Ubådssagen

Ubådsekspert afviser Peter Madsens forklaring: - Jeg tror ikke på den

Tirsdag er den ottende retsdag i ubådssagen. Flere tekniske vidner skal afgive deres forklaring i sagen, hvor Peter Madsen er tiltalt for drab.

Er Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall blev lukket inde i ubåden Nautilus og herefter kvalt af gasser realistisk, spurgte specialanklager Jakob Buch-Jepsen ubådsekspert og orlogskaptajn ved Søværnet Ditte Dyreborg, som tirsdag har vidnet i ubådssagen.

- Nej, jeg tror ikke på den. Det gør jeg ikke, svarede hun hurtigt og højt.

I sin sorte uniform sad hun i mere end to timer i vidneskranken i Københavns Byret, hvor sagen mod Peter Madsen fortsætter. Inden hendes forklaring gennemgik specialanklager Jakob Buch-Jepsen Ditte Dyreborgs kompetencer, hendes kendskab til sagen og til Peter Madsen.

Ubådsbyggeren er tiltalt for blandt andet drab på Kim Wall. Han nægter sig skyldig i drab og har forklaret, at den 30-årige svenske journalist døde i en ulykke på ubåden.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Anklagemyndigheden derimod mener, at Peter Madsen forberedte og planlagde drabet på Kim Wall, og derfor forsøger Jakob Buch-Jepsen at bevise, at ubådsbyggerens forklaring om, hvad der skete om bord på ubåden Nautilus torsdag og fredag den 10. og 11. august 2017, ikke kan lade sig gøre.

Peter Madsen har flere gange ændret forklaring om, hvad der skete med Kim Wall.

Han har blandt andet fortalt politiet, at den 30-årige journalist døde, efter hun fik en luge i hovedet. Den 21. august blev Kim Walls torso fundet, mens hovedet først blev fundet den 6. oktober. Den 14. august ændrede Peter Madsen så sin forklaring til, at hun blev kvalt i udstødningsgasser. Ifølge anklageren har Peter Madsen skiftet forklaring, når politiet har modbevist hans tidligere forklaring.

Forgiftning burde kunne måles

Ditte Dyreborg har i forbindelse med drabssagen udført flere undersøgelser i ubåden, og i Nautilus er der hverken fundet spor af CO2 eller kulilte, fortalte hun tirsdag i retssal 60 i Københavns Byret.

Dermed punkterede hun den drabstiltalte Peter Madsens forklaring om den svenske journalist Kim Walls død.

- Hvis forklaringen er, at der har været tale om forgiftning ved kulilte eller CO2, og kompressoren har kørt, burde vi kunne måle det, sagde Ditte Dyreborg, der er ekspert i ubåde.

Peter Madsen sad selv i den venstre side af retssalen. Han lyttede, mens anklageren læste op fra Ditte Dyreborgs redegørelser. Han skrev engang imellem på et papir foran sig. Et stykke papir, han senere lagde over til sin forsvarer, inden hun skulle afhøre ubådseksperten.

Tidligere har Peter Madsen forklaret, at han råbte til Kim Wall, at hun skulle åbne ventilerne på ubåden, og at hun gjorde netop det, inden hun faldt om.

Men ifølge Ditte Dyreborg kan det ikke lade sig gøre at høre råb udefra gennem lugen, når to motorer kører. Der er for meget larm.

Tvivlede fra begyndelsen på Peter Madsens forklaring

Orlogskaptajnen blev involveret i ubådssagen allerede den 11. august, da Nautilus sank i Køge Bugt, og svenske Kim Wall blev meldt savnet.

- Den første dag, hvor det meddeles, at han (Peter Madsen, red.) er savnet, får jeg at vide, at jeg skal smide alt, jeg har i hænderne, og tage ind til Holmen, fortalte hun i retten.

Da hun senere ankom til Dragør Havn, hvor Peter Madsen blev sejlet til, efter Nautilus sank, fortalte hun til politiet, at hun mente, at sænkningen var en bevidst handling.

Har kendt hinanden siden 2002

Ditte Dyreborg har kendt den drabstiltalte Peter Madsen siden 2002, da hun blev bedt om at besigtige et privat ubådsprojekt. Her mødte hun for første gang ubådsbyggeren, som spurgte hende, om hun kunne godkende ubåden.

- Nej, det kan jeg altså ikke, sagde jeg, fortalte Ditte Dyreborg i retten med et lille grin.

Hun mente dengang ikke, at ubåden var sikker at sejle i. Ubåden var Peter Madsens første hjemmebyggede ubåd, Freya.

- Han blev irriteret, og så var det ligesom om, at der ikke var mere at snakke med mig om, sagde orlogskaptajnen.

Hvordan ville hun så beskrive ubåden Nautilus, som Peter Madsen også selv har bygget, ville specialanklager Jakob Buch-Jepsen vide.

- Jeg vil betegne det som en sæbekasseubåd, svarede hun.

Nautilus var heller ikke sikker, tilføjede hun.

- Den var ikke godkendt på nogen måde. Og den ville ikke blive godkendt, sagde vidnet.

Dødsårsag ukendt

Det er uvist, hvordan Kim Wall døde. Anklageren mener, at det er sket enten ved halsoverskæring eller kvælning. De retsmedicinske undersøgelser af Kim Wall har ikke kunnet fastslå en dødsårsag.

Det fortalte retsmediciner Christina Jacobsen under sin forklaring på den tredje retsdag i sagen den 22. marts.

Ifølge retsmedicineren er det muligt, at Kim Wall døde som følge af en kulilteforgiftning, som Peter Madsen har forklaret, men det kan ikke konkluderes, og derfor er der hverken retsmedicinske beviser for eller imod ubådsbyggerens forklaring.

Forsvarer: De tekniske vidner kan have stor betydning

Flere tekniske vidner er tirsdag indkaldt til at afgive forklaring i sagen. Inden retsmødet begyndte klokken 9.30, sagde Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, til TV 2, at de tekniske vidner kan have stor betydning for hendes klients forklaring.

- Det handler om, hvordan den her ubåd fungerer. Så er min klient jo kommet med en forklaring om, hvad der er sket, hvilken ulykke der er sket. Og derfor kan de tekniske vidner have en stor betydning for vurderingen af min klients forklaring.

De tekniske vidner er indkaldt af anklageren, men det er almindelig praksis og betyder derfor ikke, at de støtter anklagerens teori om, hvad der er sket i ubåden.

Retssagen mod Peter Madsen fortsætter i Københavns Byret. Tirsdag er der indkaldt tekniske vidner.

Ligesom retsmedicineren er de tekniske vidner fagpersoner, som skal udtale sig faktuelt om deres undersøgelser i sagen.

Forsvareren gik under sin afhøring af Ditte Dyreborg hårdt til ubådseksperten. Hvor meget viden har hun egentlig om private ubåde? Og hvorfor fremgår det ikke af vidnets redegørelse, at hun fik udleveret kompendiet om ubåden fra Peter Madsens ubådskollega Steen Lorck?

Ditte Dyreborg har stor viden om forsvarets ubåde, men ifølge forsvareren ikke en viden, der kan overføres direkte på hjemmebyggede ubåde.

Erkender usømmelig omgang med lig

Udover drab er Peter Madsen tiltalt for anden kønslig omgang end samleje og usømmelig omgang med lig. Desuden er han tiltalt for forskellige brud på søfartslovgivningen.

Ubådsbyggeren erkender usømmelig omgang med lig, men han nægter at have dræbt 30-årige Kim Wall. Derudover nægter han, at han skulle have misbrugt den svenske journalist seksuelt.

Retsmødet tirsdag er det ottende i sagen, hvor der er planlagt i alt 12 retsdage. Der ventes dom i sagen den 25. april.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2