Ubådssagen

Det kom frem på tiende dag af retssagen mod Peter Madsen

Peter Madsens ekskone vidnede heller ikke torsdag, og så blev hans mentalerklæring fremlagt.

Så blev det afgjort. Peter Madsens ekskone kommer ikke til at vidne i sagen mod den drabstiltalte ubådsbygger.

Hvorvidt hun skulle vidne eller ej har været et ubesvaret spørgsmålet, siden hun udeblev før påske. Men det blev afklaret på den tiende retsdag.

Dermed kom 36 personer til at vidne i retssagen mod Peter Madsen. De sidste to planlagte retsdage skal gå med fremlæggelse af dokumentation, procedurer og dom.

Kim Walls forældre var torsdag til stede i Københavns Byret retssal 41, hvor sagen foregik. Det var første gang i denne uge, at moren viste sig i retten. Faren var også til stede tirsdag.

Undersøgelse af kedeldragt

Anklager Jakob Buch-Jepsen fortsatte dokumentationen, som han ikke var blevet færdig med onsdag. Mod slutningen af retsdagen gennemgik han mentalerklæringen.

Men inden da læste han op fra obduktionsrapporten og fortalte om undersøgelsen af Peter Madsen kedeldragt.

Der var fundet blodstænk og tydelige spor af blod mange steder. Flere steder var blodet trængt igennem stoffet.

- Blodsporene er fremkommet ved spredning gennem luften, læste anklageren op.

Overblik: Det kom frem

Peter Madsen er tiltalt for drab, anden kønslig omgang end samleje, usømmelig omgang med lig og forskellige brud på søfartslovgivningen under en sejltur i ubåden UC3 Nautilus i august 2017.

Peter Madsen nægter sig skyldig og hævder, at Kim Wall døde i en ulykke. Han har erkendt, at han efterfølgende i en form for choktilstand besluttede sig for at partere liget.

Der er planlagt 12 retsdage, og der forventes dom den 25. april.

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg har dagen igennem liveblogget fra retssagen. Du kan læse hele livebloggen fra retsdag 10 her.

Det kom frem på tiende dag i retssagen mod Peter Madsen

 1. Vi kommer ikke til at høre ekskonens forklaring

  Som noget af det første på tiende dag af retssagen ville dommeren have afklaring på, om Peter Madsens ekskone skulle vidne.

  Hun var indkaldt af forsvaret før påske, men mødte ikke op.

  Som ægtefælle eller samlever kan man undtages for pligten til at svare på spørgsmål. Men da hun ikke længere er gift med Peter Madsen, var hun ikke undtaget fra vidnepligten.

  Det var derfor op til retten, om den kunne godkende en tidligere indsendt lægeerklæring, nu med supplerende oplysninger.

  Dommer og domsmænd trak sig tilbage og kom kort efter tilbage i retssalen.

  - Det er rettens opfattelse, at vidnet har lovligt forfald, sagde dommer Anette Burkø.

  Ekskonens lægeerklæring var dermed godtaget, og hun kommer ikke til at vidne.

  Anklager Jakob Buch-Jepsen ville gerne have oplæst en forklaring, som Peter Madsens daværende kone afgav til politiet.

  Det var forsvarer Betina Hald Engmarks vidne, og hun modsatte sig oplæsning af vidneforklaring, da der ikke var mulighed for at stille kontraspørgsmål.

 2. Hår, trusser og blodspor fundet i ubåden

  Anklager Jakob Buch-Jepsen fortsatte torsdag dokumentationen fra onsdag.

  Dokumentationen er alle sagens akter, rapporter og skrivelser, der er samlet i 20 indbundne mapper, som hver har en tykkelse på omkring tre centimeter.

  Anklageren gennemgik kronologisk de dele, der endnu ikke var gennemgået.

  Det handlede blandt andet om hår, trusser og blodspor fundet i ubåden.

 3. Kritik af ubådsekspert

  Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, savnede at få oplæst en mail med kritik af en ekspert. Så det gjorde hun.

  Mailen er udfærdiget af forsvaret på baggrund af en rapport af ubådsekspert Ditte Dyreborg, der vidnede tirsdag og forklarede, at hun ikke tror på Peter Madsens forklaring om tryk og gasser i ubåden.

  - Det er tydeligt, det glemmes, at Nautilus er et amatørprojekt, læste forsvareren op.

  Hun fremhævede igen, at Ditte Dyreborg ganske vist er ekspert i forhold til store og professionelle ubåde, men ikke ved noget om mindre og hjemmebyggede ubåde.

 4. Skader i underliv og afskåret hår

  Under dokumentationen læste anklager Jakob Buch-Jepsen op fra obduktionsrapporten. Talrige skader er tilføjet Kim Walls underliv.

  Anklageren har argumenteret for, at Peter Madsen har interesseret sig meget for film, billeder og tekster, der handler om spidning af kvinder.

  Anklageren opremsede i alt 13 stik og snit i hovedet. Ved hårbunden er der flere stiksår. Der mangler hår i nakkeregionen.

  - Håret ses afskåret, og de tilbagesiddende hår måler en centimeter, læste anklageren op.

  Der er fundet hår flere steder i ubåden.

  Anklageren mener, at håret kan være klippet af for senere at blive placeret et sted på Refshaleøen sammen med andre effekter. For at skabe et falsk spor.

 5. Hoved i plasticposer

  Anklageren fortsatte oplæsningen fra obduktionsrapporten. Hovedet lå i to plasticposer, en ydre og en indre pose. Retsmedicinerne har optalt 11 stik og 2 snit på hovedet.

  Peter Madsen har sagt, at han har stukket gennem posen udefra for at lukke luft ud. 

  Anklageren talte om et billede af den yderste pose. Det er en almindelig bærepose fra Kvickly. Der er markeret fire farvede pile på posen.

  - Man skal lægge mærke til, hvordan de sidder spredt, sagde anklageren.

  Han vil påvise, at hullerne i posen ikke passer med de skader, der er på hovedet. At skaderne på hovedet ifølge anklagemyndigheden ikke kan være tilføjet gennem posen

 6. Så grund til at fremhæve elskerinder

  Mod slutningen af retsdagen læste anklageren op fra mentalerklæringen, der er dateret den 7. december 2017.

  Først læste han op fra en psykolograpport fra oktober. I den fortalte Peter Madsen om tiden i ubåden, efter Kim Wall ifølge hans forklaring var død.

  - I den forbindelse bemærker han med et stort smil, at han følte stolthed over de ting, han havde nået i sit liv. Og han så grund til at fremhæve de elskerinder, han havde haft, læste anklageren op.

  Han læste videre, at Peter Madsen ser døden som tragisk, at han ikke oplever seksuel tilfredsstillelse ”i at slæbe rundt på et lig” og at ”han fortæller med en logisk distance om såvel forurettedes dødsårsag og parteringen af liget”.

  Peter Madsen har tænkt på selvmord, men fravalgt det, fremgik det i retten.

  - Han har truffet en beslutning om, at han vil følge retssagen af ren nysgerrighed, læste anklageren op.

 7. Mentalerklæringen - vil møde livets yderpunkter

  Anklageren fortsatte med at læse op fra selve mentalerklæringen. Han læste hurtigt. Det fremgik, at Peter Madsen følte sig meget tæt knyttet til faren og følte sig svigtet af moren. Derudover fremgik det, at:

  - Observanten (Peter Madsen, red.) siger, han føler sig meget åben til livet. Han tænker meget over, hvad han siger til undersøgelsen.

  - Han har i 15 år gået til fester i sexklubber en gang om året.

  - Observantens lyst til sex afhænger af situationen, men han har normalt sex et par gange om ugen.

  - Han vil gerne møde livets yderpunkter og opleve ekstrem eufori.

  Klokken 16 blev anklageren afbrudt af dommeren, og retsmødet var slut. Resten af mentalerklæringen skal dokumenteres, når sagen genoptages den 23. april.