Ubådssagen

Peter Madsen sendte sms til sin kone efter Kim Walls død: - Jeg er lidt på eventyr med Nautilus

Peter Madsen er tiltalt for drab på Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen står op i retssal 60 i Københavns Byret og læser op fra sine papirer.

- Jeg er lidt på eventyr med Nautilus. Har det godt. Sejler i havblik i månelys. Dykker ikke. Knus og kram til misserne.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Teksten sendte den drabstiltalte Peter Madsen i en sms-besked til sin daværende hustru S torsdag den 10. august klokken 23.25 - samme dag han sejlede ud i sin ubåd med den svenske journalist Kim Wall.

Beskeden blev afsluttet med en masse hjerter, tilføjer anklageren.

Ubådsbyggeren sidder onsdag formiddag endnu engang i vidneskranken. Han er tiltalt for drab på Kim Wall, men han nægter sig skyldig og siger, at hun døde af en kulilteforgiftning. 

Læs livebloggen fra den syvende retsdag i ubådssagen her. 

Ifølge Peter Madsens forklaring døde Kim Wall ombord på Nautilus omkring klokken 23.05, og derfor vil anklageren vide, om den svenske journalist var død, da beskeden blev sendt. 

- Jeg kender ikke de nøjagtige tidspunkter, men situationen er den, at Kim Wall er død.

- Jeg ved jo, at hun (S, red.) vil komme til at savne mig om natten, siger den nu 47-årige Peter Madsen.

Ligesom ved tidligere afhøringer i retten mundhugges han og Jakob Buch-Jepsen.

- Hvad med at du selv svarer på dine spørgsmål? spørger Peter Madsen på et tidspunkt anklageren.

Tænkte på Kim Walls pårørende

Men hvorfor skrev Peter Madsen kun til sin egen hustru efter Kim Walls død? Jakob Buch-Jepsen vil vide, om ubådsbyggeren slet ikke tænkte på Kim Walls pårørende, når nu hun var død.

- Jeg kan love dig for, at jeg har overvejet det med de pårørende, svarer Peter Madsen.

Men ifølge Peter Madsen havde han ikke telefonnummeret på Kim Walls kæreste, som han i retten nævner ved hans fornavn. Kæresten har også vidnet i sagen på den tredje retsdag.

Skilt efter anholdelse

Peter Madsen har tidligere i retssagen fortalt om sit ægteskab, men onsdag kommer det frem, at han ikke længere er gift.

- S kom ind til et besøg, og så sagde hun, at hun af økonomiske årsager var nødt til at søge skilsmisse, siger ubådsbyggeren klart og tydeligt.

De har ifølge Peter Madsen ikke haft kontakt siden.

Ifølge forsvarsadvokat Betina Hald Engmark er Peter Madsens hustru indkaldt som vidne, men det er uvist, hvornår hun skal afgive sin forklaring i sagen.

Læs livebloggen fra den syvende retsdag i ubådssagen her.

Skiftende forklaringer

Peter Madsen og Kim Wall sejlede ud sammen i Øresund i den hjemmebyggede ubåd Nautilus torsdag den 10. august omkring klokken 19.

Natten til fredag den 11. august blev Kim Wall meldt savnet af sin kæreste, og samme dag blev Peter Madsen sigtet for at have dræbt hende.

Den nu 47-årige Peter Madsen har hele tiden nægtet sig skyldig i drab, men har flere gange skiftet forklaring om, hvad der skete med Kim Wall på turen. Han har senere tilstået partering og usømmelig omgang med lig, men afviser, at der skulle være foregået noget seksuelt i ubåden.

Smidt ud af sexklub

Udover Peter Madsen har også to af forsvarets vidner afgivet forklaring onsdag.

Det første vidne har kendskab til 'Det sorte selskab’, som er en lukket sexklub, der ifølge beskrivelsen på foreningens hjemmeside er ”for medlemmer, der tænder på BDSM og erotisk dominans”.

Vidnet fortæller under forsvarer Betina Hald Engmarks afhøring, at Peter Madsen i år 2000 var medlem, men han blev smidt ud under en seks måneder lang prøveperiode.

- Der var intet som helst ekstremt eller farligt ved ham. Vi fandt ud af, at han ikke rigtigt passede ind, siger vidnet.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen vil vide, om vidnet oplever, at folk kan udvikle deres seksualitet over tid. Det gør han. Anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen bandt og mishandlede den 30-årige journalist, inden han slog hende ihjel, og derfor vil specialanklageren påpege, at Peter Madsen på 17 år godt kan have ændret sine interesser.

Kim Walls forældre i retten

Kim Walls forældre er også onsdag til stede i retten. De ankom sammen med drabschef Jens Møller, som har været deres kontaktperson, siden datteren blev meldt savnet fredag den 11. august.

Forældrene har i weekenden været i New York, hvor den danske journalist Anne Kirstine Hermann fik det første legat fra fonden 'The Kim Wall Memorial Fund', som Kim Walls forældre har været med til at stifte i deres afdøde datters navn. Legatet blev uddelt den 23. marts, hvor Kim Wall ville være fyldt 31 år.

Læs livebloggen fra den syvende retsdag i ubådssagen her.

37 vidner er indkaldt i sagen. Specialanklager Jakob Buch-Jepsen har indkaldt 29 af vidnerne, og forsvaret har indkaldt otte.

Hør i klippet herunder, hvad forsvarer Betina Hald Engmark siger om de vidner, hun har indkaldt i sagen.

Betina Hald Engmark fortæller, hvilke vidner, hun i dag har indkaldt i sagen. Video: Marie Jensen

Retsmødet onsdag er det syvende i sagen, hvor det ventes, at der falder dom den 25. april.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2