Kim Walls forældre står frem i eksklusivt tv-interview

Ifølge anklagemyndigheden blev Kim Wall dræbt, mishandlet og parteret på ubåden Nautilus. Nu vælger forældrene at stå frem med deres historie.

Ingrid og Joachim Wall har siden august sidste år været ramt af ekstrem sorg. Og et stort pres fra omverdenen på grund af den straffesag, som kostede deres datter livet ombord på ubåden Nautilus.

Indtil videre har forældreparret valgt at holde lav profil.

- Vi plejer at sige, at der ikke findes ord for det, der er sket. Og så kan det ikke rigtig betale sig at forsøge. Det er en tragedie, der har ramt os og alle Kims venner, siger Ingrid Wall.

De har kun deltaget i få, korte interviews og ikke talt ud om hele sagen på tv. Det gør de i aften i TV 2s kriminalmagasin, Station 2.

- Siden august har intet været som før. Følelserne går op og ned. Den ene dag kan man grine, og den næste dag græder man. Men der er jo ikke noget alternativ til at leve. Vi er nødt til at leve videre, siger Joachim Wall.

- Hvis nogen inden den 10. august havde fortalt os, hvad der ville ske, så ville vi bare have rystet på hovedet og sagt, at det er umuligt. Den slags sker ikke. Hele den her historie har jo lige fra begyndelsen været usandsynlig. Vi tager en dag ad gangen. Hvad skal vi ellers? Vi er nødt til at stå op om morgenen, gå tur med hunden og forsøge at leve videre. Det ville Kim også have ønsket for os, siger Ingrid Wall.

- Kim Wall skal have et værdigt eftermæle

Station 2's vært Anders Lomholt har siden oktober været i kontakt med Kim Walls forældre. Både for at holde dem orienteret om de programmer, der er sendt om Ubådssagen. Og for at give dem mulighed for at komme til orde. 

De har bidraget med baggrundsinformationer, men har hidtil ikke ønsket at deltage i et længere interview på tv. Dertil har de været for påvirkede af sorgen, fortæller de.

Når de nu vælger at stå frem i et længere tv-interview og fortælle om deres liv, siden Kim Wall forsvandt, så skyldes det først og fremmest, at de vil fortælle om den måde, de har lindret sorgen på.

Sammen med en række af Kim Walls venner har de oprettet en mindefond i datterens navn. En fond, der uddeler penge til kvindelige journalister, der deler Kim Walls værdier.

- Vi kæmper for at give Kim Wall et værdigt eftermæle. Hun skal ikke kun huskes som et offer. Hun skal huskes for alt det gode. Det menneske og den dygtige journalist hun var. Det skal ske gennem fonden. Og på den måde er fonden blevet vores måde at overleve på, siger Joachim Wall.

- For os er det blevet en slags ventil. Jeg vil ikke sige, det har været positivt at arbejde med, men det har været en kreativ opgave, og det har været vigtigt for os. 

- For selvom det ikke bringer Kim tilbage - det forstod vi ret hurtigt, da det blev konstateret, at det var hende, der blev fundet - så arbejder vi på, at mindet om hendes liv og gerning kan leve videre igennem fonden, siger Ingrid Wall.

Kim Walls forældre har forsøgt at lindre sorgen og tabet af deres datter ved at oprette en fond. Video: Carl-Emil Søe

Forældre tror på retfærdig afslutning

De to forældre ønsker fortsat ikke at kommentere retssagen, der lige nu er i gang mod Peter Madsen, der er tiltalt for at have dræbt og parteret Kim Wall.

- Jeg tror, alle kan forstå, hvad vi føler og tænker. Vi har ingen grund til at sætte ord på det. At overvære retssagen er en del af den proces, vi gennemgår. Vi håber og tror, der kommer en retfærdig afslutning på den her forfærdelige historie, siger Ingrid Wall.

Hendes mand tilføjer: 

- Vi er der for at støtte og repræsentere Kim. Der skal være nogen fra hendes side hver dag under sagen. Vi har tillid til det danske retssystem. Og vi ønsker ikke at blande os i selve sagen eller den dom, der snart falder. Det tilkommer ikke os, siger Joachim Wall.

Derfor vil han - ligesom sin kone - heller ikke sige noget om Peter Madsen.

- Det navn vil vi ikke nævne. Det navn, du nævner, har intet med fonden at gøre. Der stopper vi, siger Joachim Wall.

Ingrid og Joachim Wall fortæller, at de ser frem til, at retssagen er forbi. Så de kan komme videre med livet.

Lige nu er presset fortsat ekstremt, blandt andet fra journalister, verden over. Seneste optælling, som de har fået fra et mediebureau, viser, at allerede inden retssagen gik i gang den 8. marts, var der over hele verden skrevet over 69.000 artikler om Ubådssagen.

Du kan se hele interviewet med Kim Walls forældre i Station 2 Ekstra klokken 21.35 på TV 2.