Station 2

Narkohund kan lugte 2,4 millioner gange bedre end os - flere unge har mærket det

Narkohunden Eddie og hundefører Jan Frederiksen er et fast team. Sammen med landets øvrige narkohunde fandt de stoffer i næsten 3000 sager sidste år.

I buret bag i bilen sidder Eddie - en sort labrador - ivrig og klar til at komme på arbejde. Klokken er 21.00, og nattevagten er netop gået i gang.

Bag rattet sidder hundefører Jan Frederiksen fra Midt- og Vestsjællands Politi. Han skal sammen med sin narkohund Eddie og et par andre politibetjente på jagt efter ulovlige stoffer i Roskildes natteliv.

- Vores opgave er typisk at gå forbi folk, der står i kø ved diskotekerne. Og så går vi langs gyderne. Nu må vi se, hvad han fanger, siger Jan Frederiksen til Station 2 TÆT PÅ i politibilen på vej til nattens første opgave.  

Station 2 TÆT PÅ

Programbeskrivelse 

Station 2 TÆT PÅ er et reportageprogram, som giver et unikt indblik i miljøer, personer eller kriminalsager, vi normalt ikke kommer i nærheden af. Derfor går Kristian Bech Jakobsen, der er vært på programmet, tæt på personerne med spørgsmål, som han tænker, føler og undre sig over, når kameraet ruller.  

Jan Frederiksen har været hundefører i snart 34 år. Hans vigtigste redskab er lige nu hans fem år gamle labrador Eddie.

- Når vi arbejder sammen og er omhyggelige, finder vi narko, fortæller Jan Frederiksen.

Det danske politi har i alt 33 narkohunde. I 2017 fandt de stoffer i 2879 sager, hvor mængden spænder fra få gram til mange kilo.

Narkohunden Eddie er trænet til at kunne finde stoffer gemt de mærkeligste steder.

En skarp snude

Blandt flokken af berusede unge scanner Eddies næse køen til et diskotek. Han finder ikke noget, men kort tid efter får makkerparret fart på.

Det er de andre betjente, som har holdt øje med fire unge i en bil. De er kørt ind i en baggård og mistænkes for at have stoffer i bilen.

Modgift

Modgift

Jobbet som narkohund er ikke helt ufarligt, når man som Eddie har snuden begravet i stoffer det meste af tiden. Derfor er Jan Frederiksen også forberedt. I inderlommen ligger der nemlig en lille æske klar, hvis Eddie skulle komme til at spise stoffer.

- Hvis det skulle ske, så har jeg altid en modgift, som passer til de forskellige stoffer. Det får ham til at kaste op, fortæller Jan Frederiksen.

Eddie hopper ind i den hvide Audi SQ5, og kort tid efter lyder der en kliklyd fra Jan Frederiksen. Det er tegn på, at Eddie har fundet stoffer.

 - Når han stivner på den måde, så er der noget. Det lå i midterkonsollen, hvor han markerede på nogle poser med ketamin. Det er ikke noget, som han er trænet i at finde, men det er tit, at folk også rører ved andre stoffer, fortæller Jan Frederiksen.

Der er stor forskel på en hunds og et menneskes næse. En labrador som Eddie kan lugte 2,4 millioner gange bedre end mennesker. Hvis man kunne banke lugtceller ud af menneskets næse, vil det fylde, hvad der svarer til et frimærke. Men banker man dem ud af Eddies, vil det fylde en hel fodboldbane. 

Eddie og Jan Frederiksen undersøger en beslaglagt bil for stoffer.

Ar på hundesjælen

Selvom Eddie er en dygtig narkohund, der kan finde stoffer i selv de mindste sprækker og på et stort område blandt mange mennesker, har han alligevel haft en dårlig oplevelse for to måneder siden.

Under en træning på et diskotek reagerede Eddie nemlig på den høje musik. Og den oplevelse sidder stadig i kroppen og påvirker ham - også på hans vagt i Roskilde, da han nærmer sig en fest med meget larm.

- Jeg kan godt se, at han er lidt presset på miljøet herinde. Det kan jeg se på hans øjne. Når han er rigtig presset, kommer halen også mellem benene, og så skal jeg trække mig. Hvis jeg presser for meget på, knækker jeg ham, så det er vigtigt, at jeg læser hans signaler, siger Jan Frederiksen.

Alligevel lykkedes det Eddie at få færden af narko, inden nattens vagt er slut. For da han snuser til en yngre dreng ude foran festen, viser det sig, at han har kokain gemt i små poser i lommen.

Efter at have kontaktet drengens mor er Jan Frederiksen og Eddies vagt slut. 

Du kan se hele programmet om Eddie og Jan Frederiksen i Station 2 TÆT PÅ torsdag klokken 21.45 på TV 2