Ubådssagen

Anklageren kræver Peter Madsen i fængsel på livstid: - Han er ikke normal. Han er farlig

Retssagen mod Peter Madsen er gået ind i den afsluttende fase.

- Den endelige dødsårsag er ikke fundet, men er det et problem? Nej, nej, nej.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen besvarede sine egne spørgsmål, da han i Københavns Byret mandag formiddag procederede i sagen mod Peter Madsen, der er tiltalt for drab på Kim Wall. Og beskrev den 10. august sidste år således:

- To sejlede ud, en kom tilbage, denne sag er så forfærdelig og modbydelig, at man som anklager bliver tom for ord. Kim Wall, en journalist, der passede sit arbejde, var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og endte med at blive tortureret, dræbt og parteret, sagde Jakob Buch-Jepsen.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Efterfølgende henviste anklageren til tidligere domme, hvor personer er dømt for drab, selvom liget aldrig er fundet. Men det er ikke tilfældet i sagen mod Peter Madsen, understregede Jakob Buch-Jepsen. Den afdøde Kim Wall er fundet.

Ifølge anklagemyndigheden var drabet på den svenske journalist af en sådan karakter, at Peter Madsen skal idømmes livstid, selvom han ikke tidligere er dømt for noget kriminelt.

- Udgangspunktet for drab er 12 års fængsel, men 12 år er blot et udgangspunkt. Peter Madsens brutale fremfærd på en forsvarsløs kvinde, der var i hans varetægt og blot var på arbejde som journalist, skal koste mindst 16 års fængsel, og med hans forberedelse og planlægning af drabet så er vi oppe på livstid, procederede anklageren.

Forvaring

Vurderer retten ikke, at Peter Madsen skal idømmes livstid, er det anklagemyndigheden krav, at han derimod idømmes forvaring, som retslægerådet på baggrund af mentalerklæring har anbefalet, hvis ubådsbyggeren bliver dømt skyldig i de forbrydelser, han er tiltalt for.

Hvad er forvaring?

Tre kriterier skal være opfyldt, før en person kan idømmes forvaring: kriminalitetskravet, farlighedskravet og nødvendighedskravet.

 • Den dømte skal være skyldig i en alvorlig voldsforbrydelse, alvorligere trusler eller brandstiftelse eller forsøg herpå. 
 • Den tiltalte skal antages at frembyde nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed. Denne antagelse skal baseres på karakteren af det begåede forhold og oplysningerne om gerningsmandens person, herunder navnlig om tidligere kriminalitet. 
 • Anvendelse af forvaring skal findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Jakob Buch-Jepsen tilføjede, at en forvaringsdom ikke er normalt for en, der ikke tidligere er dømt.

- Peter Madsen er ikke normal. Han er farlig for samfundet og sine medmennesker.

- Efter anklagemyndighedens opfattelse kan vi ikke stå med en mere uhyggelig og skræmmende mentalerklæring, siger Jakob Buch-Jepsen.

En forvaringsdom er ligesom en livstidsdom uden egentlig tidsbegrænsning. Forvaring er en foranstaltning, der træder i kraft, hvis den dømte vurderes til at være særligt farlig for samfundet, og hvis der er risiko for, at den dømte begår ny kriminalitet.

Efter tre år i forvaring skal Kriminalforsorgen vurdere, hvorvidt forvaringen skal fortsætte. Herefter foretages denne vurdering en gang årligt. 

Ændrede forklaringer

- Jeg tror faktisk ikke, at jeg som anklager har stået med noget, der er så utroværdigt.

Sådan lød det fra Jakob Buch-Jepsen, da han kom til Peter Madsens skiftende forklaringer.

- Det er løgn fra ende til anden, og det understøttes af mentalerklæringen, der siger, at den tiltalte er en patologisk løgner. Madsens troværdighed er ikke bare lav. Den er ikkeeksisterende, siger Jakob Buch-Jepsen. 

Ifølge anklageren er det en mulighed, at Peter Madsen ville se, hvor langt han kunne strække den med sine forklaringer. Faktisk kom anklageren ind på, om Peter Madsen mon bare ville gennemføre retssagen af ren nysgerrighed.

Anklager Jakob Buch-Jepsen foran Københavns Byret mandag.

Ifølge Peter Madsens forklaring begyndte han først parteringen af Kim Wall klokken 07.00 om morgenen efter hendes død. Stikkene på både de indre og ydre kønsorganer er derfor først påført herefter, har han forklaret i retten.

Men det stemmer ikke overens med de retsmedicinske undersøgelser, påpegede anklageren.

Læs hele livebloggen fra den 11. retsdag i sagen her.

Peter Madsen selv sad roligt, mens Jakob Buch-Jepsen procederede. Den drabstiltaltes egen forsvarer, Betina Hald Engmark, bladrede i papirer foran hende.

.

Peter Madsen ville gennemføre den perfekte forbrydelse

Udover drab er Peter Madsen blandt andet tiltalt for at seksuel mishandling af Kim Wall.

- Anklagemyndigheden har ikke belæg for at sige, at Peter Madsen havde sin penis i Kim Wall, men det er heller ikke det, der optog Peter Madsen, siger han i Københavns Byret.

Og den udtalelse fik Peter Madsen til at ryste på hovedet, mens han kiggede på anklageren, der forsatte sin producere med at fortælle retten, hvordan Peter Madsen troede, at han kunne lave den perfekte forbrydelse.

Anklageren henviste til en sms-korrespondence, som Peter Madsen har haft med et vidne, der tidligere er blevet afhørt i retten for lukkede døre. Her har ubådsbyggeren blandt andet skrevet, hvordan han havde den perfekte mordplan klar.

Sms-beskederne er ikke fundet på Peter Madsens telefon, da han har slettet netop dem. Politiet har derfor set beskederne hos vidnet.

Sidste dag inden dom

Retsmødet mandag er det sidste i sagen, inden det ventes, at der falder dom onsdag den 25. april.

I alt 12 retsdage er der blevet afsat til sagen, hvor Peter Madsen udover drab og anden kønslig omgang end samleje også er tiltalt for usømmelig omgang med lig samt forskellige brud på søfartslovgivningen.

Ubådsbyggeren har tidligere tilstået usømmelig omgang med lig, men han nægter drab og seksuelle overgreb.

Læs hele livebloggen fra den 11. retsdag i sagen her.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Et fotografi af ubåden 'Nautilus' med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - taget få timer inden, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste.

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret leder efter ubåden "Nautilus", som har været forsvundet siden torsdag aften.

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen taler fredag med politiet, efter hans ubåd fredag blev meldt savnet.

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Den svenske journalist, Kim Wall.

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   .

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   Enheder fra den svenske Søredningstjeneste leder efter liget af den svenske journalist Kim Wall i farvandet mellem Barsebäck og Landskrona d. 15. august 2017

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Et af de sidste billeder af Kim Wall ombord på Nautilus

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2