Færre oplever indbrud i eget hjem

Sidste år faldt antallet af indbrud i private hjem med knap ni procent. Ifølge politiet skyldes det en målrettet indsats.

- Bravo 11-02, bravo 11-02, vil du sætte kursen kom. 

En patrulje fra lokalpolitiet på Amager er på nattevagt og bliver kontaktet af vagtcentralen.

- Det er sket for få minutter siden og vi taler stadig med anmelder, lyder det over radioen.

En mand er blevet overrasket af en indbrudstyv i sin families hus.

- Vi kører til indbrud, svarer politiassistenten Mikkel.

Der skulle muligvis være en gerningsmand i huset, så hvis I er fremme, så ryk ind.

Vagtcentralen, Københavns Politi

- Der skulle muligvis være en gerningsmand i huset, så hvis I er fremme, så ryk ind, svarer vagtcentralen.

Da patruljen kommer frem, råber Mikkel højt, inden han går ind i huset: 

- Hallo, det er politiet. 

De to betjente tænder deres lommelygter. De går fra rum til rum. Lyskeglerne vandrer rundt over fjernsyn og sofaer. De har nu været rundt på alle etager, men indbrudstyven er væk.

- Vi har været igennem hele huset og der er ingen inde i huset nu.

Der er opbrudsmærker og et vindue, der er brudt op, men ellers ser alt normalt ud, forklarer den anden betjent over radioen til alarmcentralen.

Færre indbrud i beboelse

Sagen her er fra januar i år og man kan følge den i aftenens program af Politirapporten på TV 2. I dette tilfælde var gerningsmanden væk og sagen er stadig ikke opklaret.

Men det er faktisk sjældnere og sjældnere, at folk oplever at komme hjem til et hus, hvor der har været ubudne gæster. I 2017 var der 29.147 indbrud i beboelse i hele landet. Året før var der 31.885 indbrud i beboelse - altså et fald på knap ni procent. Det er der, ifølge politiet, en god forklaring på:

- Siden 2010 har vi arbejdet målrettet på at nedbringe antallet af indbrud. Derfor har vi i København en dedikeret gruppe politifolk, der arbejder med det her, forklarer politikommissær Peer Windolf-Nielsen.

De kan genkende de enkelte indbrudstyve ud fra modus, altså hvordan indbruddet er blevet begået.

Peer Windolf-Nielsen, politikommissær.

Han er chef for Indbrudsgruppen på Station Bellahøj, og ifølge ham betyder det meget, at politiet er specialiseret i at fange de indbrudstyve, der er på spil. I 2010 var der 44.788 indbrud i beboelse i hele landet og i 2017 var der 29.147 indbrud, det vil sige, at antallet af indbrud i beboelse i den periode er faldet med 35 procent. 

Disse typer begår indbrud

20-25 procent er omrejsende kriminelle

25 procent har relation til en bande

15 procent er typisk narkobrugere

Resten er en blandet skare af personer.

Kilde: Tal fra politiet

- Vores folk kender rutinerne. De tager selv ud og indsamler spor, skriver anmeldelsen og de efterforsker selv. De kan genkende de enkelte indbrudstyve ud fra modus, altså hvordan indbruddet er blevet begået, fortæller Peer Windolf-Nielsen.

- De kender konsekvensen. Hvis de slipper et spor, så kommer der flere indbrud. Hvorimod, hvis de får fanget en indbrudstyv, så er der én mindre at bekymre sig om, forklarer han.

Flest omrejsende kriminelle

Der er forskellige typer indbrudstyve, men Indbrudsgruppen har især haft problemer med de omrejsende kriminelle.

- Inden for det sidste år har vi haft store problemer med indbrud på Amager og Frederiksberg. Men vi har fundet specifikke modus og på baggrund af efterforskning, har vi haft held med at anholde en masse. Vi har anholdt mange albanere og rumænere. Det har helt sikkert også medvirket til faldet i indbrud, siger Peer Windolf-Nielsen.

Ud over det så har politiet også fokus på, når indbrudstyvene bliver løsladt.

- Når de så bliver løsladt, så holder vi ekstra øje og bibeholder det store pres, så det er sværere for dem at komme i gang med indbrud igen, siger politikommissæren.

Men på trods af politiets indsats, mener han ikke, at det er muligt at komme helt af med denne type kriminalitet.

- Det er ikke realistisk, at man kan komme det helt til livs. Formålet er at minimere antallet af indbrud og ikke mindst at forfølge gerningsmændene og sørge for, at de får deres straf, fortæller Peer Windolf-Nielsen.

Se Politirapporten i aften på TV 2 kl. 21.25 eller på TV2 Play når du har lyst.