Ubådssagen

Peter Madsen skal højst idømmes seks måneders frihedsstraf, siger hans forsvarer

Anklagemyndigheden har ikke haft et eneste håndfast bevis, mener Peter Madsens forsvarer.

Hun blev ringet op kort tid efter, Peter Madsen blev anholdt den 11. august sidste år.

Forsvarer Betina Hald Engmark, der mandag brugte mere end tre timer på at forsøge at overbevise domsmandsretten om, at hendes klient den nu 47-årige udbådsbygger Peter Madsen skal frifindes for det, han ikke har erkendt sig skyldig i. Blandt andet for drab og planlægning af drabet på den svenske journalist Kim Wall, hvis efternavn forsvareren konsekvent udtalte som "Hval".

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Peters Madsens forsvarer er ikke i tvivl. Hendes klient skal kun idømmes en meget kort frihedsstraf, og et umiddelbart bud fra hende lyder på seks måneder. For ifølge hende skal han kun dømmes for usømmelig omgang med lig, som han har erkendt sig skyldig i.

Kalder anklagers fremstilling for gyserhistorie

- Anklageren har fremlagt en gyserhistorie, den bygger ikke på fakta og beviser, den bygger alene på svage indicier til støtte for påstandene i anklageskriftet. Anklagemyndigheden har ikke haft et eneste håndfast bevis. Kim Wall er ikke død af en bevidst handling fra min klients hånd, var en af forsvarerens første kommentarer i sin procedure, da hun fik ordet efter frokostpausen mandag.

Hun bad også domsmandsretten bemærke, hvor behjælpelig han har været i forbindelse med eftersøgningen af Kim Walls ligdele. At han har hjulpet politiet med at kortlægge ubåden Nautilus´ sejlrute.

Kim Walls ligedele blev fundet over en periode på tre måneders intensiv søgning med hjælp fra svenske politihunde og over 1000 dykkertimer.

Læs hele livebloggen fra den 11. retsdag i sagen her.

Fortalte anden historie end anklageren

Forinden forsvareren havde specialanklager Jakob Buch-Jepsen fremlagt anklagemyndighedens syn på sagen.

Betina Hald Engmark brugte da også en stor del af sin taletid på minutiøst at gennemgå de beviser, anklageren har fremlagt, som hun mener fortæller en helt anden historie om, hvad der er foregået på Nautilus.

At stropperne fundet i bunden af ubåden, som anklageren mener er blevet brugt til at fastspænde Kim Wall, ikke kan bruges som bevis, da der hverken er DNA eller fingeraftryk på.

- Vi er enige om, at min klient og Kim Wall sejlede ud. At der ikke har været en forudgående aftale, at de er de to personer i ubåden, og at Kim Wall var ombord på ubåden. At ubåden bliver sunket, og min klient gør det bevidst. Og at den bliver oversvømmet, og derfor kan vi bruge beviserne til nul og niks. Tingene ligger nok ikke der i ubåden, hvor de gjorde, inden der kom vand ind.

Forsvareren stillede også spørgsmålstegn ved vidnerne og deres formåen i retten. Om de har været påvirkede af hele sagens omfang, når de har afgivet forklaring. Blandt andet Ditte Dyreborg, der er ubådsekspert og orlogskaptajn i Søværnet, og som undersøgte ubåden, efter den blev hævet. Ditte Dyreborg tilsidesatte Peter Madsen forklaring om, at Kim Wall var blevet kvalt af farlige gasser.  

-  Hun havde kun ringeagt i forhold til min klient, siger Betina Hald Engmark til hendes vidneforklaring.  

Betina Hald Engmark ankommer før procedure i ubådssagen i Københavns Byret mandag.

Under retssagen er der blevet dokumenteret animationsfilm, hvor kvinder bliver spidet og halshugget. Og en virkelig video - en såkaldt snuff film, hvor en kvinde bliver halshugget. Og tekster, hvor blandt andet ordene halshugning, spidning og smerte indgår. Materiale fundet på Peter Madsen computer på en rekonstruktion af hans søgninger på sin telefon. Men forsvareren mente ikke, man kan bruge materialet til noget i sagen:

- Reelt, hvad er det der er blevet fundet. Det er ikke engang sikkert, at min klient har set på det. Det er ganske få filer, man har fundet, der har interesse for sagen her. Og viser det, at min klient har en særlig interesse i dødsfilm og lemlæstelse af kvinder? spurgte hun og svarede selv:

- Nej. Og jeg tror, hvis man ledte efter raketter eller 2. verdenskrig, ville man finde endnu flere filer. Hvis man søgte efter bombe, så ville man sikkert også kunne finde det, og så kunne han sikkert også være blevet tiltalt for terror. Der er advarsels videoer fra IS, hvad med dem? Det eneste, man kan bruge det til at konstatere er, at Peter Madsen har en meget bred interesse, konstaterede forsvareren. 

Nægter sig skyldig

Peter Madsen erkender, at han parterede Kim Wall, efter hun døde, men han nægter, at han skulle have dræbt hende.

Desuden nægter han tiltalen om seksuel mishandling af den svenske journalist.

Det ventes, at der falder dom i ubådssagen onsdag den 25. april.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Et fotografi af ubåden 'Nautilus' med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - taget få timer inden, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste.

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret leder efter ubåden

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen taler fredag med politiet, efter hans ubåd fredag blev meldt savnet.

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Den svenske journalist, Kim Wall.

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   .

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   Enheder fra den svenske Søredningstjeneste leder efter liget af den svenske journalist Kim Wall i farvandet mellem Barsebäck og Landskrona d. 15. august 2017

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Et af de sidste billeder af Kim Wall ombord på Nautilus

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2