Station 2

Syv sager indgår i politiets efterforskning af stenkast på Fyn

En ukendt serieforbryder menes at stå bag flere af de syv episoder. Politiet har brug for held i efterforskningen.

I jagten på 33-årige Nelli Gosmanns drabsmand indgår seks andre episoder fra motorvejsbroer på Fyn i den samlede efterforskning.

I august 2016 blev den tyske kvinde Nelli Gosmann dræbt, da en 30 kilo betonklods blevet kastet ned fra motorvejsbroen Langesøvej og ramte hendes bil.

- Fremgangsmåden i de syv sager er nogenlunde ens. De sker på den samme strækning, og derfor arbejder vi med de syv sager samlet i efterforskningen. I tre af sagerne formoder vi, at der er tale om den samme gerningsmand eller de samme gerningsmænd, siger Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi.

De syv uopklarede episoder strækker sig over en periode fra den 2. august 2015 til den 20. december 2017, og alle hændelser er sket fra to forskellige motorvejsbroer vest for Odense.

 Vi har at gøre med en gerningsmand, der i min verden er noget af det mest modbydelige

Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi

Det mest modbydelige

I en af stenkasthændelserne på motorvejen fra september 2017 fandt politiet et dna-spor på motorvejsbroen, som matcher dna-spor fundet ved tre tidligere hærværkssager i Tarup i Odense.

Men dna-matchet gav ikke politiet det endelige gennembrud, da dna-profilen ikke findes i politiets register.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at profilen ikke er i registret i forvejen, da vi kunne have stoppet ham. Vi har at gøre med en gerningsmand, der i min verden er noget af det mest modbydelige, siger Per Lydiksen Laursen.

Intet signalement

I december 2017 offentliggjorde politiet oplysningen om dna-matchet mellem den ene hændelse på motorvejen og de tre hærværkssager fra bydelen Tarup i Odense, i håb om at borgerne kunne hjælpe politiet med at identificere gerningsmanden.

Politiet har i dag modtaget over 1200 henvendelser, afhørt op mod 800 personer og foretaget omkring 150 mundskrab på borgere i jagten på serieforbryderen.

- Jeg er meget overrasket over, hvordan borgerne har bidraget med oplysninger af alle mulige karakterer. Det fylder virkelig noget hos borgerne, siger Per Lydiksen Laursen.

Jeg er lidt overbevist om, at der sidder nogen derude, der kender gerningsmanden

Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi

Men de mange henvendelser og den store opmærksomhed omkring sagen har ikke ført politiet tættere på gerningsmanden.

- Lige nu er vi på bar bund. Vi har ikke et spor, som vi ligesom tror på. Vi kender intet til gerningsmanden, og vi har stadigvæk med en gerningsmand at gøre, som bestemmer tid og sted til eventuel kommende handling, siger vicepolitiinspektøren.

Frustrerede efterforskere

Siden drabet på den tyske kvinde Nelli Gosmann den 21. august 2016 på den fynske motorvej har et større efterforskningshold siddet hos Fyns Politi i Odense og arbejdet på at opklare sagen.

- Det er rigtigt svært og frustrerende som efterforsker at være i en situation, hvor vi har brugt så meget energi på at finde gerningsmanden, som vi i udgangspunktet ikke er kommet et skridt nærmere, forklarer Per Lydiksen Laursen.

Kan forblive uopklaret

Efterforskningsholdet har omkring 100 opgaver tilbage, hvoraf nogle af opgaverne er flere afhøringer af borgere. Hvis de 100 opgaver ikke fører til nye interessante spor, så kommer politiet ikke videre med sagen på nuværende tidspunkt.

- Vi skal have en henvendelse fra en borger, der fører os i retning af gerningsmanden. Jeg er lidt overbevist om, at der sidder nogen derude, der kender gerningsmanden, og som kan bidrage med at få den her gåde løst, så vi får stoppet vedkommende, siger Per Lydiksen Laursen.

- Vi er nødt til at have lidt held i efterforskningen, fordi vi ikke har nogen ting at gribe fat i. Der er heller ikke mere værktøj i kassen, vi kan gøre brug af, fortæller vicepolitiinspektøren ved Fyns Politi.

Station 2 sender torsdag aften en dokumentar om de livsfarlige stenkast og tager blandt andet til Tyskland for at finde ud af, hvordan den tyske familie har det i dag. Det er klokken 20.50 på TV 2.

De syv episoder fra motorvejsbroer på Fyn

 1. 2015

  1. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   Fem til ti sten bliver kastet ned fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej vest for Odense klokken cirka 02.52 om natten. De to største sten måler 20 x 25 centimeter.

   Ingen personer kommer til skade, men en bil bliver beskadiget.

  2. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   Klokken 01.10 kaster en ukendt gerningsmand en stor sten ned på motorvejen. Stenen ryger gennem forruden i passagersiden på en bil. Ingen personer kommer til skade. 

 2. 2016

  1. Motorvejsbroen ved Langesøvej

   En 30 kilo tung flise bliver kastet ned på motorvejen og rammer en bil med to voksne og to børn. En kvinde får ikke-livstruende hovedskader, mens resten af familien er uskadte.

  2. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   Om natten bliver en stor træstamme kastet ned på motorvejen og rammer køleren af en bil. Ingen personer kommer til skade. 

  3. Motorvejsbroen ved Langesøvej

   Fire sten – to brosten og to betonklodser – bliver kastet ned på motorvejen. En betonklods på 30 kilo rammer familien Gosmanns sorte Seat Leone. Den dengang 33-årige Nelli Gosmann bliver dræbt på stedet, og hendes mand, 38-årige Andreas Gosmann, bliver invalideret. Parrets 5-årige søn slipper med overfladiske skrammer.

 3. 2017

  1. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   En tung marksten bliver kastet ned på motorvejen. En bilist når lige akkurat at undvige stenen. Politiet finder to dna-spor på motorvejsbroen. Det ene bliver fundet i en dåse med snustobak, mens det andet dna-spor bliver fundet nær nedkastningsstedet. Politiet oplyser efterfølgende, at det ene dna-spor matcher med tre tidligere hærværkssager fra Tarup-området i Odense.

  2. Motorvejen Langesøvej

   Flere sten bliver kastet fra motorvejsbroer. To biler bliver skadet, da de kører ind i stenene, men ingen personer kommer noget til.