Ubådssagen

Det kom frem på ottende dag i retssagen mod Peter Madsen

Tirsdag vidnede en ubådsekspert, som afviste Peter Madsens forklaring. Og så har et vidne ved en festival set Peter Madsen med en sav.

På den ottende retsdag i sagen mod Peter Madsen var der indkaldt fire vidner. Blandt dem var to tekniske vidner.

Deres forklaringer var vigtige i forhold til Peter Madsen egen forklaring om farlige gasser og undertryk i ubåden Nautilus.

Og det første af de tekniske vidner, ubådseksperten Ditte Dyreborg, tror ikke på Peter Madsens forklaring, lod hun forstå i Københavns Byret retssal 60.

Så Madsen med en sav

Ditte Dyreborg er orlogskaptajn i Søværnet, hvor hun har været ansat i adskillige år, og har taget en teknisk ubådsuddannelse.

Hun har undersøgt luften i Nautilus, efter ubåden var blevet hævet i august sidste år. Hun tror ikke på Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall blev kvalt af farlige gasser.

- Hvis forklaringen er, at der er kulilte, og at kompressoren har kørt, så vil man finde det her kulilte i luftreservoiret, sagde vidnet.

- Men vi kunne ikke finde dem, tilføjede hun.

Det andet tekniske vidne var seniorkonsulent Kim Winther fra Teknologisk Institut, som gav en række meget tekniske forklaringer. 

Der var også indkaldt to vidner, som havde set Peter Madsen. Deriblandt en ung mand, som bemærkede ubådsbyggeren med en sav den 10. august, da der var Haven Festival på Refshaleøen i København, og Nautilus stævnede ud med Kim Wall ombord. 

Kim Walls far hørte med

Som ved tidligere retsdage var Kim Walls far også tirsdag til stede i retten. Han sad sammen med drabschef og efterforskningsleder Jens Møller i højre side af retssalen.

En glasafskærmning adskilte dem fra pressen og andre personer, der var til stede i retten. Det kunne eksempelvis være pårørende til Peter Madsen, men TV 2 kan ikke få oplyst, om der er mødt pårørende op i retten på de enkelte dage. Efter frokostpausen så det ud til, at Peter Madsen nikkede til en kvinde på en af tilhørerrækkerne.

Ubådskaptajnen er tiltalt for drab, anden kønslig omgang end samleje, usømmelig omgang med lig og forskellige brud på søfartslovgivningen under en sejltur i ubåden UC3 Nautilus i august 2017.

Peter Madsen nægter sig skyldig og hævder, at Kim Wall døde i en ulykke, og at han efterfølgende i en form for choktilstand besluttede sig for at partere liget.

Der er planlagt 12 retsdage, og der forventes dom den 25. april.

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg har dagen igennem liveblogget fra retssagen. Du kan læse hele livebloggen fra retsdag otte her.

Ottende dag i retssagen mod Peter Madsen

 1. Are you in for a submarine ride in the weekend?

  Dagens første vidne var en ung kvinde, der blev inviteret med ud at sejle i ubåden.

  Hun havde sammen med en veninde set ubåden den 15. maj og hjulpet med at fortøje den. De blev inviteret med ud at sejle - men vidnet hørte ikke noget før den 8. august, hvor hun fik en sms.

  Anklageren viste i retten en udskrift af sms'en fra Peter Madsen:

  - Are you in for a submarine ride in the weekend?

  Der var ikke noget seksuelt i det første - og eneste - møde mellem dem. Der var tale om arbejdssnak.

 2. Ubådsekspert tror ikke på Madsens forklaring

  Dagens andet vidne var ubådsekspert Ditte Dyreborg, som blandt andet har gjort tjeneste i ubådsafdelingen under Den Kolde Krig. Hun har også taget en teknisk ubådsuddannelse, og i dag er hun orlogskaptajn i Søværnet.

  Hun blev en del af efterforskningen allerede på sagens første dag, hvor hun fik at vide, hun skulle smide alt, hun havde i hænderne og tage ind til Holmen i København.

  Hun fortalte til politiet, at hun mente, ubåden måtte være sænket med vilje.

  Efter Nautilus var hævet og sat på land, foretog Ditte Dyreborg de første undersøgelser af ubåden. I retten ville anklageren have hende til at vurdere Nautilus.

  - Jeg vil betegne det som en sæbekasseubåd, sagde vidnet. 

  Nautilus var ikke sikker, mener hun.

  - Den var ikke godkendt på nogen måde. Og den ville ikke blive godkendt, sagde hun i retten.

  Vidnet tror ikke på Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall blev kvalt af farlige gasser.

  - Hvis forklaringen er, at der er kulilte, og at kompressoren har kørt, så vil man finde det her kulilte i luftreservoiret, sagde hun.

  - Men vi kunne ikke finde dem, tilføjede hun.

  Ditte Dyreborg afviste også, at Peter Madsen kunne have åbnet ubådens luge udefra, hvis der havde dannet sig undertryk i ubåden, som Peter Madsen har forklaret.

  Hvis begge motorerne kører på fuld knald, og kompressoren gør det samme, så kan det ikke lade sig gøre at åbne lugen udefra, forklarede vidnet.

  - Der skal du kunne løfte, hvad der svarer til 515,25 kilo plus lugens egen vægt for at åbne lugen, sagde hun.

 3. Vidne så Madsen med en sav

  Det tredje vidne var en ung mand, som ikke ønskede sit navn frem. Han arbejdede ved Haven Festival og var derfor på Refshaleøen den 10. august, dagen hvor Nautilus stævnede ud med Kim Wall ombord.

  Den dag så vidnet Peter Madsen, som kom gående fem meter fra vidnet. Peter Madsen stak ud blandt folk, fordi han havde en sav med et gult-orange håndtag, bemærkede vidnet.

  Han fik i retten vist et billede af en fukssvans, der blev fundet i Øresund ved ubådens rute.

  - Ja, det er sådan en. 100 procent, sagde vidnet.

 4. Madsens egen redegørelse gennemgået

  Seniorkonsulent Kim Winther fra Teknologisk Institut var dagens fjerde vidne. Han er civilingeniør med ekspertise i termodynamik og har arbejdet med forbrænding og forbrændingsdynamik i 22 år.

  Han havde fået til opgave at efterprøve nogle beregninger, som Peter Madsen har udført i en syv sider lang redegørelse.

  Han havde desuden foretaget egne beregninger og nået frem til tilsvarende resultater, selvom Madsen dog manglede hensyn til temperaturstigning.

  - På trods af de nævnte udeladninger må det konkluderes, at den nævnte forklaring er plausibel, læste anklageren op fra vidnets redegørelse.

  Peter Madsens egen redegørelse udarbejdede han, efter Ditte Dyreborg i en redegørelse havde afvist Peter Madsens forklaring om gasser og undertryk.

  Under Kim Winthers forklaring læste anklageren op fra Peter Madsens redegørelse, og forklaringerne blev meget tekniske. De handlede blandt andet om beregninger af temperaturer i ubåden i forhold til tre scenarier, som Peter Madsen havde listet op i sin egen redegørelse.

 5. Peter Madsen i vidneskranken

  Tirsdag var også Peter Madsen tilbage i vidneskranken. Forsvareren ønskede at stille tiltalte spørgsmål om de tekniske forklaringer, og dommeren gav hende et kvarter.

  - Det virker, som om du afstemmer din forklaring, sagde anklageren, da det blev hans tur til at spørge tiltalte.

  Forsvareren brød ind og stoppede Peter Madsen, da han ville svare på det.

  Og det blev det sidste fra ottende retsdag.