Tyve har droppet boliger - nu går de efter håndværkerne

Elektroniske låse på varebiler og professionelle tyve gør det næsten umuligt for mange håndværkere at bevise, at der har været indbrud.

Håndværkere oplever i stigende grad at stå op til en varebil, der i løbet af natten er blevet lænset for værktøj af tyve. 

Faktisk sker det så ofte, at antallet af indbrud i varevogne og lastbiler i nogle politikredse som Midt- og Vestsjælland og Fyn er tæt på at være blevet fordoblet på et år. På landsplan er der tale om en stigning på 35 procent, oplyser politiet ifølge Jyllands-Posten fredag.

Sådan kan du mindske risiko for indbrud i varebilen

Få monteret en separat lås på bagagerummet, da tyvene ofte får adgang til værktøjet i bagagerummet via indbrud i førerkabinen.

Få monteret sikkerhedsbokse i bagagerummet, hvor man kan opbevare det mest værdifulde værktøj.
 

Tag eventuelt det mest værdifulde værktøj med ind om natten efter endt arbejdsdag.

Tag batterierne til det batteridrevede værktøj med efter endt arbejdsdag.

Dna-mærkning af værktøjet - det har både en forebyggende effekt, men hjælper også politiet i opklaringen af, hvor værktøjet skal hen, hvis det bliver fundet.

Parkér varebilen, hvor der er aflåst, eller hvor der som minimum er belysning.

Sæt gps-udstyr på værktøjet.

- Det er alvorligt for en virksomhed – især for en lille virksomhed eller en nystartet virksomhed, for de oplever nogle store tab ved det her, siger Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk, til TV 2.

- Grejet er simpelthen dyrt

Ifølge Torben Liborius, der er erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, kan der være værdier i én varevogn for op mod 50.000 kroner – og ofte er der tale om indbrud i mange varevogne i ét område på én nat.

- Der er tale om elektronisk værktøj og professionelt værktøj, der er lidt anderledes end det, som du og jeg køber i byggemarkedet. Det er værktøj af en anden kaliber – grejet er simpelthen dyrt, siger han.

Og det er netop især det dyre værktøj, som tyvene går efter.

Udover at få værktøjet stjålet oplever flere håndværkere også, at deres biler bliver decideret skamferet, fordi tyvene både borer og hakker i bilerne for at komme ind til værktøjet.

Nogle tyve er dog også så gode, at håndværkerne først opdager indbruddet, når de skal bruge værktøjet.

Svært at dokumentere indbrud

Tyverierne er selvsagt til voldsom gene for de enkelte håndværkere, men tyvenes efterhånden meget professionelle tilgang kan også skabe problemer for håndværkerne i forbindelse med at få udbetalt forsikring, siger Morten Frihagen til TV 2.

Tyvene har haft det for nemt, når det gælder indbrud i håndværkernes varebiler, mener Dansk Byggeri. Video: Natali Braagaard

Det skyldes, at de elektroniske låse gør det nemmere for tyvene at komme ind i bilen – og det gør det svært for håndværkerne at kunne dokumentere, at der i det hele taget har været indbrud, hvilket er en af betingelserne for, at man kan få forsikringen udbetalt.

- Så står man altså med hatten i hånden, hvis man er en lille virksomhed og ikke har penge til at gå ud og købe nyt værktøj, siger Morten Frihagen.

Håndværkeren taber desuden en halv eller hel dags produktion – til gene for håndværkeren selv og kunderne og med betydelige tab for samfundet som følge, fremhæver Torben Liborius.

Typisk udlændinge, der bliver anholdt

Politiets opklaringsprocent på denne type indbrud er kun fire procent.

Det kan ifølge Carsten Andersen, der er kommunikationsansvarlig fra Midt- og Vestsjællands Politi, blandt andet skyldes, at gerningsmændene typisk er i Danmark i nogle få uger, hvor de begår mange indbrud.

Han siger til Jyllands-Posten, at det typisk er udlændinge, der bliver anholdt for tyverierne.

Håndværkere skal mærke værktøjet

Ifølge Torben Liborius kan årsagen til stigningen i antallet af indbrud skyldes, at private boliger efterhånden er blevet for godt sikret, og at tyvene derfor har fundet et ”nemmere bytte”. Antallet af indbrud i private hjem er nemlig faldet stødt over de senere år, fremhæver han.

- Og så er værktøj jo nemt at omsætte, fordi det ikke er mærket ordentligt. Det har nok været for nemt – så det er også et problem, der kan gøres noget ved, siger Torben Liborius.

Elektroniske låse og professionelle tyve gør det svært for mange håndværkere at bevise, at der faktisk har været indbrud i deres varebil. Video: Natali Braagaard

Også Rigspolitiet opfordrer håndværkerne til at huske at (dna-)mærke deres værktøj.

Ifølge Dansk Byggeri kan håndværkere lave om på små rutiner i hverdagen for at gøre det sværere for tyvene. Det kan for eksempel være at tage det mest værdifulde værktøj ind fra varebilerne om natten, sætte en gps på værktøjet eller tage batterier til det batteridrevne værktøj med, når man forlader varebilen.

- Og så kan man overveje, hvor man parkerer. Hvis man parkerer tæt op ad en mur, bliver det sværere for tyve at komme til værktøjet i bilen, siger Torben Liboirus.