om, at Kim Wall var død. Jeg lukker dækslugen ovenfra. Jeg ved ikke, hvor lang tid der er gået. Jeg sender en sms til min kone. Den indeholder en tekst – det var en slags afskedsbrev til Sigrid. Det er ikke en mulighed for mig at sige, nu sejler vi lige i land, og der er sket en ulykke, og så kommer der en ambulance og så trøster alle mig. Jeg ser mig selv som en, der har gjort mig skyldig i en meget alvorlig forbrydelse. At være vidende om, at der var den farlige egenskab ved Nautilus, jeg havde misset et step i min tjekliste, det måtte bare ikke ske. Jeg forventede, at dette var dybt dybt alvorligt og alt, hvad jeg havde arbejdet for ville gå op i røg.

Anklager: Det handler mere om dig end Kim Wall.

Peter Madsen: Nej det er min skyld -  jeg har fumlet, derfor er Kim Wall død.

Anklager: Det handler meget om dig og dig og dig og ikke Kim Wall.

En sag om seksuelle tilbøjeligheder

Dette er en speciel sag. For det har handlet om Peter Madsens seksuelle tilbøjeligheder. Vidner, der normalt ikke indtræder i de danske retssale, har skullet vidne om deres seksuelle forhold til Peter Madsen. Hans søgninger på dødsporno, spidning og smerte er blevet dokumenteret. Og vi har skullet høre en tiltalt fortælle, at han er autoerotisk – en andet ord for at være seksuelt opstemt.

Om Madsens forhold til sin hustru og elskerinder. Om sms'er til elskerinder, der handler om scenarier, andre dødelige nærmest ikke kan forestille sig. Om at forestille sig at dyrke sex, hvor det hele kulminerer i drab. Og tilhørere i retten har skullet se animationsvideoer, der viser en tegneserie af en kvinde danse i stiletter foran en stol, hvorefter en mand stiller sig bag hende og skærer hendes hals over. Og en endnu mere gruopvækkende animeret video, hvor man ser kvinder blive spiddet på spidse træstammer. Deres nøgne legeme bliver sat af Djengis Khan-lignende typer på pælene, og hovedet faldet langsomt ned. Og en såkaldt snuff-video - en dødsvideo - er blevet dokumenteret. En video, tilhørerne ikke kunne se, men blot høre lyden af en rallende kvinde. En video, der ifølge anklageren viste en rigtig kvinde blive dræbt.

Og tekster er blevet dokumenteret. Hvor ordene halshugning, smerte og spidning indgår. Alt sammen materiale, der er blevet fundet på Peter Madsens computer.

Det har været gruopvækkende at være tilhører. Og der er flere, der har haft brug for hjælp efterfølgende. Og vi, der har fulgt sagen henholdsvis fra retssal 60 og lytterummet, har end ikke set skaderne på Kim Walls krop eller dødsvideoen. Kim Walls forældre har været i retten under flere at retsmøderne. Og hendes kæreste har afgivet forklaring og fortalte, at han ikke har nogen fremtid uden hende.

Vidner har afgivet forklaring om de tekniske beviser, retsmedicinske undersøgelser, om Peter Madsens liv og passion og ikke mindst om Kim Wall. Anklageren har forsøgt at tegne et billede af en narcissistisk karakterafvigende person, der var så grænsesøgende, at han også troede, han kunne slippe fri fra et bestialsk drab, der var født i hans syge væsen og fantasier. Forsvareren har forsøgt at gennemhulle de tekniske beviser, der ikke har været entydige, da retsmedicinere på ingen måde har kunnet udtale sig entydigt på baggrund af undersøgelser af Kim Walls ligdele, der har ligget i vandet i lang tid.

Domsmandsrettens afgørelse

I mandags var der procedure. Det er tit sådan, at når man har hørt anklagerens procedure, tænker man: Ja ja – han er skyldig. Så hører man forsvarerens og tænker: Nå ja, det var da også en pointe.

De faktiske forhold er der ingen tvivl om. At Kim Wall tog på reportagetur med Peter Madsen den 10. august, og at hun mistede livet om bord. Men hvor anklageren mener, at det er tydeligt, at Peter Madsen med sine søgninger på nettet, sine fantasier med elskerinder og skaderne på Kims Walls krop har gjort sig skyldig i drab og seksuelle overgreb på den svenske journalist, så mener forsvareren, at han har tegnet et billede af en gyserhistorie, som ingen bund har i de fremlagte beviser.

Der er rigtig mange, der har skrevet til mig, at hvis han ikke bliver dømt en hård straf, så har de ingen tillid til retssamfundet. Jeg har nu ret stor tiltro til retssystemet. Og dommere og lægdommere, der skal tage stilling til, hvad der er fremlagt i retten. Og hvad de har fornemmet under selve retshandlingen.

Man er uskyldig indtil det modsatte er bevist. Og skal man kende en person skyldig skal han/hun være det uden enhver rimelig tvivl.

Klokken 13.00 falder dommen. I en sag, der har påkaldt sig stort set hele verdens opmærksomhed.