Ubådssagen

Her er svarene på de spørgsmål mange har stillet i ubådssagen

"Er Kim Wall begravet?", "Hvad siger mentalerklæringen om Peter Madsen?" og "Hvordan ser han ud i retssalen?" er blot nogle af de mange spørgsmål.

Knap 3000 spørgsmål og henvendelser.

Så mange har TV 2 modtaget alene i livebloggen, der har kørt under retssagen mod Peter Madsen.

Retsreporter Astrid Søndberg har minut for minut opdateret med seneste nyt fra retssalen i Københavns Byret. Jeg selv - journalist Julie Teglgård - har dækket sagen fra lytterummet, hvor det har været muligt at følge med på tre store tv-skærme, der er blevet opsat til sagen.

Undervejs har vi besvaret masser af jeres spørgsmål, men det har naturligvis ikke været muligt at svare på dem alle hver dag.

Derfor har vi nu - med udgangspunkt i jeres henvendelser - forsøgt at give svar på de mest almindelige spørgsmål her på siden.

Mangler du svar på et spørgsmål? Så send en mail til mig på jute@tv2.dk.

Ofret: Journalisten Kim Wall

Hvem var Kim Wall?

Hun var en 30-årig kvinde, der blev født og voksede op i Trelleborg i Sydsverige. Da Kim Wall som ung flyttede hjemmefra, tog hun først til Malmø for at studere. Senere fortsatte hun studierne i London, Paris og New York. Forældrene beskriver hende som nysgerrig og engageret, kæresten som en, der fandt skønhed alle steder.

Kim Walls arbejdsplads var hele verden. Som journalist har Kim Wall rapporteret fra blandt andet Nordkorea, Sri Lanka og Kina. Hun har skrevet artikler for flere anerkendte medier, heriblandt New York Times, The Guardian, Vice Magazine og Time.

Hvorfor skulle Kim Wall ud at sejle i ubåden?

Den svenske freelancejournalist havde tidligere forsøgt at få en interviewaftale med Peter Madsen, men uden held. Nu fik hun endelig chancen. Hensigten med turen var at interviewe danskeren om rumkapløbet, som stod imellem ham og Copenhagen Suborbitals. 

Egentlig havde Kim Wall og hendes danske kæreste planlagt en afskedsfest samme aften for deres venner ved parrets hjem på Refshaleøen i København, da de stod over for at skulle flytte til Kina ugen efter. Men hun ringede alligevel til Peter Madsen om eftermiddagen den 10. august – som et sidste forsøg på at gøre sin historie om det danske rumkapløb færdig. Og nu var ubådsbyggeren klar til interview. På vej ud af Københavns Havn nåede Kim Wall at vinke til både sin kæreste og flere af deres fremmødte venner fra tårnet i ubåden.

Er Kim Wall blevet begravet?

Det ved vi ikke. Ifølge moren Ingrid Walls forklaring i retten den 28. marts var datteren på daværende tidspunkt ikke begravet.

Årsagen kan være et ønske om, at det skal være muligt at foretage flere undersøgelser, hvis det bliver nødvendigt i løbet af retssagen.

Er Kim Walls pårørende til stede i retten?

Kim Walls forældre eller andre pårørende har været i retten på flere af retsdagene. Ifølge hendes far, Joachim Wall, betyder det noget for familien, at der er nogen i retten, der repræsenterer datteren.

Forældrene har for nyligt sagt til TV 2, at når de ikke selv har været i retten, har de alligevel fulgt retssagen gennem medierne, men at de havde det bedst med selv at være til stede.

Hvordan reagerer Kim Walls forældre i retten?

Forældrene sidder stille på pladserne, der er reserveret til Kim Walls pårørende. De lytter og følger med i retssagen. Faren har flere gange haft en notesbog eller en bærbar computer med.

Drabschef Jens Møller fra Københavns Politi har været ved deres side det meste af tiden og har fulgt dem ind og ud af bygningen. Jens Møller har siden Kim Walls forsvinden været forældrenes kontaktperson til politiet i Danmark.

Den anklagede: Peter Madsen

Hvem er Peter Madsen?

Han er en nu 47-årig drabstiltalt dansker. Tidligere blev han i medier kendt som ’Raket-Madsen’ på grund af sin interesse for raketter.

I portrættet af ham beskrives det, hvordan Peter Madsen aldrig har formået at færdiggøre en uddannelse, men har taget svejserkurser og begyndte også på en ingeniøruddannelse, hvor han dyrkede sin nyfundne passion for ubåde.

 

Er Peter Madsen gift?

Nej, ikke længere. Men det var han, da han i august 2017 blev anholdt i Dragør Havn, efter ubåden Nautilus sank. Under retssagen har den drabstiltalte ubådsbygger selv fortalt, at han i mellemtiden er blevet skilt fra sin kone.

Hvad siger mentalerklæringen om Peter Madsen?

Ifølge mentalerklæringen er Peter Madsen ikke sindssyg, og han kan godt idømmes en fængselsstraf. Derudover står der blandt andet:

  • Personlighedsmæssigt svært afvigende med narcissistiske og psykopatiske træk
  • En patologisk løgner med en "glat og overfladisk charme" og selvovervurderende med mangel på empati over for pårørende
  • Fremstår samlet set polyamorf, pervers og svært seksuelt afvigende.
Hvad skete der ifølge Peter Madsen på ubåden?

Ifølge Peter Madsens første forklaring havde han sat Kim Wall af på Refshaleøen som aftalt.

Sidenhen har han flere gange ændret den forklaring. Blandt andet fortalte han politiet under en afhøring, at Kim Wall døde, da hun fik den 70 kilo tunge ubådsluge i hovedet. Efterfølgende "begravede" han hende til søs.

Forklaringen, som han fastholder nu, er den tredje, som han kom med til politiet den 14. oktober. Ifølge den forklaring døde Kim Wall som følge af farlige gasser i ubåden. Ved denne afhøring erkendte Peter Madsen, at han havde parteret Kim Wall, inden han smed ligdelene i vandet.

Hvad er Peter Madsen tiltalt for?
  • Han er tiltalt for drabet på Kim Wall. Anklageklagemyndigheden mener, at Peter Madsen bandt og mishandlede Kim Wall, inden han slog hende ihjel. Ifølge anklagemyndigheden havde han forberedt og planlagt drabet. Hvordan hun døde, er ikke endeligt fastslået, men ifølge anklageskriftet kan det være sket enten ved kvælning eller halsoverskæring. Udover drab er Peter Madsen tiltalt for anden kønslig omgang end samleje, for usømmelig omgang med lig og for forskellige brud på søfartslovgivningen.
  • Han erkender usømmelig omgang med lig, da han har tilstået, at han parterede Kim Wall, inden han smed hendes ligdele i vandet. Han har også tilstået brud på søfartslovgivningen, men nægter, at det skal være sket under særligt skærpende omstændigheder.
  • Han nægter sig skyldig i drab. Desuden nægter han, at der skulle være foregået noget seksuelt om bord på ubåden, mens Kim Wall var med.
Hvorfor har Peter Madsen ændret forklaring?

Under retssagen har Peter Madsen flere gange fortalt, at de forskellige forklaringer var af hensyn til Kim Walls pårørende.

- Jeg ønskede ikke at dele med verden, hvor en forfærdelig måde Kim Wall omkom på, sagde han på retssagens første retsmøde den 8. marts.

Anklagemyndigheden mener derimod, at Peter Madsen har ændret forklaring, løbende med at politiet har fundet nye beviser i sagen.

Retssagen

Hvorfor er Peter Madsens sexliv væsentligt for sagen?

Fordi anklagemyndigheden mener, der ligger et seksuelt motiv bag det, der er foregået i ubåden.

 

 

Hvordan har Peter Madsen virket i retten?

Under retsmøderne har han svaret på spørgsmålene højt og tydeligt og flere gange også så hurtigt, at dommer Anette Burkø måtte bede ham om at sætte tempoet ned. Peter Madsen vil særligt gerne tale om tekniske detaljer. Til tider har han i vidneskranken været verbalt oppe at toppes med anklager Jakob Buch-Jepsen. De to har gentagne gange mundhuggedes. I løbet af de første retsdage omtalte han flere gange sig selv i tredjeperson, men det har han efterfølgende kun gjort få gange, når han virkede irriteret.

Mens vidner har afgivet forklaring, har han ofte lænet sig mod sin forsvarer og hvisket til hende. Betina Hald Engmark har over for TV 2 afvist, at han kommer med direkte forslag til spørgsmål.

Hvordan ser Peter Madsen ud i retten?

Under de første tre retsmøder i sagen var han iført blå bukser og en sort t-shirt med teksten ’Københavns Fængsler’ påtrykt. De resterende retsmøder har han været iført lyse jeans, mørk bluse og en grå habitjakke. Under de tidligere fremstillinger i grundlovsforhør har han haft en af sine grønne kedeldragter på. Dem har han ikke haft på under retssagen.

Hans hår er stadig kortklippet, som vi så det, da han blev reddet i land i Dragør Havn. Engang imellem tager han sine sorte firkantede briller på.

Har Peter Madsens pårørende været til stede i retten?

Der er reserveret fem pladser til Peter Madsens pårørende eller repræsentanter. Peter Madsens ekskone har på intet tidspunkt været til stede i retten, men flere andre kvinder har siddet på pladserne.

Hvorfor behøver Peter Madsen ikke at tale sandt i retten?

En sigtet eller tiltalt har ret til ikke at udtale sig og også ret til ikke at belaste sig selv. Det betyder i princippet, at vedkommende ikke behøver at tale sandt.

Et vidne derimod har altid pligt til at svare på spørgsmål og tale sandt.

Hvorfor bliver der vist videoer i retten?

Anklager Jakob Buch-Jepsen har fremvist flere videoer i retten, der har omhandlet seksuel mishandling og drab på kvinder. Nogle har været animation, mens andre har været ægte drabsvideoer. Politiet har i deres efterforskning blandt andet fundet videoerne på Peter Madsens computer, harddisk og via hans søgehistorik på hans telefon.

Årsagen til, at videoer skulle vises, var, at anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen fastspændte og mishandlede Kim Wall med et seksuelt motiv, og Jakob Buch-Jepsen har prøvet at bevise, at ubådsbyggeren har udvist interesse for netop dette. Peter Madsen har erkendt, at han har set nogle af videoerne, men ikke dem alle, og han afviser at have set dem sammenhængende. I retten har han forklaret, at videoerne påvirker ham emotionelt, men ikke seksuelt.

Udover videoerne har Jakob Buch-Jepsen også oplæst flere voldsomme tekster, som han selv kaldte spidningstekster, og som alle omhandler mishandling og drab på kvinder. Anklageren har påvist, at skaderne på Kim Wall stemmer overens med de ting, kvinderne på videoerne og i teksterne bliver udsat for.

Vidner og advokater

Hvem er anklager Jakob Buch-Jensen?

Den 42-årige specialanklager har været hos anklagemyndigheden i Københavns Politi i 16 år, og han har blandt andet været anklager i sagen mod Said Mansour, der er kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj'.

Ubådssagen bliver Jakob Buch-Jepsens sidste for politiet i denne omgang. Den 1. maj begynder han som advokat hos advokatfirmaet Koch/Christensen, og skiftet er et ønske om personlig udvikling, fortæller han selv.

Hvem er Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark?

Peter Madsen har personligt ønsket Betina Hald Engmark som sin advokat.

I medierne var hun frem til ubådsagen et ganske ukendt navn - men i realiteten er hun en erfaren advokat, der gennem mange år som anklager og senioranklager har stået i spidsen for både drabssager og andre profilerede sager om især bedrageri og økonomisk kriminalitet.

Hun var som anklager blandt andet med til at få erhvervsmanden Erik Skov Pedersen, den tidligere konservative minister Henriette Kjærs samlever, idømt tre års fængsel for bedrageri. Ubådssagen er hendes første drabssag som forsvarer.

Har Kim Walls familie vidnet i retten?

Kim Walls danske kæreste var indkaldt som vidne og fortalte om deres liv sammen og de sidste timer, inden hun sejlede ud med Peter Madsen. Også hendes forældre, Ingrid og Joachim Wall, har afgivet forklaring, men det var som parter i sagen.

Både Kim Walls kæreste og forældre har et erstatningskrav på 150.000 kroner hver. Bistandsavokat Hanne Rahbæk repræsenterer dem alle tre.

Har Peter Madsens familie vidnet?

Nej. Kun Peter Madsens ekskone har været indkaldt i sagen, men hun endte med ikke at afgive forklaring.

Hvorfor skulle Peter Madsens ekskone ikke vidne?

Fordi hun ifølge dommer Anette Burkø havde lovligt forfald. Retten havde tidligere i retssagen modtaget en lægeerklæring fra Peter Madsens ekskone, men da den ikke var fyldestgørende nok, modtog Anette Burkø yderligere oplysninger, som gjorde, at hun fritog ekskonen fra at vidne.

Anklageren ønskede at læse den forklaring, som ekskonen tidligere har givet til politiet, op i retten, men det afviste Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark, og da det var hende, der havde indkaldt ekskonen som vidne, var det også hendes beslutning.

Hvem har ellers vidnet i ubådssagen?
  • Det har række tekniske vidner som eksempel retsmediciner Christina Jacobsen og ubådsekspert og orlogskaptajn ved Søværnet Ditte Dyreborg
  • Flere af Peter Madsens tidligere samarbejdspartnere og praktikanter på hans værksted samt en australsk filminstruktør, som interviewede Peter Madsen samme dag, som han sejlede ud i Øresund med Kim Wall
  • Derudover har adskillige af Peter Madsens kvindelige bekendtskaber siddet i vidneskranken. Nogle kendte ham bedre end andre

I alt har der været indkaldt 37 vidner. Specialanklager Jakob Buch-Jepsen har indkaldt 29 af vidnerne, og forsvarer Betina Hald Engmark har indkaldt 8.

Dommen

Hvem skal dømme Peter Madsen?

Dommer Anette Burkø og de to domsmænd i sagen. Peter Madsen har selv fravalgt nævninge i sagen.

Først og fremmest skal de tre tage stilling til, om Peter Madsen er skyldig eller uskyldig i de forskellige tiltale-punkter. Derefter tager retten stilling til, hvilken straf han skal have.

Hvornår falder der dom i sagen?

Det ventes, der falder dom i sagen onsdag den 25. april.

Hvilken straf kan Peter Madsen få?

Anklageren kræver en livstidsdom, sekundært en forvaringsdom.

Retslægerådet har anbefalet, at hvis Peter Madsen kendes skyldig i det, han er tiltalt for, kan han idømmes forvaring. Det bygger på mentalerklæringens konklusion om, at Peter Madsen i givet fald kan være til fare for andres liv og levned.

Hvad betyder livstid egentlig i Danmark?

Fængsel på livstid betyder i princippet fængsel på livstid. Efter 12 år kan den dømte søge om prøveløsladelse. Sker det ikke, kan den dømte søge efter 14 år, og herefter kan den dømte søge hvert år. Ifølge Kriminalforsorgen sidder livstidsdømte i gennemsnit 17 år i fængsel.

Hvad betyder forvaring?

En forvaringsdom er ligesom en livstidsdom uden egentlig tidsbegrænsning. Forvaring er en foranstaltning, der træder i kraft, hvis den dømte vurderes til at være særligt farlig for samfundet, og hvis der er risiko for, at den dømte begår ny kriminalitet.

Efter tre år i forvaring skal Kriminalforsorgen vurdere, hvorvidt forvaringsdommen skal fortsætte. Herefter foretages denne vurdering en gang årligt. 

Hvem kan anke dommen?

Både anklagemyndigheden og forsvareren kan anke sagen til landsretten, og det skal ske inden for 14 dage, efter der er faldet dom i byretten.

En dom i landsretten kan herefter kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse. Sagen skal inden 14 dage efter landsrettens dom indbringes for Procesbevillingsnævnet, der derefter vurderer, om sagen har principiel karakter - eller om 'særlige grunde' skal tale for en tredjeinstansbehandling. En eventuel behandling i Højesteret kan ende med kun at omhandle en del af sagen.

***

Listen opdateres løbende. Mangler du svar på et spørgsmål, så send det til journalist Julie Teglgård.

 

Hvorfor har TV 2 dækket ubådssagen?

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen har været en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kunne virke stødende. TV 2 har dækket retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer har været fremlagt i retten, men vi har hos TV 2 med respekt for retsplejen og de efterladte refereret detaljer i den udstrækning, de har været relevante for sagen.

Se minidokumentaren Dommens dag - er Peter Madsen en iskold morder? på TV 2 Play.

Få overblikket over ubådssagen. Video: Anders Masannek & Rikke Museth Janniche