Station 2

- Jeg mangler min bror. Han er her ikke mere, siger søster til offer for stenkast fra bro

Andreas Gosmann, der sidste år blev kvæstet af en 30 kilo tung betonklods på den fynske motorvej, er i dag blind og har store hukommelsesproblemer.

Irina Wertz’ hænder bliver kolde. Hun begynder at ryste, og hun mærker gråden presse på. Det er nu mere end halvandet år siden, at en betonklods med ét ødelagde hendes og resten af familiens liv for altid. Og det er stadig svært for hende at tale om.

Søndag den 21. august 2016 bankede politiet på hendes dør i byen Recklinghausen i det vestlige Tyskland. De overgav hende beskeden om, at hendes svigerinde, den dengang 33-årige Nelli Gosmann, var blevet dræbt, og at Irinas bror Andreas Gosmann var svært kvæstet efter en ulykke på motorvejen i Danmark.

- Jeg kan bare huske, at jeg skreg, da jeg fik beskeden. Og at jeg blev ved med at sige, at det ikke kunne være dem. At det ikke var sket, men det var det. Det var forfærdeligt, siger Irina Wertz.

Hendes bror, svigerinde og deres lille søn kom kørende på den fynske motorvej klokken lidt i fire om natten – på vej hjem efter en uges sommerferie i Sverige med nogle venner – da en 30 kilo tung betonklods ramte deres sorte Seat Leon.

Drømte om flere børn

Stenen gik igennem forruden og ramte den 38-årige Andreas Gosmann på højre side af hovedet. Han mistede kontrollen over bilen og kørte galt. Hans hustru, Nelli Gosmann, sad på bagsædet sammen med deres dengang 5-årige søn, Alexander. Hun blev dræbt på stedet.

- Nelli var en fantastisk person. Meget sød og omsorgsfuld. Hun var altid meget venlig overfor alle. Hun og min bror havde ligesom alle andre unge familier en masse fremtidsdrømme om deres liv sammen og om flere børn. Men drømmene brast, da ulykken skete, siger Irina Wertz.

Husker ikke ulykken

Siden ulykken har Andreas Gosmann haft store problemer med hukommelsen som følge af ulykken. Han har til tider haft svært ved at genkende sine nærmeste pårørende og sin egen søn.

- Min bror er slet ikke den samme mere. Vi plejede at lave en masse ting sammen, men det kan vi ikke mere. Hans humør svinger meget. Han husker intet fra ulykken. Han ved kun, at ulykken er sket, fordi vi har fortalt ham det, siger søsteren.

 - Vi kan ikke tale sammen om de oplevelser, vi har haft sammen. Vi kan ikke kan hygge os, feste og gå ud sammen. Når jeg besøger ham, siger han nogle gange slet ingenting. Han sidder bare og vil ikke tale med mig. Jeg mangler min bror. Han er her ikke mere. Det er skrækkeligt, fortæller Irina Wertz.

Jeg ønsker ikke, at andre mennesker skal udsættes for det samme, som vi er blevet udsat for som familie. Katastrofen må ikke gentages

Irina Wertz, Andreas Gosmanns søster

Afhængig af hjælp

Efter ulykken lå Andreas Gosmann i koma på hospitalet i Danmark og var derfor ikke med til sin kones begravelse i Tyskland. Han bor nu sammen med sine forældre og kan ikke tage sig af sin søn, Alexander.

- Andreas er blind og er afhængig af hjælp 24 timer i døgnet. Han kommer ikke til at arbejde igen. Det er en meget svær situation, og jeg tør slet ikke at tænke på, hvad der skal ske i fremtiden, når mine forældre bliver så gamle, at de ikke længere kan løfte opgaven, siger hun.

Sønnen råbte efter hjælp

Parrets dengang 5-årige søn, Alexander Gosmann, blev efter ulykken kørt på hospitalet. Han slap – næsten mirakuløst – med overfladiske skrammer og blev kort efter kørt til Tyskland af sine forældres venner, som de netop havde været på ferie med i Sverige.

- Kort efter ulykken var sket, og Alexander blev reddet ud af bilen, fortalte han til lægerne i Danmark, at han havde banket på bilruden og kaldt efter hjælp. Han har også fortalt historien til sin mormor. Men som tiden er gået, så taler han mindre og mindre om det, fortæller Irina Wertz.

Alexander Gosmann er i dag syv år og bor i byen Dortmund hos sin mormor, men har stadig kontakt til sin far.

- Han ser sin far jævnligt. Han ved godt, at hans far er kommet til skade. Men det er alligevel rigtig svært for at ham at se sin far på den måde.

- Alexander har det efter omstændighederne godt. Men han er meget bange for mørke og meget angst for at være alene. Det forstår man jo godt, når han har været udsat for det, han har været udsat for.

Serieforbryder står bag drabet

Politiet formoder, at Nelli Gosmanns ukendte drabsmand siden drabet har stået bag mindst to andre stenkast fra motorvejsbroer på Fyn.

På trods af fund af dna-spor, over 1200 henvendelser fra offentligheden og op mod 800 afhøringer er det ikke lykkedes for politiet at fange drabsmanden.

- Vi skal have en henvendelse fra en borger, der giver os en oplysning, der peger i retning af gerningsmanden. Jeg er overbevist om, at der sidder nogen derude, der kender gerningsmanden, siger Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi.

Det har berørt os meget, at danskerne har indsamlet så mange penge

Irina Wertz, Andreas Gosmanns søster

Straf vil bringe ro

I Tyskland håber Irina Wertz, at hun sammen med sin familie kan appellere til de borgere, der sidder inde med den afgørende viden, som politiet efterlyser.

- Det er forfærdeligt, at gerningsmanden er på fri fod. Det vil ikke ændre på vores situation, at gerningsmanden bliver fanget, men det vil berolige os at vide, at han fået sin straf og ikke kan gøre det igen. Så hvis man ved noget, skal man kontakte politiet, siger Irina Wertz.

- Jeg ønsker ikke, at andre mennesker skal udsættes for det samme, som vi er blevet udsat for som familie. Katastrofen må ikke gentages, siger søsteren til Andreas Gosmann.

Stor tak til danskere

Irina Wertz fortæller, at de som familie stadig er for berørte til at medvirke i et tv-interview, men de vil gerne takke for den store støtte, familien har modtaget.

Efter drabet på hendes svigerinde, Nelli Gosmann, blev der nemlig samlet omkring 50.000 euro ind til den efterladte familie.

En stor del af pengene kom fra Danmark, idet formanden for den uofficielle danske fanklub for det tyske fodboldhold Borussia Dortmund, Allan Mortensen, tog initiativ til en indsamling, der resulterede i 200.000 kroner.

- Det har berørt os meget, at danskerne har indsamlet så mange penge. På vegne af min familie og især min bror, Andreas, vil jeg sige tusind tak. Vi er meget taknemmelige over for danskerne, siger hun.

Halvdelen af de omkring 50.000 euro er gået til faren, Andreas Gosmann, hvoraf nogle af pengene er blevet brugt til en række operationer, som sygesikringen i Tyskland ikke dækkede, mens den sidste halvdel er gået til parrets søn og blandt andet skal finansiere hans uddannelse i fremtiden.

I dokumentaren om de livsfarlige stenkast går Station 2 tæt på politiets efterforskning for at finde ud af, hvorfor sagen endnu ikke er blevet opklaret. Programmet vises klokken 20.50 på TV 2.

De syv episoder fra motorvejsbroer på Fyn

 1. 2015

  1. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   Fem til ti sten bliver kastet ned fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej vest for Odense klokken cirka 02.52 om natten. De to største sten måler 20 x 25 centimeter.

   Ingen personer kommer til skade, men en bil bliver beskadiget.

  2. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   Klokken 01.10 kaster en ukendt gerningsmand en stor sten ned på motorvejen. Stenen ryger gennem forruden i passagersiden på en bil. Ingen personer kommer til skade. 

 2. 2016

  1. Motorvejsbroen ved Langesøvej

   En 30 kilo tung flise bliver kastet ned på motorvejen og rammer en bil med to voksne og to børn. En kvinde får ikke-livstruende hovedskader, mens resten af familien er uskadte.

  2. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   Om natten bliver en stor træstamme kastet ned på motorvejen og rammer køleren af en bil. Ingen personer kommer til skade. 

  3. Motorvejsbroen ved Langesøvej

   Fire sten – to brosten og to betonklodser – bliver kastet ned på motorvejen. En betonklods på 30 kilo rammer familien Gosmanns sorte Seat Leone. Den dengang 33-årige Nelli Gosmann bliver dræbt på stedet, og hendes mand, 38-årige Andreas Gosmann, bliver invalideret. Parrets 5-årige søn slipper med overfladiske skrammer.

 3. 2017

  1. Motorvejsbroen ved Spedsbjergvej

   En tung marksten bliver kastet ned på motorvejen. En bilist når lige akkurat at undvige stenen. Politiet finder to dna-spor på motorvejsbroen. Det ene bliver fundet i en dåse med snustobak, mens det andet dna-spor bliver fundet nær nedkastningsstedet. Politiet oplyser efterfølgende, at det ene dna-spor matcher med tre tidligere hærværkssager fra Tarup-området i Odense.

  2. Motorvejen Langesøvej

   Flere sten bliver kastet fra motorvejsbroer. To biler bliver skadet, da de kører ind i stenene, men ingen personer kommer noget til.